РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _29.06._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и втори юни_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_369_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск за делба - първа фаза по допускане на делбата.

В исковата си молба ищцата твърди, че е преживяла съпруга на С.А. ***, че по време на брака си със същия са придобили недвижим имот в * – подробно описан в исковата молба. Твърди, че тя и ответниците са наследници на С.П.. Моли съда да постанови решение, с което да допусне делба върху процесния имот при шест равни дяла, от които 4 дяла за нея, един общ дял за останалите ищци и един дял за ответника.

Ответникът изразява становище, че е съгласен да бъде извършена делба при посочените квоти.

          Съдът като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеното по делото удостоверение за наследници на С.П. е, че същият е починал на * . Установява се, че след смъртта си С.П. е оставил за свои наследници съпруга /първата ищца/ и двама синове – ответника и А.А.. Синът на общия наследодател – А.А. е починал на *  и е оставил за свои законни наследници втората, третата и четвъртия ищци.  Представено е удостоверение за сключен граждански брак от което се установява, че общия наследодател на страните и първата ищца са сключили граждански брак на *, който брак е прекратен със смъртта на съпруга.

Към настоящото дело е приложено гр.д. 256/89 г. на РС Левски, към което са приложени писмени доказателства – удостоверение от 27.09.1989 г. на ОбНС Левски и решение на РС Левски от 21.03.1977 г. по гр.д. 40/77 г., с което е признато за установено че наследодателя е собственик на дворното място. Между страните няма спор, че имота е придобит по време на брака между общия наследодател и първата ищца.

При това положение, съдът приема, че действително страните като наследници по закон на С.А. ***, починал на * са съсобственици на процесния недвижим имот, който следва да бъде допуснат до делба при шест равни дяла, от които четири равни дяла за първата ищца, един общ дял за останалите ищци и един дял за ответника.

Делбата следва да се извърши с помощта на вещо лице – инж. К.А., което да се произнесе относно поделяемостта на имота и неговата пазарна стойност, както и да предложи проект за разделянето съобразно дяловете на страните, при възнаграждение в размер на 150 лв., вносимо от ищците в 7-дневен срок от съобщението.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

ДОПУСКА да бъде извършена съдебна делба между Р.П. ***, ЕГН **********, Й.А. с ЕГН ********** ***, С.И.  с ЕГН ********** ***, М.А., с ЕГН ********** *** и А.А. с ЕГН ********** *** върху следния недвижим имот, който съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед № РД-18-2/23.01.2007 г. на ИД на АГКК, представлява поземлен имот, находящ се в *, с трайно предназначение на територията - урбанизирана, с начин на трайно ползване: ниско застрояване до 10 м., с площ от 496 кв.м., стар идентификатор – няма, който имот е с идентификатор № *, заедно с построените в имота: сграда, със застроена площ от 78 кв.м., на два етажа, с предназначение: жилищна сграда – еднофамилна, с идентификатор № *, сграда със застроена площ от 62 кв.м. на един етаж, с предназначение: друг вид сграда за опитаване, с идентификатор № *, сграда, със застроена площ от 25 кв.м.,на един етаж, с предназначение: хангар, депо, гараж, с идентификатор № * и сграда, със застроена площ от 49 кв.м., на един етаж, с предназначение: хангар, депо, гараж, с идентификатор № *, при съседи на имота, имоти с: *.

ОТ ДОПУСНАТИЯ до делба недвижим имот следва да се образуват ШЕСТ равни дяла, от които четири равни дяла  за Р.П., един общ дял за Й.А., С.И. и М.А. и един дял за А.А..

ДЕЛБАТА да се извърши с помощта на вещото лице – инж. К.А., което да се произнесе относно поделяемостта на имота и неговата пазарна стойност, при възнаграждение в размер на 150 лв., вносимо от ищците в 7-дневен срок от съобщението.

          След влизане на решението в сила ДА СЕ ИЗПРАТИ съобщение до ищците да внесат определения депозит за изготвяне на експертизата, като се посочи номера на сметката по която следва да се внесе и се укаже, че след внасяне на сумата следва да представи вносната бележка в РС Левски, за да бъде призовано вещото лице.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: