РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _09.06._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _осемнадесети май_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_184_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск за делба - първа фаза по допускане на делбата.

          В исковата си молба ищцата твърди, че с ответника са наследници по закон на Н.А., починал на * г. и на съпругата му А.А., починала на * г. и двамата б.ж. на *, като ответника е техен син, а ищцата тяхна внучка.

Твърди се, че наследодателите на страните са притежавали следния недвижим имот, който съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 г. на ИД на АГКК, представлява поземлен имот, находящ се в *, с площ от 892 кв.м., с трайно предназначение: урбанизирана територия, с начин на трайно ползване: ниско застрояване до 10 м., който имот е с идентификатор № *, с номер по предходен план № *, заедно с построените в имота: еднофамилна двуетажна жилищна сграда, със застроена площ от 64 кв.м., с идентификатор № *, еднофамилна едноетажна жилищна сграда със застроена площ от 26 кв.м., с идентификатор № *, постройка на допълващо застрояване, двуетажна, със застроена площ от 31 кв.м., с идентификатор № *, постройка на допълващо застрояване, едноетажна, със застроена площ от 14 кв.м. с идентификатор № * и еднофамилна едноетажна жилищна сграда, със застроена площ от 5 кв.м., с идентификатор № *, при съседи на имота по кадастрална скица: *.

Моли съда да постанови решение, с което да допусне делба върху имотите при два равни дяла.

Ответникът изразява становище, че е съгласен да бъде извършена делба.

          Съдът като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеното по делото удостоверение за наследници на Н.А. е, че същият е починал на * г.. Установява се, че след смъртта си Н.А. е оставил за свои наследници А.А., която в по-късен момент е починала – на * г. и син А.А. – ответника по делото. От същото удостоверение се установява, че Н.А. е имал още един син – Л.А., който е починал преди своя баща – на * г. и от своя страна е оставил за свои наследници  Ц.А. – преживяла съпруга и дъщеря А.М. – ищцата по настоящото дело. Съгласно разпоредбата на чл. 10 ал.1 от ЗН низходящите на наследодателя се заместват в наследяването по закон от своите низходящи, поради което следва да бъде прието, че Н.А. е оставил за свои наследници  Л.А. – негов син и А.М. – низходяща на починалия преди наследодателя негов син Л.А..

Видно от представения нотариален акт за собственост на недвижим имот по обстоятелствена проверка № * г. на РС Левски е, че наследодателя на страните по делото е бил собственик на подробно описания в исковата молба недвижим имот.

При това положение, съдът приема, че действително страните като наследници по закон на Н.А. *** са съсобственици на процесния недвижим имот, който следва да бъде допуснат до делба при два равни дяла – по един за всяка от страните.

Делбата следва да се извърши с помощта на вещо лице – К.А. – инженер геодезист, което да се произнесе относно поделяемостта на имотите и тяхната пазарна стойност, както и да предложи проект за разделянето им съобразно дяловете на страните, при възнаграждение в размер на 150 лв., вносимо от ищцата в 7-дневен срок от съобщението.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

ДОПУСКА да бъде извършена съдебна делба между А.М. с ЕГН ********** *** и А.А. с ЕГН ********** *** върху следния недвижим имот, който съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 г. на ИД на АГКК, представлява поземлен имот, находящ се в *, с площ от 892 кв.м., с трайно предназначение: урбанизирана територия, с начин на трайно ползване: ниско застрояване до 10 м., който имот е с идентификатор № *, с номер по предходен план № *, заедно с построените в имота: еднофамилна двуетажна жилищна сграда, със застроена площ от 64 кв.м., с идентификатор № *, еднофамилна едноетажна жилищна сграда със застроена площ от 26 кв.м., с идентификатор № *, постройка на допълващо застрояване, двуетажна, със застроена площ от 31 кв.м., с идентификатор № *, постройка на допълващо застрояване, едноетажна, със застроена площ от 14 кв.м. с идентификатор № * и еднофамилна едноетажна жилищна сграда, със застроена площ от 5 кв.м., с идентификатор № *, при съседи на имота по кадастрална скица: *.

ОТ ДОПУСНАТИЯ до делба недвижим имот следва да се образуват ДВА равни дяла – по един за всеки от съделителите.

ДЕЛБАТА да се извърши с помощта на вещото лице – К.А. – инженер геодезист, което да се произнесе относно поделяемостта на имота и неговата пазарна стойност, при възнаграждение в размер на 150 лв., вносимо от ищеца в 7-дневен срок от съобщението.

          След влизане на решението в сила ДА СЕ ИЗПРАТИ съобщение до ищеца да внесе определения депозит за изготвяне на експертизата, като се посочи номера на сметката по която следва да се внесе и се укаже, че след внасяне на сумата следва да представи вносната бележка в РС Левски, за да бъде призовано вещото лице.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: