РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _07.02._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Левски в закрито съдебно заседание на _втори февруари_ 2019 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

при участието на секретаря __ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_242_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл. 247 от ГПК:

          Образувано е по молба на Д.Х.Б. *** /ответник в производство/ за поправка на очевидна фактическа грешка в решението на РС Левски поделото, допусната при изписване на ЕИК на търговеца – ищец в настоящото производство.

          Ответника по молбата е изразил становище, че същата следва да бъде оставена без уважение, тъй  като счита, че не е налице правен интерес от поправка на грешката, още повече, че присъдените на Б. разноски били заплатени от търговеца.

          Съдът приема, че не е необходимо да призовава страните в открито съдебно заседание и по аргумент от чл. 247 ал. 3 от ГПК разглежда молбата в закрито заседание.

          Молбата за поправка на очевидна фактическа грешка е основателна. От извършена служебна справка в търговския регистър се установява, че действителния ЕИК на търговеца е не както е посочен в исковата молба, а след това изписан и в решението на съда и в издадения въз основа на това решение изпълнителен лист, а е този посочен в молбата с правно основание чл. 247 от ГПК. Предвид това, че действително при изписване ЕИК на търговеца е допусната грешка, съдът приема, че същата следва да бъде поправена по реда на чл. 247 от ГПК. Макар и грешката да е допусната поради това, че още в исковата молба ищеца е посочил грешен ЕИК, то тъй като, съдът е длъжен да следи служебно за активната и пасивната легитимация на страните и ЕИК идентифицира търговеца по един несъмнен и категоричен начин и е отразен в търговския регистър, достъпа до който е публичен, както и с оглед не възникване на каквито и да било съмнения относно това, коя е страната в настоящото производство, искането за допускане на поправката е основателно. 

          По направеното възражение от търговеца, че не следва да се допуска исканата поправка, тъй като дължимите суми за разноски от търговеца по постановеното решение са платени на Д.Х.Б., съдът приема, че същото е неоснователно, тъй като поправката на допусната очевидна фактическа грешка не е поставено от законодателя в зависимост от това дали предстои изпълнение на съдебното решение. Както бе посочено по-горе ЕИК е уникален идентификационен код, който идентифицира търговеца по един несъмнен и категоричен начин и с оглед яснота, кой именно е търговеца по отношение на който е постановено решението, следва да бъде допусната исканата поправка в изписания ЕИК.

          На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 247 от ГПК ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка при изписване ЕИК на *** „******”  в решение № 106/30.05.2018 г. на РС Левски по гр.д. № 242/2017 г., като ЕИК на *** „*******” изписан в диспозитива на решението ДА СЕ ЧЕТЕ *********.

РЕШЕНИЕТО  подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на препис от същото на страните.

         

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: