ПРОТОКОЛ

                                                            

гр. ЛЕВСКИ,   11.10._ 2017 г.

Районен съд гр.Левски в публично съдебно заседание на _единадесети октомври_ 2017 г. в състав:

 

   Председател: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

        Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­_   сложи за разглеждане _гр._ дело № ­­ 261  по описа  за _2017_ год., докладвано от съдия _Атанасова_

На именното повикване в _10.30_ часа се явиха:

        На второ четене в 10.45 часа:

ИЩЕЦЪТ – лично и с адвокат Г. с пълномощно от днес.

ЗА ОТВЕТНИКА – явява се юк С.Т. с пълномощно към отговора на исковата молба.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

АДВОКАТ Г. – Моля да се даде ход на делото.

ЮК Т. – Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма пречка да бъде даден ход на делото в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

АДВОКАТ Г. – Госпожо председател, запознах се със съдържанието на отговора и с направеното доказателствено искане, абсолютно е неоснователно искането за прекратяване на делото като недопустимо. Съдържат се достатъчно писмени доказателства, че моят доверител е заплатил сума по партидата на съпругата му М.Л.Н., която се е водила титуляр на партидата към онзи момент. Очевидно е, че се касае за встъпване в чужд дълг и не по негова собствена воля, с оглед наличните писмени доказателства, за предупреждението и установяването на електрозахранването, считам, че в тази връзка не може да се коментира този въпрос за недопустимостта на исковата претенция.

        По другите искания – за назначаването на съдебно-елекротехническа експертиза, част от същата се покрива и с направеното искане от моя доверител за назначаване на техническа експертиза, касаещо измервателното средство –  електромер с фабричен № *****. Не възразявам по така направеното искане.

        По отношение на направеното искане за ангажиране на гласни доказателства – също не възразявам. Намирам, че ще бъде уместно, ако уважите искането за събирането на писмени доказателства и назначите експертизите, след това да пристъпим към събирането на гласни доказателства.

 

ЮК Т. – Уважаема госпожо председател, поддържам изцяло отговора, депозиран по настоящото съдебно производство, в това число и възражението по отношение на недопустимостта на иска, поради липсата на активната процесуална легитимация на ищеца. Не кореспондира с действителната фактическа обстановка твърдението на процесуалния представител на ищеца, че се касае за встъпване в дълг, тъй като ноторно известно е, че дружеството предлага подобна възможност, но тя се документира по надлежния ред. В случая няма представен протокол за встъпване в дълг, тъй като такъв следва да бъде изготвен задължително, ако това е осъществено като юридически факт. Ще Ви моля първо да се произнесете по това възражение, за да заявя, ако алтернативно отхвърлите същото, за да мога да се произнеса и по направените доказателствени искания по т. ІІ и т.ІІІ от отговора.

        Във връзка с възражението, моля да вземете предвид, че партидата се води на бивша съпруга, т.е. по смисъла на закона ищецът по настоящото производство и титулярът по партидата не са свързани лица, тъй като видно от самата искова молба е, че се касае за бивша съпруга на ищеца.

 

АДВОКАТ Г. – Считам, че технически партидата, че се води на бившата съпруга М.Л.Н, по никакъв начин не изключва процесуалната активна легитимация на моя подзащитен. В тази връзка виждам, че не е представено решението, с което е прекратен гражданският брак и имотът е предоставен на моя доверител, в собственост на моя доверител, ще бъде правилно да изискаме от РС-П. копие от същото решение.

 

        По направените искания съдът ще се произнесе след съвещание.

        Съдът се оттегля на съвещание.

        След съвещание:

        В РС-Левски е постъпила искова молба от В.М.Н., в която се твърди, че същият е собственик на дворно място в с.М., че предишен собственик на имота е бившата му съпруга М.Л.Н., която към 14.10.2016 г. се води титуляр на партидата с абонатен №***, с клиентски № ***, че на 14.10.2016 г., без ищецът да е присъствал, е извършена проверка и е подменен електромерът, а след известно време е получил констативен протокол и фактура за заплащане на сумата от 1348,80 лв. за периода 17.07.-14.10.2016 г. Твърди се, че във връзка с тази проверка ищецът е депозирал жалба от 28.10.2016 г., но бил уведомен, че жалбата му ще бъде разгледана след като бъде извършена пререгистрация на потребител и бъде вписан като титуляр на партидата, както и че за да не бъде преустановено ел.захранването, на 31.10.2016 г. заплатил посочената във фактурата сума. Счита, че проверката на измервателния уред е извършена в нарушение на нормативната уредба и неправомерно му е начислена сумата от 1348,80 лв., с която сума твърди, че ответникът се е облагодетелствал. Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата от 1348,80 лв., начислена му по фактура № *** от 18.10.2016 г. Претендира и направените деловодни разноски.

        В дадения от съда едномесечен срок ответникът е представил отговор на исковата молба, в който е изразил становище, че предявеният иск е недопустим, защото лицето, което е подало исковата молба, не е титуляр по партидата и между него и ответника не е налице облигационна връзка. Твърди се, че по отношение на ищеца липсва активната процесуална легитимация, тъй като спорното право касае трето лице, с което ищецът не е свързано лице по смисъла на закона (тъй като както самият ищец твърди са бивши съпрузи, бракът между които е прекратен) и парите са получени от името на М.Л.Н. по договора й за доставка на ел.енергия, страна по който договор не е ищецът.

        Направено е искане за прекратяване на производството по делото.

        В съдебно заседание ответникът поддържа направеното искане за прекратяване на производството по делото като недопустимо, поради липса на активна процесуална легитимация на ищеца.

        Процесуалният представител на ищеца в съдебно заседание изразява становище, че искането е неоснователно, тъй като всички представени писмени доказателства по делото установяват, че ищецът е този, който е заплатил сумата.

        Съдът, като прецени направените искания и становищата на страните, приема за установено следното:

        Видно от представеното по делото писмено доказателство, а именно цитирания в исковата молба констативен протокол, приложен на лист 98 от делото е, че същият е издаден на М.Л.Н. Към материалите по делото е представено копие от проведената кореспонденция между ответното дружество и абоната, видно от която е, че същата е с адресат М.Л.Н. и видно от приложената разписка, приложена на лист 102 от делото е, че уведомлението и копие от констативния протокол, изпратени от ответното дружество, са получени именно от М.Н.

        Видно от приложеното писмо на лист 104 от делото е, че именно М.Л.Н. е уведомена, че въз основа на предоставения констативен протокол след извършена проверка й е начислена сумата от 1348,80 лв. електрическа енергия. Това обстоятелство се установява и от приложеното на лист 105 от делото копие от фактура № *** от 18.10.2016 г., която също е издадена на името на М.Л.Н.

        Към исковата молба на лист 11 от делото ищецът е представил разписка за плащане на сумата по цитираната фактура, а именно тази с № *** от 18.10.2016 г.

        От тази разписка се установява, че в същата е вписано името на М.Н. и са изписани клиентският номер, както и номерът на фактурата, а именно фактура № *** от 18.10.2016 г. и няма посочени други имена като вносител.  

        Предвид изложеното, съдът приема, че по делото няма нито едно доказателство, от което да се установява, че именно ищецът е този, който е внесъл търсената от него сума, както и такива, установяващи същия да е встъпил в дългът на М.Н. Напротив, както бе посочено по-горе, всички представени и от двете страни доказателства касаят М.Л.Н.

        На основание изложеното, съдът приема, че по отношение на В.М.Н. действително не е налице активна процесуална легитимация и производството по делото като недопустимо следва да бъде прекратено.

        На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

        ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 261/2017 г. по описа на РС-Левски като недопустимо – поради липса на процесуална активна легитимация на ищеца.

        ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството подлежи на обжалване пред Плевенски ОС с частна жалба в едноседмичен срок от днес.

 

        Протоколът е написан в с.з., което приключи в 11.25 часа.

 

 

        СЕКРЕТАР:                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: