ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

 

         Районен съд гр. Левски в закрито заседание на _единадесети октомври_ две хиляди и осемнадесета година в състав:

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

          ЧЛЕНОВЕ:………

 

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_679_ по описа за _2018_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Районен съд гр. Левски е постъпила искова молба от Министерство на отбраната, БУЛСТАТ:***, със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. Дякон Игнатий №3,

срещу Д.С.С., с адрес: ***.

 

Исковата молба е депозирана на 03.10.2018 г. с вх. №4401/03.10.2018г.

В изпълнение на задълженията си по чл. 131, ал.1 от ГПК съдът е изпратил препис от исковата молба и доказателствата на ответника за писмен отговор в едномесечен срок. Съобщението до Д.С.С. е върнато в цялост, с отбелязване, че лицето е починало. Съдът е извършил служебна справка по Наредба №14/18.11.09г. относно данни за смъртта на ответника. Видно от изготвената справка е, че Д.С.С. е починал на 21.03.2016г., т.е преди подаване на исковата молба.

Делото е образувано срещу ответника след настъпване на неговата смърт, поради което се явява образувано срещу ненадлежна страна.

В случая е неприложима разпоредбата на чл. 227 от ГПК, тъй като не е налице процесуално правоприемство. Такова може да има тогава, когато е възникнало редовно процесуално правоотношение между страните по делото и в хода на същото ответникът почине.

В случая такова процесуално правоотношение не е възникнало, тъй като смъртта на ответника предхожда подаването на исковата молба – моментът, към който е следвало да са налице процесуалните предпоставки за допустимост на иска. В случая се касае за първоначална липса на правен субект.

След като към датата на предявяване на иска не съществува правният субект, липсва положителна процесуална предпоставка от категорията на абсолютните, за които съдът следи служебно, поради което и производството по делото като недопустимо следва да се прекрати.

 

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №679/2018 г. по описа на РС–Левски, като НЕДОПУСТИМО.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Плевен в едноседмичен срок от връчване на ищеца.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: