РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _31.10._ 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _първи октомври_ 2012 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                   Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_202_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Иск за делба, втора фаза след допускане на делбата.

            С решение № 72 от 28.06.2012 г. съдът е допуснал делба между С.Л., И.П., А.К. и П.К. върху ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор № *, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със заповед РД – 18-58/24.09.2007 г. на ИД на АГКК, с адрес на поземления имот: ***, с трайно предназначение на територията: урбанизирана, с начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 м./, стар идентификатор – няма, номер по предходен план *, при съседи: *, ведно с построената сграда, която попада в имота, с идентификатор № *, със застроена площ от 71 кв.м., брой етажи 2, предназначение – жилищна сграда – еднофамилно.

            По делото е назначена съдебно инженерно-техническа експертиза, от която се установява, че имота е неподеляем и че неговата пазарна стойност е в размер на 17 046 лв. Стойността на притежаваните от всеки един от съделителите идеални части, съобразно техните дялове е както следва: Стойността на притежаваните от С.Л. идеални части е 6852,50 лв., на притежаваните от И.П. идеални части е 5011,50 лв., на А.К. е 2591 лв. и на П.К. е 2591 лв.

            Заключението на вещото лице не е оспорено от страните и е прието от съда като пълно, всестранно и компетентно изготвено.

            В съдебно заседание е направено искане от ищецът И.П. за възлагане на имота, като декларира, че не притежава друго жилище. Същият е направил искане и за присъждане на направените от него подобрения в имота.

            Ищецът И.П. е декларирал, че е живял в недвижимия имот, предмет на делбата при откриване на наследството, както и, че не притежава друго жилище, поради което съдът намира, че са налице основанията за приложение разпоредбата на чл. 349 ал.2 от ГПК и следва да бъде поставен в дял на ищеца И.П. имота допуснат до делба, като следва да бъде осъден същия да заплати в шестмесечен срок на другите съделители суми съответстващи на дела на всеки от тях от стойността на имота, за уравнение на дяловете, а именно на С.Л. сумата от 6852,50 лв., на А.К. сумата от 2591 лв. и на П.К. сумата от 2591 лв., ведно със законната лихва върху тези суми, считано от влизане в сила на решението за възлагане  – съобразно разпоредбата на чл. 349 ал. 5 от ГПК.

            При този изход на делото следва да бъдат осъдени страните да заплатят  д.т. в размер на 4 % върху стойността на дяловете на всеки един от тях, а именно – С.Л. – 274,10 лв., И.П. – 200,46 лв., А.К.  и П.К.  по 103,64 лв.

            Във връзка с направеното искане за присъждане на направените от П. подобрения, съдът констатира, че от заключението на вещото лице инж. С. А. действително са извършени претендираните и посочени от П. подобрения. Вещото лице е оценило подобренията, който възлизат общо на сумата от 7263 лв., която сума следва да бъде присъдена на ищеца П. съобразно дяловете на всеки един от съделителите, а именно С.Л. следва да заплати на П. за извършените от него подобрения в имота сумата от 2068,78 лв., А.К. следва да заплати на П. за извършените от него подобрения в имота сумата от 942,19 лв. и П.К. следва да заплати на П. за извършените от него подобрения в имота сумата от 942,19 лв.    

                        Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :      

На основание чл. 349 ал.2 от ГПК ПОСТАВЯ В ДЯЛ НА И.И. ***, ЕГН**********,  следния недвижим имот ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор № *, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със заповед РД – 18-58/24.09.2007 г. на ИД на АГКК, с адрес на поземления имот: ***, с площ от 477 кв.м., с трайно предназначение на територията: урбанизирана, с начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 м./, стар идентификатор – няма, номер по предходен план *, при съседи: *, ведно с построената сграда, която попада в имота, с идентификатор № *, със застроена площ от 71 кв.м., брой етажи 2, предназначение – жилищна сграда – еднофамилно.

На основание чл. 349 ал.2 от ГПК във връзка с чл.349 ал. 5 от ГПК ОСЪЖДА И.П. със сочена по-горе самоличност да заплати на С.Л. ***, ЕГН **********  в шест месечен срок от влизане на решението за възлагане в законна сила за уравнение на дяловете сумата от 6852,50 лв., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от влизане на решението в законна сила.

На основание чл. 349 ал.2 от ГПК във връзка с чл.349 ал. 5 от ГПК ОСЪЖДА И.П. със сочена по-горе самоличност да заплати на А.К. ***, ЕГН ********** в шест месечен срок от влизане на решението за възлагане в законна сила за уравнение на дяловете сумата от 2591 лв., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от влизане на решението в законна сила.

На основание чл. 349 ал.2 от ГПК във връзка с чл.349 ал. 5 от ГПК ОСЪЖДА И.П. със сочена по-горе самоличност да заплати на П.К. ***, ЕГН **********  в шест месечен срок от влизане на решението за възлагане в законна сила за уравнение на дяловете сумата от 2591лв., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от влизане на решението в законна сила.

ОСЪЖДА С.Л. със сочена по-горе самоличност да заплати на И.П. със сочена по-горе самоличност за извършените от П. подобрения в имота съобразно дела си, сумата от 2068,78 лв.

ОСЪЖДА А.К. със сочена по-горе самоличност да заплати на И.П. със сочена по-горе самоличност за извършените от П. подобрения в имота съобразно дела си, сумата от 942,19 лв.

ОСЪЖДА П.К. със сочена по-горе самоличност да заплати на И.П. със сочена по-горе самоличност за извършените от П. подобрения в имота съобразно дела си, сумата от 942,19 лв.

ОСЪЖДА С.Л. със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на 274,10 лв.

ОСЪЖДА И.П. със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на 200,46 лв.

ОСЪЖДА А.К. със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на 103,64 лв.

ОСЪЖДА П.К. със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на 103,64 лв.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: