РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _22.12._ 2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и трети ноември_ 2015 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_319_ по описа  за _2015_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е установителен иск с правно основание чл. 422 ал.1 от ГПК.

В исковата молба се твърди, че ищецът  е депозирал срещу ответника заявление по чл. 410 от ГПК, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение, срещу която ответника, в законоустановения срок, е депозирал възражение.

Твърди се, че по силата на договор от 07.04.2010 г. между ЕТ *** и ***., Б. е встъпил в задълженията на фирма *** ООД, като се е задължил да заплати разсрочено на ищеца сумата от 2669,64 лв. до края на 2010 г., като първата вноска в размер на 500 лв. трябва да бъде заплатена до 09.04.2010 г. Твърди се, че в уговорения срок – до 09.04.2010 г. Б. е платил първата вноска в размер на 500 лв., но до края на 2010 г. не е заплатил останалата парична сума – общо в размер на 2169,64 лв. Поради неплащане в определения срок, ищецът твърди, че е поканил с нотариална покана ответника да заплати дължимата сума, но същия не е сторил това, поради което е подадено в съда посоченото по-горе заявление за издаване на заповед за изпълнение.

Моли се съда да постанови решение, с което  да приеме за установено вземането на ищеца по отношение на ответника общо за сумата от 3101,93 лв. – от които 2169,64 лв. главница по договор от 07.10.2010 г. и 932,29 лв. лихва върху главницата за периода от 01.01.2011 г. до датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК – 12.03.2015 г., ведно със законната лихва а забава върху главницата, считано от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК – 12.03.2015 г. до окончателното изплащане на дължимите суми. Претендират се и направените деловодни разноски, както в заповедното, така и в настоящото производство.

Ответникът, чрез назначения му особен представител – адв. В.Н. – К. оспорва предявения иск като недопустим и неоснователен. Твърди се, че не е налице действителен договор между първоначалния длъжник и кредитора, от където пък не е налице валидно встъпване в дълг. Твърди се, че договорът от 07.04.2010 г. е нищожен поради липса на предмет. Оспорва се съществуването на вземането по отношение на ответника – така както е предявено. Твърди се също така, че ако въобще съществува вземането, то задължението е солидарно на първоначалния длъжник и встъпилия в дълг. Оспорва се и претенцията за направените деловодни разноски.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          По делото е приложено заповедното производство /ч.гр.д. 100/2015 г./ от което се установява, че въз основа на подадено от ищцовото дружество заявление за издаване на заповед за изпълнение е издадена заповед за изпълнение срещу ответника на основание чл. 410 от ГПК, срещу която заповед ответникът е подал възражение, след което в едномесечния срок от съобщението, ищцовото дружество е предявило настоящия иск.

          Видно от представения към делото договор за встъпване в дълг от 07.04.2010 г. е, че *** се е съгласил, че задължението на Фирма *** ООД на обща стойност 2669,64 лв., за закупени строителни материали, подробно описани по вид, количество и цена в издадената данъчна фактура 5019/15.09.2008 г. не е заплатено към момента на подписване на договора и е встъпил в задълженията на фирмата, като се е задължил да заплати сумата от 2669,64 лв. до края на 2010 г. по посочена банкова сметка *** ***, като отношенията между встъпилия в дълг Б. М.б. и фирма *** ООД се уреждат помежду им, без участието и отговорността на ЕТ ***.

          По делото е представена нотариална покана, с която Б. М.Б. е поканен да заплати дължимите суми общо в размер на 2669,64 лв., като покана е надлежно връчена на 13.06.2014 г. чрез нотариус С. Л. при отказ на адресата да я получи при приложение разпоредбата на чл. 44 ал.1 изр.5 от ГПК, като след оформяне отказа на адресата да получи поканата, същия се е явил лично при нотариуса и е получил поканата на 17.06.2014 г.

          В съдебно заседание е разпитан в качеството на един свидетел, който обяснява подробно договорните отношения между страните, заявява, че действително са получени и не са платени посочените във фактурата строителни материали, че на датата на подписване на договора във фирмата се е явил Б., който е встъпил в дълга на фирма „***”, както и че дължимата сума не е платена.

          Съдът дава вяра на показанията на разпитания свидетел, който макар и служител при едноличния търговец – ищец в настоящото производство не е заинтересован по какъвто и да било начин от изхода на делото. Изплащането или не на задължението по съответната фактура за закупените строителни материали не засяга по какъвто и да било начин неговия патримониум, свидетеля е предупреден за наказателната отговорност която носи за лъжесвидетелстване, а и показанията му се подкрепят и от представените по делото писмени доказателства.

          По делото е представено и удостоверение, видно от което е, че *** АД е удостоверило, че по сметката /цитирана и в договора за встъпване в дълг/ с титуляр ищеца за периода от 17.06.2014 г. до 10.06.2015 г. не са постъпвали суми от Б. М.Б..

          В тежест на длъжника е да представи доказателства, че е платил задължението. По делото, обаче, не са представени такива.

          Във връзка с възражението на процесуалния представител на ответника, че не са представени доказателства от ищеца, че към момента на встъпване в дълг не е съществувал такъв, то съдът приема, че същото е неоснователно. Видно от цитирания по-горе и сключен между страните договор е, че към момента на сключването му, с изрично вписана клауза в договора е, че ответника в настоящото производство е признал съществуването на дълга, неговия размер и е поел задължението в определен срок да го плати. За съществуването на дълга към момента на сключване на договора са налице и свидетелски показания по делото.

          Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ответника да заплати на ищеца направените деловодни разноски съобразно представения списък на разноските, а именно сумата от 1109,81 лв. – включваща направените деловодни разноски както в настоящото производство, така и в заповедното производство.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 422 ал.1 от ГПК ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на ЕТ *** със седалище и адрес на управление ***, вписан в търговския регистър при Агенция по вписванията, с ЕИК *********, представляван от Д. В.Д. и Б. М.Б. с ЕГН **********,***  ВЗЕМАНЕТО на ЕТ ***/със сочени по-горе данни/ по отношение на Б. М.Б. /със сочена по-горе самоличност/, който дължи сумата от 2169,64 лв.- главница /неплатено задължение по договор от 07.10.2010 г./, сумата от 932,29 лв. – представляваща лихва върху главницата за периода от 01.01.2011 г. до 12.03.2015 г. /датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение/, законната лихва върху главницата, считано от датата подаване на заявлението в РС Левски за издаване на заповед за изпълнение – 12.03.2015 г.  до окончателното изплащане на главницата.

          ОСЪЖДА Б. М.Б. /със сочена по-горе самоличност/ да заплати на ЕТ *** /със сочени по-горе данни/, направените деловодни разноски в размер на 1109,81 лв. – включваща направените деловодни разноски в настоящото производство и в заповедното производство.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: