РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _14.12._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публично съдебно заседание на _двадесет и шести ноември_ 2018 г. в състав:

 

                        Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_605_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Предявен е иск с правно основание чл.240 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че на 29.04.2015 г. между „***” ЕООД, опериращо на пазара на финансови услуги под търговската си марка „***” и ответника е сключен Договор за кредит № *** по реда на чл. 6 от ЗПФУР. Твърди се, че в заявката си С. е заявил желание да му бъде отпусната сумата от 350 лв., за период от 21 дни с падежна дата – 20.05.2015 г., че съгласно заявката на ответника и условията по договора, сумата е отпусната от кредитодателя чрез И. на същия ден – 29.04.2015 г. и съгласно условията по кредита към главницата не са начислени лихви и такси, тъй като договорът е първи между страните. Твърди се, че кредитополучателят се е възползвал от правото да удължи срока на връщане на кредита и срокът е удължен до 02.09.2015 г., че с настъпване на падежа по договора – 02.09.2015 г. кредитополучателят не е погасил дължимите суми и е изпаднал в забава, че съгласно общите условията кредитодателят от 03.09.2015 г. е започнал да начислява наказателна лихва,  за периода на просрочието, че въпреки отправените покани ответникът не е изпълнил задължението си по договора. Твърди се, че на 01.02.2018 г. кредитодателят е сключил с ищцовото дружеството договор за прехвърляне на вземания, с който вземането по отношение на ответника е прехвърлено, че цесионерът изрично е упълномощен да уведоми длъжника от името на цедента за прехвърлянето на задължението му и съгласно предоставеното пълномощно и в изпълнение на условията на чл. 99 ал.3 от ЗЗД ищцовото дружество е изпратило уведомление на ответника чрез препоръчана писмовна пратка посредством „***” ЕАД, която е върната на 05.04.2018 г. с отметка „непотърсена”, както и че до момента на подаване на исковата молба задължението на ответника не е изпълнено.

Моли се съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати на ищцовото дружеството сумата от 435,92 лв., от която 350 лв. главница – неплатена главница по договор за кредит № *** и 85,92 лв. – наказателна лихва за периода 03.09.2015 г. до 31.01.2018 г. Претендират се законната лихва върху главницата от 350 лв., считано от подаване на исковата молба, до окончателното изплащане на вземането, както и направените деловодни разноски.

Направено е искане за привличане на трето лице – помагач на ищеца, а именно на „****” ЕООД.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК  не е постъпил писмен отговор от страна на ответника, не са представени доказателства и не са направени доказателствени искания.

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

         Видно от представеното по делото заявление от С.Р.С. с приложена към нея операционна бележка е, че на 23.11.2018 г. С. е внесъл по сметка на ищцовото дружество цялата искова сума - общо в размер на 435,92 лв. представляваща сбор от главница в размер на 350 лв. и наказателна лихва в размер на 85,92 лв.

         При това положение, тъй като задължението на ответника към ищцовото дружество към момента на постановяване на решението е  погасено изцяло, предявеният иск се явява неоснователен и като такъв следва да бъде отхвърлен.

         По делото е направено искане за присъждане на деловодни разноски. Видно от посочената по-горе операционна бележка е, че дължимата сума към ищцовото дружество е преведена от ответника на 23.11.2018 г. Настоящото производство е образувано въз основа на постъпила искова молба в РС Левски на  31.08.2018 г. и тъй като ответникът е станал причина за завеждане на делото, като е заплатил дължимите суми едва преди първото по делото съдебно заседание и три месеца след завеждане на делото, то той следва да заплати на ищцовото дружество и направените деловодни разноски  общо в размер на 460 лв. – от които 100 лв. внесени като държавна такса при завеждане на делото и 360 лв. заплатени като адвокатско възнаграждение.

         На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният иск от „****” ЕООД, с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. ***, представлявано от управителя Р. В. против С.Р.С. *** за заплащане на сумата от 350 лв. главница и 85,92 лв. наказателна лихва като неоснователен, поради заплащане на дължимите суми след предявяване на иска.

         ОСЪЖДА С.Р.С. със сочени по-горе данни ДА ЗАПЛАТИ на  „***” ЕООД със сочени по-горе данни направените деловодни разноски в размер на 460 лв.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОС гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: