РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _27.06._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и втори юни_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_291_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е установителен иск с правно основание чл. 422 ал.1 от ГПК.

В исковата си молба ищцовото дружество твърди, че е предоставило  на ответника по договор за кредит за покупка на стоки сумата от 206 лв. Твърди се, че стоката е предадена на ответника, а ищцовото дружество е превело на магазина продажната цена на стоката и за ответника е възникнало задължението за погасяване на заема на 12 месечни вноски съгласно погасителен план, от които 11 вноски по 23,36 лв. и една вноска изравнителна в размер на 23,35 лв. Моли съда да постанови решение, с което да приеме за установено вземането на ищцовото дружество по отношение на М.Г., че дължи изпълнение на парично вземане по отношение на ищцовото дружество в размер на сумата от 256,95 лв., представляваща неизплатените месечни вноски, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от подаване на заявлението по чл. 410 от ГПК до окончателното изплащане, както и обезщетение за забава в размер на 4,53 лв., дължима за периода от 15.05.2010 г. до датата на изготвяне на справка по заявлението за издаване на изпълнителен лист. Претендира и направените по делото разноски.

          Ответникът не е представил отговор на исковата молба и не е изразил становище по предявения иск.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеният по делото договор за потребителски кредит сключен между страните е, че на ответника е предоставен такъв в размер на 206 лв., която сума е следвало да изплати на 12 месечни вноски, съгласно погасителен план към договора по 23,36 лв.

          Ответникът не е представил каквито и да било доказателства за извършени плащания, а в негова тежест е да стори това.

          Предвид изложеното, следва да бъде прието за установено вземането на ищцовото дружество по отношение на ответника така, както е посочено в исковата молба, както и да бъдат присъдени направените деловодни разноски.

          Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 422 ал.1 от ГПК ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО вземането на „ТИ БИ АЙ КРЕДИТ”ЕАД гр. София със седалище и адрес на управление гр. София ул. „Д. Хаджикоцев” № 52-54, с ЕИК 121554961, представлявано от В.Г. в качеството му на изпълнителен директор на дружеството по отношение на М.Г. с ЕГН ********** ***, който дължи сумата от 256,95 лв.- главница представляваща неизплатен остатък по договор  за потребителски кредит № * г., сумата от 4,53 лв. – обезщетение за забава за периода от 15.05.2010 г. до датата на изготвяне на справка по заявлението за издаване на заповед за изпълнение, както и за законната лихва, считано от подаване на заявлението по чл. 410 от ГПК до окончателното изплащане на сумата.

          ОСЪЖДА М.Г. със сочена по-горе самоличност да заплати на „ТИ БИ АЙ КРЕДИТ” ЕАД гр. София със сочени по-горе данни направените деловодни разноски по настоящото дело в размер на 125 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: