Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр. Левски, 13.01.2016 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД Левски, І граждански състав, в открито  заседание на  дванадесети януари през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША ПАНЧЕВА

 

при секретаря И.П. като разгледа докладваното от съдията Панчева  гр.дело № 504 по описа за 2015 година и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпила е искова молба от А.Я.А. роден на *** г. с ЕГН ********* и от Я.Ж.А. в качеството на баща и законен представител на малолетното дете А.Я.А. роден на *** година, с което се иска изменение на решение №26 от 19.03.2007 г. постановено по гр.д. №19 постановено по описа на РС –

 Левски за 2007 година. Твърди, че плащаната издръжка е под законовия минимум. В заключение моли съда да измени присъдената издръжка от 30  на 150 лева за всяко едно от децата, считано от датата на завеждане на исковата молба до настъпването на причини за нейното изменяване или прекратяване.

Ищецът Я.Ж.А. редовно призаван по делото не се явява лично и се представлява от адвокат А. А. от ПлАК и е направил искане за постановяване на неприсъствено решение по реда на чл.238 и чл.239 от ГПК.

Ищецът А.Я.А. редовно призаван по делото не се явява лично и се представлява от адвокат А. А. от ПлАК и е направил искане за постановяване на неприсъствено решение по реда на чл.238 и чл.239 от ГПК.

Ответника Е.Д.А. ***, редовно призована, не се явява по делото и не се представлява.

Съдът констатира, че ответника Е.Д.А. *** с ЕГН ********** е редовно призован, връчени са му преписи от исковата молба и доказателствата, не е подал в срок отговор до съда на исковата молба и доказателствата, не е заявил становище по разпореждането на съда от 04.12.2015 г., не изпраща представител в с.з., за което е редовно призован и не е направил искане делото да се разглежда в негово отсъствие.

Като взе предвид горното, съдът намира, че са налице предпоставките по чл.238, ал.1 от ГПК.

Съдът констатира, че на страните са указани последиците от неспазване сроковете за размяна на книжа и от неявяването им съдебно заседание. Намира също така, че предявеният иск, предмет на делото е вероятно основателен, поради което са налице и предпоставките на чл.239, ал.1 от ГПК.

При този изход на производството и на основание чл.78, ал.1 от ГПК ответника следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените от него разноски в исковото производство в размер на 250 лева – възнаграждение за един адвокат, а на РС Левски и държавни такси по исковете по чл. 150 от СК в размер на сумата по 172,80 лева върху размера на превишението по всеки един от исковате – общо 345,60 лева.

Водим от горното и на основание чл.239 от ГПК, съдът

            

Р Е Ш И :

 

ИЗМЕНЯ на основание чл.150 от СК определената с решение №26 от 19.03.2007 г. по гр. дело №19/2007 год. по описа на Районен съд гр.Левски издръжка, по силата на която Е.Д.А. *** с ЕГН ********** е осъдена на основание чл.82, ал.1 от СК да заплаща на малолетното  си дете А.Я.А. роден на *** г. с ЕГН *********, чрез неговия баща и законен представител Я.Ж.А. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 30 лева, като ОСЪЖДА Е.Д.А. *** с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАЩА на непълнолетното си дете А.Я.А. роден на *** г. с ЕГН *********, действащо със знанието и съгласието на своя баща и законен представител Я.Ж.А. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на сумата от 150 (сто и петдесет лева) лева, считано от датата на подаване на исковата молба – 07.09.2015 година – до настъпването на законови предпоставки за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла и просрочена вноска.

ДОПУСКА на основание чл.242, ал.1 от ГПК предварително изпълнение на решението в частта досежно издръжката.

ИЗМЕНЯ на основание чл.150 от СК определената с решение №26 от 19.03.2007 г. по гр. дело №19/2007 год. по описа на Районен съд гр.Левски издръжка, по силата на която Е.Д.А. *** с ЕГН ********** е осъдена на основание чл.82, ал.1 от СК да заплаща на малолетното си дете А. Я.А. роден на *** година, чрез неговия баща и законен представител  Я.Ж.А.  месечна издръжка в размер на 30 лева, като ОСЪЖДА Е.Д.А. *** с ЕГН ********** да заплаща на на малолетното дете  А. Я.А. роден на *** година чрез неговия  баща и законен представител Я.Ж.А. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на сумата от 150 (сто и петдесет лева) лева, считано от датата на подаване на исковата молба – 07.09.2015 година – до настъпването на законови предпоставки за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла и просрочена вноска.

ДОПУСКА на основание чл.242, ал.1 от ГПК ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ   на решението в частта за издръжката.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.6 от ГПК Е.Д.А. *** с ЕГН ********** на ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ВСС Районен съд гр.Левски за държавни такси по исковете по чл.150 СК  сумата от общо в размер на 345,60 лева.

ОСЪЖДА на основание чл.36 от Закона за Адвокатурата, във връзка с  чл.78, ал.1 от ГПК Е.Д.А. *** с ЕГН ********** да заплати на адвокат А. А. от Адвокатска колегия Плевен, сумата от 250,00 лв., за адвокатско възнаграждение.

Решението се постановява при наличие на предпоставките по чл.238 и чл.239 от ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

ДА СЕ ВРЪЧАТ на основание чл.7, ал.2 от ГПК на страните преписи от постановения съдебен акт.                                      

 

      

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: