РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _06.03._ 2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и трети февруари_ 2015 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_593_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск за делба – първа фаза по допускането на делбата.

В исковата молба се твърди, че страните са съсобственици на недвижим имот, който не могат доброволно да си поделят. Моли се съда да постанови решение, с което да допусне делба върху процесния недвижим имот.

В срока по чл. 131 от ГПК не е представен отговор на исковата молба. Ответникът не е изразил становище по предявения иск, не са представени доказателства и не са направени доказателствени искания. В съдебно заседание се явява упълномощен от ответника представител, който заявява, че предявения иск е основателен и следва да се допусне делба между страните при посочените квоти.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представените по делото писмени доказателства е, че страните са съсобственици на процесния недвижим имот. Същите са наследници на Г.С. *** – ищците като наследници на покойния му син Е.С. и ответника – като син на Г.Д.. Видно от представения нотариален акт е, че приживе общият наследодател е бил собственик на процесния имот, като след неговата смърт ищците притежават общо 1/2 идеална част от същия, а ответника притежава останалата 1/2 идеална част.

При това положение следва да бъде допусната делба върху имота между страните при два равни дяла, от които един общ дял за ищците и един дял за ответника.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между Г.Г., с ЕГН **********,  представляван от своята майка Г.С., с ЕГН ********** ***, И.Г., с ЕГН ********** *** и С.С., с ЕГН **********,***, върху следния недвижим имот, който по документ за собственост на наследодателя е описан като: ДВОРНО МЯСТО от 940 кв.м., находящо се в * ***, с намиращите се в него: къща, гараж и лятна кухня, при граници – *, а съгласно сега действащите кадастрална карта и кадастрални регистри на * ***, представлява: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, находящ се в ***, с площ от 935 кв.м., с идентификатор № *, с трайно предназначение на територията: урбанизирана, с начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10м./, с номер по предходен план: *, с постройките в него: сграда с идентификатор № *, със застроена площ 75 кв.м., на един етаж, с предназначение: жилищна сграда – еднофамилна; сграда с идентификатор № *, със застроена площ 35 кв.м., на един етаж, с предназначение: друг вид сграда за обитаване; сграда с идентификатор № *, със застроена площ 134 кв.м., на два етажа, с предназначение: жилищна сграда – еднофамилна  и сграда с идентификатор № *, със застроена площ 120 кв.м., на един етаж, с предназначение: постройка на допълващото застрояване, при съседи на поземления имот: *.

ОТ ДОПУСНАТИЯ до делба недвижим имот да се образуват  два равни дяла, от които 1 общ дял за  Г.Г. и И.Г. и 1 дял за С.С..

ДЕЛБАТА следва да се извърши с помощта на вещото лице инж. К.А., което след внасяне на депозит от страна на ищцовата страна в размер на 200 лв. да даде заключение относно реалната пазарна стойност на имота, стойността на дяловете на съделителите, както и да се произнесе относно възможността за реално поделяне на имота съобразно дяловете на страните.

След влизане в сила на решението по допускане на делбата в законна сила да се уведоми ищцовата страна да внесе в 1 седмичен срок определения депозит, като се укажат сметката и задължението за представяне на вн.б. в РС Левски,  и след внасяне на определения депозит да се призове вещото лице.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: