Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _20.02._  2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на _тринадесети февруари_ две хиляди и дванадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_645_ по описа за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск е с правно основание по чл. 232 ал.2 във връзка с чл. 79 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че ищецът е дал под наем на ответника недвижим имот. Твърди, се че  наемателят не е платил дължимия наем  за посочения в исковата молба период, както и дължимите суми за консумативи за ползването на имота – ел. енергия и топлоенергия, че това не е сторено въпреки многократните покани до момента на завеждане на исковата молба.

Претендира ответника да му заплати дължимата наемна цена и дължимите суми за консумативи, ведно със законната лихва върху главницата считано от завеждане на исковата молба до окончателното изплащане на сумата, както и направените деловодни разноски.

          Ответникът – редовно призован не се явява в съдебно заседание, до датата на съдебното заседание и приключване на съдебното дирене не е представил писмен отговор  и не е поискал разглеждане на делото в негово отсъствие, въпреки дадените му изрични указания за това с призовката – получена своевременно и лично.

          Предвид това ищцовата страна, чрез процесуалния й представител е поискала постановяване на неприсъствено решение.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

           Съдът счита, че са налице основанията за постановяване на неприсъствено решение, предвид обстоятелството, че ответникът своевременно е получил своите съобщение и призовка, указани са му последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание. Предвид представените към исковата молба писмени доказателства, съдът счита, че искът е вероятно основателен. Налице са предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, поради което, съдът следва да постанови такова и да уважи изцяло исковата претенция.

          Тъй като ищцовата страна, поради това, че е освободена от заплащане на д.т. не е заплатила такава при завеждане на делото и с оглед изхода на делото следва да бъде осъден ответника да заплати д.т. в размер на 675,88 лв.

          По делото е направено искане за присъждане на разноски, но няма представен списък на направени такива, нито пък са представени доказателства в тази насока, поради което не следва да се присъждат деловодни разноски.

          На основание изложеното и предвид разпоредбата на чл. 239 от ГПК, съдът

                                                Р Е Ш И :

          ОСЪЖДА „МЕСОКОМБИНАТ ЛЕТНИЦА” ООД със седалище и адрес на управление: гр. Левски обл. Плевен, ул. „Елин Пелин” № 18 ДА ЗАПЛАТИ на ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ  гр. София 1756 бул. „Климент Охридски” № 10 сумата от 15 427,03 лв. – главница, представляваща обща сума от неплатен наем и дължими суми за неплатена ел. енергия и топлоенергия за периода 01.01.2010 г. – 18.02.2011 г. вкл.  по договор за наем № 33 от 17.07.2007 г., лихва за забавено плащане в размер на 1470,03 лв. за периода  от дължимостта на всяко едно от периодичните вземания до 30.06.2011 г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на предявяване на иска – 08.09.2011 г. до окончателното й изплащане.

          ОСЪЖДА „МЕСОКОМБИНАТ ЛЕТНИЦА” ООД със сочени по-горе данни да заплати д.т. в размер на 675,88 лв.

          РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване съгласно разпоредбата на чл. 239 ал.4 от ГПК. 

          КОПИЕ от решението да се връчи на страните.

                                               

РАЙОНЕН СЪДИЯ: