РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _10.06._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _осемнадесети май_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_88_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е установителен иск с правно основание чл. 422 ал.1 от ГПК.

В исковата си молба ищцовата страна твърди, че е предоставила  на ответника имот частна общинска собственост под наем, съгласно договор за наем от 30.05.2006 г. Твърди се, че ответникът не е изпълнил задължението си за заплащане на месечния наем в размер на 255 лв. с ДДС за периода от 01.06.2007 г. до 02.11.2009 г., като сумите на задълженията му са общо в размер на 7395 лв. – главница и в размер на 1072,10 лв. лихва. Твърди се също така, че ответникът не е изпълнил и задължението си да заплаща дължимата такса смет за периода от 2006 г. до 2009 г. общо в размер на 1161,60 лв. главница и 256,27 лв. лихва за ползването на предоставения му имот. Твърди се, че за вземането си ищцовата страна е подала заявление за издаване на заповед за изпълнение, но ответника е възразил срещу издадената в полза на дружеството заповед за изпълнение. Моли съда да постанови решение, с което да установи вземането на ищцовата страна, както и да й присъди направените деловодни разноски.

         

          Ответникът, в срока за отговор не е представил отговор на исковата молба. Не е взел становище по предявения иск, не е представил доказателства и не е направил доказателствени искания.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представения договор за наем е, че между страните и сключен такъв, по силата на който Столична община район Сердика е предоставила под наем на ЕТ „K.” недвижимия имот, подробно описан в исковата молба. Представен е протокол за приемане-предаване на общински нежилищен имот, видно от който е, че на ответника е предадено владението в върху имота – предмет на сключения договор за наем на 30.V.2006 г. Представени са фактури – издадени за дължимия се наем за съответните периоди, както и писма, с които ответника е канен да заплати дължимия наем.

          Предвид представените и цитирани по-горе писмени доказателства, съдът приема, че между страните е възникнало валидно наемно правоотношение. Ищцовата страна е изпълнила задължението си във връзка с предоставяне на имота на ответника. В тежест на ответника е да представи доказателства, че е платил дължимите се суми като наем и суми за такса смет на ищеца. Същият не е представил доказателства в тази насока.  

          За установяване на точно дължимите суми по размер – като наем и за претендирана лихва до датата на завеждане на исковата молба, по искане на ищцовата страна е назначена съдебно-счетоводна експертиза. От заключението на вещото лице, прието от съда като компетентно изготвено, пълно и всестранно, се установява, че исковите суми са дължими от ответника на ищеца.

          Предвид изложеното, следва да бъде прието за установено вземането на ищеца по отношение на ответника така, както е посочено в исковата молба, както и да бъдат присъдени направените деловодни разноски по настоящото дело в размер на 1291,58 лв., от които 202,83 лв. заплатени като д.т. при завеждане на настоящото дело, 230 лв. заплатени като депозит за вещо лице, юрисконсултско възнаграждение в размер на 645 лв, както и разходи за командировка на процесуален представител на ищеца в размер на 213,75 лв. – съгласно представения списък на разноските. Сумата от 192,57 лв. заплатена като д.т. при завеждане на заповедното производство е присъдена по същото и не следва да се присъжда отново в настоящото.

          Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 422 ал.1 от ГПК ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО вземането  на СТОЛИЧНА ОБЩИНА РАЙОН „СЕРДИКА” с адрес гр. София, бул. „Княгиня Мария Луиза” №88, представлявана от кмета T.K. по отношение на ЕТ „K.” със седалище и адрес на управление ***, представляван от К.Я., който дължи сумата от 8556,60 лв.- главница, представляваща обща сума за неплатен наем за периода 01.06.2007 г. до 02.11.2009 г. и такса смет за периода от 2006 г. до 2009 г., включително, по сключен договор за наем № РД-566-05-49/30.05.2006 г., сумата от 1328,30 лв. – лихва върху главницата за периода от дължимостта на всяка една от вноските за наем и такса смет до  01.11.2009 г., както и законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на заявлението в РС Левски за издаване на заповед за изпълнение – 03.01.2011 г. до окончателното изплащане на главницата.  

ОСЪЖДА ЕТ „K.” със сочени по-горе данни да заплати на СТОЛИЧНА ОБЩИНА РАЙОН „СЕРДИКА”– със сочени по-горе данни направените деловодни разноски по настоящото дело – в размер на 1291,58 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: