РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _20.12._ 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Левски в публичното съдебно заседание на _двадесети ноември_ 2018 г. в състав:

                                            Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                          Съдебни заседатели:

                                                               Членове:

 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № ­­_336_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на  чл.549 и сл. от ГПК.

 В Районен съд - Левски е постъпила молба от П.Ц.Г., с ЕГН**********,***, чрез пълномощника адв. Плачков от ПАК, в която се твърди, че молителят е наследник на Ц. Г.Ц., починал на 08.12.2007г. и майка С. И. Ц., с ЕГН **********.

Твърди, че през м. май 2007г. майка му излязла от къщи и повече не се върнала и въпреки усилените действия от тяхна страна, както и на полицейските органи, до датата на подаване на молбата няма следа от майка му. Тя била обявена с телеграма на ГД НП – София от 31.05.2007 г. за ОДИ в категория „Безследно изчезнали лица”.

Моли съда да постанови решение, с което да обяви смъртта на майка му С. И. Ц.

Заинтересованата страна Община Л. не е представила отговор на  молбата в дадения им едномесечен срок от получаване на копие от същата и от доказателствата, не е направила доказателствени искания и не е представила писмени доказателства.

 

Заинтересованата страна РП - Левски не е представила отговор на  молбата в дадения им едномесечен срок от получаване на копие от същата и от доказателствата, не е направила доказателствени искания и не е представила писмени доказателства.

 

Заинтересованата страна кметство с. Г. е представила отговор на молбата, в който уведомяват РС – Левски, че са запознати със случая на С. И. Ц., излязла от къщата си през 2007 г. и не се е върнала вкъщи. Въпреки направените действия от страна на близките и на полицейските органи няма следа от С. И. Ц.  

               Видно от приложеното към молбата и прието като доказателство удостоверение за раждане, молителят П.Ц.Г. е син на С. Ц. Установява се от приетите доказателства, че С. Ив. Ц. е обявена за общодържавно издирване в категорията „безследно изчезнали лица” с телеграма на ГД НП – София №27711/31.05.2007г. и въпреки провежданите щателни издирвателни мероприятия същата не е установена.  

          Установява се, че за С. И. Ц. няма данни за задгранични пътувания, както и че след 07.11.2000 г. лицето не е подавало молба за издаване на лична карта и задграничен паспорт.

Съдът е постановил да се изпрати за разгласяване извлечение от молбата до кметство с. Г. по реда на чл. 550 от ГПК.

В качеството на свидетели по делото са разпитани Й. В. К., Н. С. К. и З. Т. Д. – бивш кмет на с. Г.

Свидетелката К. сочи в показанията си, че познава С., че от 10 години никой не я виждал. Една сутрин излязла да изпрати сина си, който пасял животни и оттогава не се е прибрала вкъщи. Според свидетеля К. С. е изчезнала преди 12 години.

Свидетелят Д. – по това кмет на с. Г.сочи в показанията си, че С. излязла да помогне на семейството, за да изкарат животните и оттогава я няма. Свидетелят съобщил на кварталния, дошла полиция, издирвали я, като и свидетелят участвал. Оттогава С. не се е появявала, нямало никакви новини.

Видно от приложената справка, лицето С. Ив. Ц.е с адресна регистрация с. ***, от 04.09.2000 г. и че в няма данни за акт за смърт на лицето.

Производството по чл. 549, ал.1 от ГПК е охранително. Образувано е по молба на син на С. И. Ц.

Молбата е допустима и е депозирана от лице, което е активно легитимирано да иска обявяването на смъртта на С. Ц.. Молбата е подадена пред надлежния съд – по последния постоянен адрес на изчезналия, поради което РС – Левски е компетентен да се произнесе по нея.

Охранителните производства по обявяване на отсъствие или смърт по чл. 549 и сл. от ГПК  целят да се съдейства за защита на интересите, застрашени от продължителното отсъствие на лицето, за което няма никакви сведения.

Според разпоредбите на ЗЛС, след като изтекат пет години от деня, за който се отнася последното известие за отсъстващия, съдът по искане на прокурора или на всеки заинтересован обявява неговата смърт. Обявяването на смъртта може да стане и без да е обявено отсъствието на лицето.  

Единственото изискване е да е минал период от пет години, през който няма никакви известия от лицето или за него.

Съобразно разпоредбата на чл. 16 от ЗЛС, съдът определя деня, а по възможност и часа на предполагаемата смърт. При липса на противни данни за момент на смъртта се приема денят, за който се отнася последното известие. Ако няма точни данни, съдът не е длъжен да определи часа на предполагаемата смърт.

Съдът намира молбата за основателна. От събраните по делото сведения и от показанията на разпитаните свидетели се установява безпротиворечиво, че няма сведения за С. Ив. Ц. от м. май 2007г. предвид продължителния период, през който няма сведения дали изчезналият е жив и къде се намира повече от пет години, следва да се приеме, че той е починал.

От доказателствата по делото е видно, че последните данни са С. И. Ц. датират от месец май 2007 г., от когато се приема, че е починал. Предвид на това и съобразно доказателствата, за дата на смъртта следва да бъде приета дата 31.05.2007г.

Часът на смъртта не може да бъде установен от събраните по делото доказателства по делото.

Обявената с решението на съда смърт поражда същите правни последици, които произтичат от действителната смърт на лицето, поради което въз основа на решението следва да бъде издаден акт за смърт от кметство с. Градище, община Левски, където е бил последният постоянен адрес на лицето на основание чл. 551 от ГПК.

Водим  от горното, съдът:

 

РЕ ШИ:

 

          ОБЯВЯВА НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 549 и сл. от ГПК, във вр. с чл. 14 и чл. 16, ал.2 от ЗЛС, СМЪРТТА НА С. И. Ц., с ЕГН **********, с последна известна адресна регистрация с…. като определя дена на смъртта й 31.05.2007 г.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на КМЕТСТВО с. . при община *** за издаване акт за смърт на лицето С. И. Ц. Съгласно чл. 59 от ЗГР.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Плевен в двуседмичен срок от връчване на страните.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: