Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _29.08._  2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на _седемнадесети август_ две хиляди и единадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_203_ по описа за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл. 232 ал.2 от ЗЗД и чл. 236 ал.2 във връзка с чл. 228 от ЗЗД.

          В Районен съд Левски е постъпила искова молба от “НЕК”- ЕАД гр. София, в която се твърди, че с ответника имат сключен договор за наем, че ответника след изтичане срока на договора е продължил да ползва имота, но не е платил дължимото се обезщетение на база наем за посочения период.

Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати дължимите суми като обезщетение на база наем, както и да плати направените деловодни разноски.

          Ответникът не е представил отговор на исковата молба. Същият не се явява в съдебно заседание и не  е изразил становище. В съдебно заседание се явява процесуалният представител на ответницата, който изразява становище, че искът е частично основателен.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Представено е копие от договор за наем сключен между страните по делото, от който се установява, че на наемателят е предоставено посоченото в исковата молба помещение на ищеца, като ответника е следвало да заплаща месечен наем.

          Представена е счетоводна справка за дължимите от ответника на ищеца суми.

          Ищцовата страна е изпратила съобщение до ответника, че в 7-дневен срок от получаване на същото следва да внесе обезщетение на база дължимия наем.

          Съдът приема за безспорно установено, че е сключен договор за наем между “НЕК“ ЕАД и ответника. Ищеца е предоставил на ответника за възмездно ползване посоченото в исковата молба помещение. Тъй като е постигнато съгласие между страните относно елементите на договора, е създадено наемно правоотношение. Наемодателят се е задължил да предаде помещението, предмет на договора, във вид, отговарящ на предназначението му, а наемателят – да заплаща своевременно наемната цена, разходите за текущ ремонт, осветление, отопление, вода, такси – консумативи, свързани с използването на помещението.

          С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че искът е основателен и доказан.

Ответникът не е представил каквито и да било доказателства, че е платил задълженията си към ищеца. Не е представил доказателства и че е върнал имота на неговия собственик след прекратяване на договора чрез съответно предаване на ключовете. При това положение следва ответникът да бъде осъден да заплати на ищеца дължимото обезщетение за ползването на имота, на база наем така, както е посочено в исковата молба, законната лихва върху главницата считано от датата на завеждане на иска,  както и деловодни разноски, представляващи платената от НЕК ЕАД държавна такса в размер на 50 лв. и сумата от 150 лв. внесена като възнаграждение за един адвокат.

          Предвид изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          ОСЪЖДА M.T., с ЕГН ********** ***  да заплати на “НЕК” ЕАД гр.София ул. „Триадица” № 8, сумата от 161.70 лв. – главница, представляваща наем за периода  от м.ноември 2010 г. до м. декември 2010 г. включително, законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на исковата молба в РС Левски – 16.03.2011 г. до окончателното изплащане на сумата, сумата от 161.70 лв. – главница, представляваща обезщетение на база наем за периода  от м. януари 2011 г. до м. февруари 2011 г. включително, законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на исковата молба в РС Левски – 16.03.2011 г. до окончателното изплащане на сумата, както и деловодни разноски  в размер на 200 лева.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: