О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на _двадесет и девети октомври_ две хиляди и осемнадесета година в състав:

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

          ЧЛЕНОВЕ:………

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_878_ по описа за _2018_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.34 от ЗС.

Предявен е иск за делба. Съдът е постановил решение, с което е допуснал да се извърши съдебна делба на описаните недвижими имоти.

С определение, постановено в о.с.з. от 17.10.2018г. съдът на основание чл. 229, ал.1, т.1 от ГПК е спрял производството по делото по съгласие на страните. 

На 25.10.2018 г. е постъпила молба от ищцата Н.А.А., подадена чрез адв. Е. Р., в която сочи, че с ответника са уредили извънсъдебно спора, поради което оттегля исковата си молба по гр.д. №878/2017г. по описа на РС – Левски, и след като получи съгласието на ответника с оттеглянето, моли съдът да го прекрати, като оставя на преценката на съда дали е необходимо възобновяване, тъй като същото е спряно.

 Моли съда да счита, че с настоящата прави искане да бъде възобновено спряното дело и да го прекрати поради оттегляне на исковата молба.

В РС – Левски е постъпила молба вх. № 4764/25.10.2018 г., подадена лично от И.М.А., в която сочи, че с ищцата са уредили извънсъдебно спора, предмет на гр. №878/2017г. по описа на РС – Левски, както и че му е известно за подадената молба за оттегляне на иска и дава съгласието си да бъде прекратено гражданското дело.

С оглед на горното съдът приема, че следва да бъде възобновено производството по делото.

Производството следва да бъде прекратено по отношение на втората фаза на делбата, предвид спецификата на производството и влязлото в сила решение за допускане на делбата. След влизане в сила на прекратителното определение, делото в частта, в която има постановено съдебно решение по допускане на делбата следва да се внесе в архив съобразно разпоредбата на чл. 60, ал.2 от ПАС.

На основание чл. 9 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, страните следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса в размер на по 25 лв.

 

Водим от гореизложеното, съдът:

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ВЪЗОБНОВЯВА производството по гр.д. №878/2017 г. по описа на РС – Левски.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№878/2017г. по описа на Районен съд - Левски, в частта относно извършването на делбата – втора фаза на производството, на основание чл. 232 от ГПК, поради оттегляне на исковата молба от Н.А.А.,***, ЕГН**********, срещу И.М.А., с адрес: ***, ЕГН**********, за делба на недвижими имоти.

ОСЪЖДА Н.А.А.,***, ЕГН**********, на основание чл. 9 от Тарифата за държавните такси, които се събират в съдилищата по ГПК, ДА ЗАПЛАТИ държавна такса за прекратяване производството по делбата в размер на 25 лв.

ОСЪЖДА И.М.А., с адрес: ***, ЕГН**********, на основание чл. 9 от Тарифата за държавните такси, които се събират в съдилищата по ГПК, ДА ЗАПЛАТИ държавна такса за прекратяване производството по делбата в размер на 25 лв.

 

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството по делото подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                            

                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: