РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _13.01._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд в публичното съдебно заседание на _тринадесети декември_ 2016 г. в състав:

                       Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                               Съдебни заседатели:

                                                     Членове:

при участието на секретаря _И.П._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Панчева гр. дело № ­­_595_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Делба на недвижими имоти, първа фаза по допускане на делбата.

         Постъпила е искова молба от Ж.М.Г.   против В.И.Д. и Ж.И.М., в която се твърди, че са наследници на И.М.Г.  б.ж. на ***. Твърди се, че УПИ е придобит по време на брака на ищцата с покойният наследодател и тя наследява от неговата част дял равен на делът на всяко дете. Моли съда да постанови решение, с което да допусне делба на имота.

         Ответникът Д.  в срокът по чл. 131 от ГПК не е представил писмен отговор.

Ответникът М.  в срокът по чл. 131 от ГПК не е представил писмен отговор.

Ищецът Ж.М.Г., редовно призована по делото нe се явява и не се представлява по делото. В съдебната фаза се представя писмена молба от адвокат С.М., която изразява становище по даване на ход на делото в отсъствие на ищцата. 

Ответникът В.Д. редовно призован по делото се явява лично.

Ответникът Ж.М. редовно призована по делото нe се явява и не се представлява по делото.

Съдът, като прецени представените с исковата молба писмени доказателства и съобрази доводите на страните, намира за установено следното от фактическа страна:

Безспорно е по делото, че на 12.07.1963 г. в *** с  акт за граждански брак № * Б.Г.И. и Л.Е.А. сключили  граждански брак.

Безспорно е по делото, че на 22.01.1988 година в гр. Левски районния съдия е съставил, въз основа на обстоятелствена проверка, извършена по  нот. Дело * *** постановление, въз основа на което и нотариален акт № * *** от 1988 година,  който  нотариален акт  е признал Ж.М.Г. и И.М.Г. за собственици по върху следния недвижим имот : УПИ №* в кв. * по плана на *** с административен адрес ***  с прощ на имота 600 кв.м. заедно с построените в него Жилищна сграда, лятна кухня и селскостопанска сграда, при граници и съседи ***.          

Безспорно е по делото, че на 11.12.2009 г. в *** починал И.М.Г., което се установява от приложения по делото, акт за смърт №* ***.

При така установеното от фактическа страна, от правна страна съдът  прави следните изводи: 

На 22.1.1988 година в гр. Левски, районния съдия при Районен съд гр. Левски извършил обстоятелствена проверка  за  придобиване собствеността по давност, като се произнесъл с мотивирано Постановление, с което признал правото на собственост  и издал, въз основа на обстоятелствената проверка, извършена по нот. дело №* година нотариален акт за собственост върху недвижим имот придобит чрез обстоятелствена проверка №*, том *, н.д. № * ***, съгласно който признал Ж.М.Г. и И. М. Г. за собственици по върху следния недвижим имот: УПИ №* в кв. * по плана на с. Малчика с административен адрес ***  с площ на имота 600 кв.м. заедно с построените в него Жилищна сграда, лятна кухня и селскостопанска сграда, при граници и съседи ***.

Съгласно разпоредбата на чл. 19 от Семейния кодекс от 1985 г. /обн. ДВ бр. 41/28.05.1985г. отм. на 1.10.2009 г./ това имущество е придобито  в режим на бездялова  имуществена общност между съпрузите Ж.М.Г. и И.М.Г..

От приетите по делото като неоспорени по начините и сроковете на ГПК / чл. 193 вр. с чл. чл. 131 от ГПК /между страните  доказателства/ Нотариален акт № * *** година на районен съдия при РС гр. Левски, удостоверение за смърт и наследници на л.74 и 75, които съдът напълно кредитира за установените с тях факти е видно по делото, че Ж.М.Г. и И.М.Г. са съпрузи.

Със смъртта на И.М.Г. на 11.12.2009 г. б.ж. на ***, се е открило неговото наследство, съгласно разпоредбата на чл.1 от СК. Призовани са били да го наследят по силата на чл. 5, ал. 1 и от ЗН двете му деца: 1. дъщеря В.И.Д. (ответника по делото) и 2. дъщеря Ж.И.М. и по силата на  чл. 9, ал. 1 от Закона за наследството преживялата го съпруга: Ж.М.Г., които наследяват по равни части от оставеното им наследство в частност имота придобит по време на бракът им – УПИ №* в кв. * по плана на *** с административен адрес *** с площ на имота  600 кв.м. заедно с построените в него Жилищна сграда, лятна кухня и селскостопанска сграда, при граници и съседи ***, като частта на всеки един от наследниците е равна, т.е. притежават по 1/6 ид.част от оставеното им наследство. Така по силата на прекратената със смърт имуществена общност между съпрузите Ж.М.Г. и И.М.Г., Ж.М.Г.  е станала собственица на 3/6 идеални части от процесния имот, а по  силата на  наследяването Ж.М.  е  станала собственица и  на  1/6 идеална част от наследствените имоти и в частност от този имот, или по силата на този смесен фактически състав, тя е придобила права в размер на 4/6 след смъртта на Г., от имота придобит  чрез обстоятелствена проверка, а децата по 1/6 ид.част.

Така чрез сложен и смесен фактически състав по силата на наследяването и чрез правна сделка за Ж.М. и само чрез наследяване за В.Д. и Ж.М., между  Ж.М.В.Д. и Ж.М. се е породила съсобственост върху следния недвижим имот: УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ№ * В КВ. * ПО ПЛАНА НА ***, с адмиминстративен адрес *** с площ от  600 кв.м. (шестстотин кв.м.), заедно с построените в него ЖИЛИЩНА СГРАДА , ЛЯТНА КУХНЯ И СЕЛСКОСТОПАНСКА СГРАДА при граници и съседи: ***.

С оглед на изложеното се налага изводът, че по силата на сложен и смесен фактически състав между Ж.М.Г. и Ж.И.  М.  и В.И.Д. е възникнала съсобственост върху следния недвижим имот: УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ № * В КВ. * * ПО ПЛАНА НА ***, с адмиминстративен адрес *** с площ от  600 кв.м. (шестстотин кв.м.), заедно с построените  в него ЖИЛИЩНА СГРАДА, ЛЯТНА КУХНЯ И СЕЛСКОСТОПАНСКА СГРАДА при граници и съседи: ***. Съсобствената вещ съществува, съсобствеността не е прекратена. Налице са условията на чл. 34 от ЗС във вр. с чл. 69 от ЗН и следва да се допусне делба върху процесния недвижим имот, като бъдат образувани 6 равни дяла, от които 4 за Ж.М.Г. и 1 дял В.И.Д. и 1 дял за Ж.И.М. , като делбата да се извърши при квоти 4/6 идеални части Ж.М.Г. и по 1/6 идеална част за В.И.Д. и Ж.И.М..

След влизането на решението по допускане на делбата, делото следва да се докладва на съдията докладчик за назначаване на съдебно- техническа експертиза, като Вещото лице, след като се запознае с доказателствата по делото да даде заключение за действителната пазарна цена на допуснатите до делба имоти и тяхната поделяемост и определяне на срок за внасяне на депозита за възнаграждение на вещото лице с оглед насрочване на делото за втората фаза по извършване на делбата.

Водим от горното , съдът

 

Р    Е    Ш    И:

 

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между Ж.М.Г. *** адвокат С.М., с ЕГН ********** и В.И. *** с ЕГН **********   и Ж.И.М. *** с ЕГН ********** върху следния недвижим имот:

УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ № * в кв. * по плана на ***, с административен адрес *** с площ от 600 кв.м. (шестстотин кв.м.), заедно с построените в него ЖИЛИЩНА СГРАДА, ЛЯТНА КУХНЯ И СЕЛСКОСТОПАНСКА СГРАДА при граници и съседи: ***.

От допуснатия до делба имот ДА СЕ ОБРАЗУВАТ 6 (шест)  равни дяла, от които 4 (четири) дяла за Ж.М.Г. и по 1 (един) дял за Ж.И.М. и В.И.Д., като делбата да се извърши при квоти 4/6 идеални части за Ж.М.Г. и по 1/6 идеална част за Ж.И.М. и В.И.Д..

Решението може да се обжалва пред Плевенския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: