О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на _осемнадесети февруари_ две хиляди и дветнадесета година в състав:

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

        

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_830_ по описа за _2018_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.69 от ЗН.

Постъпила е искова молба от Г.И.Л., ЕГН**********,*** и Д.М.Л., ЕГН**********,***,

против

И.И.К., ЕГН**********,*** и Н.И.К., ЕГН**********,***, за делба по чл. 69 от ЗН.

На основание чл. 131, ал.1 от ГПК съдът е разпоредил да се изпрати препис от исковата молба с приложенията на ответниците, с указания да подадат писмен отговор в едномесечен срок и задължителното съдържание на отговора.

В РС – Левски са постъпили молби от И.И.К. и Н.И.К., за спиране на производството по делото. Препис от молбите са изпратени на ищците, които чрез процесуалния си представител са изразили съгласие да бъде спряно производството по делото.

С определение №68/18.01.2019г. съдът е спрял производството по гр.д. №830/2018г. на основание чл. 229, ал.1, т.1 от ГПК по съгласие на страните.

На 14.02.2019 г. в РС – Левски е депозирана молба от пълномощника на ищците, с която моли съда да прекрати производството по делото поради липса на предмет, предвид факта, че ищците и ответниците са уредили помежду си доброволно спора чрез сключване на договор за доброволна делба, вписан в СВп, копие от който прилагат.

С оглед на горното съдът приема, че следва да бъде възобновено производството по делото.

Предвид факта, че съделителите са ликвидирали собствеността помежду си чрез договор за доброволна делба и липсва предмет на настоящото делбено дело, следва производството по делото да бъде прекратено.

Поради прекратяване на делото, в тежест на ищците следва да бъде възложено заплащане на държавна такса по чл. 9 от Тарифата за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК, която съдът определя в размер на 25 лв.

 

Водим от гореизложеното, съдът:

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ВЪЗОБНОВЯВА производството по гр.д. №830/2018 г. по описа на РС – Левски.

ПРЕКРАТЯВА поради липса на предмет производството по гр.д.№830/2018г. по описа на Районен съд - Левски.

ОСЪЖДА Г.И.Л., ЕГН********** и Д.М.Л., ЕГН**********, на основание чл. 9 от Тарифата за държавните такси, които се събират в съдилищата по ГПК, ДА ЗАПЛАТЯТ държавна такса за прекратяване производството по делбата в размер на 25 лв.

 

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                            

                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: