О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на  _четиринадесети декември  две хиляди и петнадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

          ЧЛЕНОВЕ:………

 

изслуша докладваното от съдия Атанасова ГД №_706_ по описа за _2015_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството по делото е образувано по постъпила искова молба от Р.Н.А. *** с искане да й бъде възстановена земеделска земя по представен от нея акт за поземлена собственост № 17843/13.10.1927 г.

          Така предявеният от А. иск следва да се квалифицира като такъв по чл. 11 ал.2 от ЗСПЗЗ. Съгласно разпоредбата на чл. 11 ал. 2 изр. 1 от ЗСПЗЗ Лицата, пропуснали да подадат заявления в срока по ал. 1, могат да установят с иск срещу съответната общинска служба по земеделие само с писмени доказателства правото да възстановят собствеността си върху земеделските земи.”

          Съгласно параграф 22 от ПЗР към ЗИДЗСПЗЗ ДВ бр. 13/09.02.2007 г. „Исковете по чл. 11 ал.2 от ЗСПЗЗ се предявяват в 3 месечен срок от влизането в сила на този закон.”. Законът е влязъл в сила на  12.02.2007 г., от където следва изводът, че ищцата е имала право да предяви своя иск в срок до 12.05.2007 г.

          Тъй като към настоящия момент е изтекъл срокът, в който е можело да бъде предявен иск за възстановяване на земеделски земи, то предявения иск се явява недопустим и производството по делото следва да бъде прекратено.

          На основание изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

          ПРЕКРАТЯВА производството по делото, като недопустимо.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в едноседмичен срок от връчване на копие от същото на ищцата.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: