РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _02.11._ 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _четвърти октомври_ 2018 г. в състав:

 

                        Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                 Съдебни заседатели:

                                                        Членове:

 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № ­­_787_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Предявен е иск с правно основание чл. 127 ал.2 от СК.

…………………………………………………………………………………….

На основание изложеното, съдът

 

РЕШИ:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете Т. А.Г., с ЕГН**********, на неговия баща А.Ц.Г., с ЕГН**********,***.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на непълнолетното дете Л.А.Г., с ЕГН**********, на неговия баща А.Ц.Г., с ЕГН**********,***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето Т. А.Г., с ЕГН**********, да бъде местоживеенето по настоящия адрес на бащата А.Ц.Г., с ЕГН********** ***, като при промяна на адреса на местоживеене на бащата, местоживеенето на детето да бъде на новия му адрес, за който адрес бащата следва да уведоми майката.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето Л.А.Г., с ЕГН**********, да бъде местоживеенето по настоящия адрес на бащата А.Ц.Г., с ЕГН********** ***, като при промяна на адреса на местоживеене на бащата, местоживеенето на детето да бъде на новия му адрес, за който адрес бащата следва да уведоми майката.

ОПРЕДЕЛЯ режим за осъществяване на лични контакти на майката З.Л.В.,***, ЕГН **********, с детето Т. А.Г., с ЕГН**********, както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца, от 10:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя, с преспиване при майката, за 15 последователни дни през лятото, когато детето не е на училище, с преспиване  при майката, които дни не трябва да съвпадат с платения годишен отпуск на бащата, за вторите два дни от Коледните празници, с преспиване при майката, за втория ден от новогодишните празници. За осъществяване на личните контакти с детето майката З.Л.В. следва да взема детето от дома на бащата и съответно да го връща в този дом.

ОПРЕДЕЛЯ режим за осъществяване на лични контакти на майката З.Л.В., ЕГН ********** с детето Л.А.Г., с ЕГН**********, както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца, от 10:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя, с преспиване при майката, за 15 последователни дни през лятото, когато детето не е на училище, с преспиване  при майката, които дни не трябва да съвпадат с платения годишен отпуск на бащата, за вторите два дни от Коледните празници, с преспиване при майката, за втория ден от новогодишните празници. За осъществяване на личните контакти с детето майката З.Л.В. следва да взема детето от дома на бащата и съответно да го връща в този дом.

 

ОСЪЖДА З.Л.В., ЕГН **********, с адрес: ***, да ЗАПЛАЩА на Т. А.Г., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител А.Ц.Г., с ЕГН********** ежемесечна издръжка в размер на  130 лв., считано от 13.11.2017 г. - датата на предявяване на иска, до настъпване на законно определените причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за забава на всяка просрочена ежемесечна парична вноска до окончателното изплащане, като ОТХВЪРЛЯ предявения иск за разликата от присъдения размер от 130 лв. до претендирания размер от 150 лв. като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

ОСЪЖДА З.Л.В., ЕГН **********, с адрес: ***, да ЗАПЛАЩА на Л.А.Г., ЕГН**********, със съгласието неговия баща и законен представител А.Ц.Г., с ЕГН********** ежемесечна издръжка в размер на  150 лв., считано от 13.11.2017 г. - датата на предявяване на иска, до настъпване на законно определените причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за забава на всяка просрочена ежемесечна парична вноска до окончателното изплащане, като ОТХВЪРЛЯ предявения иск за разликата от присъдения размер от 150 лв. до претендирания размер от 180 лв. като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

 

ПОСТАНОВЯВА на основание чл. 242, ал.1 от ГПК предварително изпълнение на решението.

ОСЪЖДА З.Л.В., ЕГН **********, с адрес: ***, да ЗАПЛАТИ на Т. А.Г., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител А.Ц.Г., с ЕГН********** паричната сума в размер на 1380 лв. – сборна сума от 12 главници по 115 лв. всяка една за периода от 13.11.2016г. до 13.11.2017 г., ведно със законната лихва върху всяка закъсняла и просрочена вноска, считано от датата на постановяване на съдебното решение - 02.11.2018 г. като за разликата до 1800 лв. ОТХВЪРЛЯ иска като неоснователен.

 

ОСЪЖДА З.Л.В., ЕГН **********, с адрес: ***, да ЗАПЛАТИ на Л.А.Г., ЕГН **********, със съгласието на неговия баща и законен представител А.Ц.Г., с ЕГН********** паричната сума в размер на 1560 лв. – сборна сума от 12 главници по 130 лв. всяка една за периода от 13.11.2016г. до 13.11.2017 г., ведно със законната лихва върху всяка закъсняла и просрочена вноска, считано от датата на постановяване на съдебното решение – 02.11.2018 г., като за разликата до 2160 лв. ОТХВЪРЛЯ иска като неоснователен.

РАЗРЕШАВА на основание чл. 127а от СК на бащата А.Ц.Г., с ЕГН ********** да подава еднолично заявления за издаване на лични карти, паспорти и временни паспорти на децата Т. А.Г., ЕГН********** и Л.А.Г., ЕГН **********  и да получи издадените на тяхно име документи.

РАЗРЕШАВА на основание чл. 127а от СК на бащата А.Ц.Г., с ЕГН **********, той лично или чрез упълномощено от него лице да извършва неограничен брой пътувания с Т. А.Г., ЕГН********** и Л.А.Г., ЕГН ********** заедно и/или поотделно от Република България до всички страни членки на Европейския съюз и обратно, както и до страни, нечленуващи в Европейския съюз, за срок до навършване на пълнолетието им.

ОСЪЖДА З.Л.В., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати държавна такса върху определения размер на издръжката в размер на 403,20 лв.

ОСЪЖДА З.Л.В., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати на А.Ц.Г., с ЕГН**********,*** направените разноски съразмерно с уважената част на иска в размер на 392.00 лв.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

         

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: