РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _15.02._ 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и трети януари_ 2012 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретарите _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_811_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че ищците са съпрузи, че втората ответница е тяхна дъщеря, а първия ответник е неин съпруг. Твърди се, че на 23.02.2006 г. ищците са сключили алеаторен договор с първия ответник, по силата на който са му прехвърлили техен недвижим имот, представляващ 690 кв.м. ид.ч. от УПИ, целият с площ от 1190 кв.м. в северната част на имота, ведно с построените в имота двуетажна масивна жилищна сграда, гараж с площ от 16,50 кв.м. и търговски обект – магазин, състоящ се от търговско помещение със застроена площ от 21,83 кв.м., склад с площ от 2,66 кв.м. и умивалня с тоалетна с площ от 2,76 кв.м., като търговския обект се намира на първия етаж от източната страна в описаната по-горе двуетажна жилищна сграда и е обособен като самостоятелен обект, с отделен входа, като имота се намира в *** и съставлявал съгласно регулационния план на *. Твърди се, че на 29.12.2010 г. чрез договор за доброволна делба на съсобствения недвижим имот, двамата ответници по исковата молба и другият съсобственик на дворното място са си поделили същото, че към настоящия момент прехвърленият недвижим имот съставлява поземлен имот, находящ се в ***, с площ на имота 691 кв.м., с трайно предназначение: урбанизирана територия, с начин на трайно ползване – ниско застрояване до 10 м., който имот, съгласно кадастралната карта на * е с идентификатор № *, заедно с построените в имота: двуетажна, еднофамилна жилищна сграда със застроена площ от 91 кв.м., с идентификатор № * и постройка на допълващо застрояване, на един етаж със застроена площ от 15 кв.м., с идентификатор № * и постройка на допълващо застрояване, на един етаж със застроена площ от 15 кв.м., с идентификатор № *, при съседи на имота по кадастрална скица имоти с номера: *.

Твърди се, че описаният имот е прехвърлен срещу задължението на приобретателя по договора и ответник по настоящата ИМ – Д.М. да поеме изцяло грижите по тяхната издръжка и гледане до смъртта им, като им осигурява храна, облекло, отопление, подслон, грижи и лечение, при болест, т.е. условия за един нормален и спокоен живот, че имота е прехвърлен по време на брака на двамата ответници, както и че на практика ответниците никога не са изпълнявали поетите със сделката договорни задължения по тяхната издръжка и гледане.

Молят съда да постанови решение, с което на основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД да развали сключения с нотариален акт № *, договор между ищците и първия ответник със законните от това последици, както и да осъди ответниците да им заплатят направените деловодни разноски.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не е постъпил писмен отговор от страна на ответниците, не е изразено становище по предявения иск, не са представени доказателства и не са направени доказателствени искания.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представения по делото нотариален акт № * е, че действително на 23.02.2006 г. ищците са прехвърлили на Д.М. описания по-горе имот срещу задължение на същия да ги гледа и издържа, като им осигури спокоен и нормален живот до смъртта им.         

          Представено е копие от удостоверение за сключен граждански брак, от което се установява, че прехвърлянето на имота е станало  по време на брака на Д.М. и М.В..

          В съдебно заседание е разпитан един свидетел, от показанията на който се установяват твърденията в исковата молба, а именно, че ищците имат нужда от гледане и издръжка, но ответниците не изпълняват поетите задължения. Съдът дава вяра на показанията на този свидетел. Същият е без родство със страните по делото и не е заинтересован от неговия изход.

Предвид изложеното, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв, следва да бъде уважен.

          Налице е неизпълнение на поетите задължения от страна на приобретателите, поради което следва да бъде развален сключения между страните алеаторен договор, а н.а. следва да бъде отменен.

          При този изход на делото и предвид направеното искане, следва да бъдат осъдени ответниците да заплатят на ищците направените деловодни разноски общо в размер на 1257,06 лв.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          РАЗВАЛЯ на основание чл.87, ал.3 от ЗЗД сключения алеаторен договор /обективиран в нотариален акт № *,/ между Й.В. ***, с ЕГН **********, С.В. ***, с ЕГН **********, и Д.М., с ЕГН **********, съгласно който Й.В. и С.В. са прехвърлили на Д.М. по време на брака му с М.М. ***, ЕГН **********, притежавания от тях недвижим имот, представляващ 690 кв.м. ид.ч. от УПИ, целият с площ от 1190 кв.м. в северната част на имота, ведно с построените в имота двуетажна масивна жилищна сграда, гараж с площ от 16,50 кв.м. и търговски обект – магазин, състоящ се от търговско помещение със застроена площ от 21,83 кв.м., склад с площ от 2,66 кв.м. и умивалня с тоалетна с площ от 2,76 кв.м., като търговския обект се намира на първия етаж от източната страна в описаната по-горе двуетажна жилищна сграда и е обособен като самостоятелен обект, с отделен входа, като имота се намира в *** и съставлявал съгласно регулационния план на *, който имот към настоящия момент съставлява поземлен имот, находящ се в ***, с площ на имота 691 кв.м., с трайно предназначение: урбанизирана територия, с начин на трайно ползване – ниско застрояване до 10 м., който имот, съгласно кадастралната карта на * е с идентификатор № *, заедно с построените в имота: двуетажна, еднофамилна жилищна сграда със застроена площ от 91 кв.м., с идентификатор № * и постройка на допълващо застрояване, на един етаж със застроена площ от 15 кв.м., с идентификатор № * и постройка на допълващо застрояване, на един етаж със застроена площ от 15 кв.м., с идентификатор № *, при съседи на имота по кадастрална скица имоти с номера: *, срещу задължението на приобретателя по договора да гледа и издържа  прехвърлителите, като им осигури спокоен и добър живот, какъвто са водили, поради НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на договора.

          ОТМЕНЯ нотариален акт № *.

НА ОСНОВАНИЕ  чл.115, ал.2 от ЗС съдът дава на Й.В. и С.В. шест месечен срок  от влизане в законна сила на решението да се отбележи същото в Служба по вписванията гр. Левски.

ОСЪЖДА Д.М. със сочена по-горе самоличност и М.М. със сочена по-горе самоличност да заплатят на Й.В. със сочена по-горе самоличност и С.В. със сочена по-горе самоличност направените деловодни разноски в размер на 1257,06 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: