РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _02.09._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _трети август_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_418_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск за делба - първа фаза по допускане на делбата.

В исковата си молба ищцата твърди, че с ответницата са наследници на Н.К. б.ж. на *, починал на * г., че в качеството си на наследници притежават при равни права подробно описани в исковата молба недвижими имоти.

Моли съда да постанови решение, с което да допусне делба при два равни дяла  върху описаните имоти.

Ответницата не е представила отговор на исковата молба и не е изразила становище по предявения иск. Не се е явила в съдебно заседание.

          Съдът като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеното по делото удостоверение за наследници на Н.К. е че същият е починал на * г., за което е съставен акт за смърт № * г. и ищцата и ответницата са негови единствени законни наследници – дъщери.

Представени са писмени доказателства  - нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот,  решение на РС Левски по гр.д. 254/1990 г.  и решение на ПК гр. Белене, от които се установява, че действително приживе общият наследодател на страните е бил собственик на подробно описаните в исковата молба имоти.

При това положение, съдът приема, че действително страните като наследници по закон на Н.К. б.ж. на *, починал на * г. са съсобственици на процесните недвижими имот, които следва да бъдат допуснати до делба при два равни дяла – по един за всяка от страните.

Делбата следва да се извърши с помощта на вещо лице – инж. К.А., което да се произнесе относно поделяемостта на имота и неговата пазарна стойност, както и да предложи проект за разделянето съобразно дяловете на страните, при възнаграждение в размер на 150 лв., вносимо от ищците в 7-дневен срок от съобщението.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

ДОПУСКА да бъде извършена съдебна делба между М.П. ***, ЕГН ********** и В.Н. ***, с ЕГН ********** върху следните недвижими имоти:

1. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор № *, с трайно предназначение на територията: урбанизирана, с начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 м./, с площ от 736 кв.м., с адрес на имота: * - по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед РД-18-58/24.09.2007г., при съседи: *, стар идентификатор: няма, номер по предходен план: 1217, ведно със сгради, които попадат върху имота: 1.сграда със застроена площ 96 кв.м., брой етажи 1, предназначение: жилищна сграда - еднофамилна, 2.сграда * със застроена площ 36 кв.м., брой етажи 1, предназначение: жилищна сграда - еднофамилна, 3.сграда * със застроена площ 22 кв.м., брой етажи 1, предназначение: постройка на допълващо застрояване и 4.сграда * със застроена площ 29 кв.м., брой етажи 1, предназначение: постройка на допълващо застрояване, както и на следните два земеделски имота, а именно:

2. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор № *, с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: ЛОЗЕ, с площ от 468 кв.м., с адрес на имота: *, местност „Г.” - по кадастралната карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед РД-18-58/24.09.2007г., при съседи: *, стар идентификатор: няма и

3. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор № *, с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: ЛОЗЕ, с площ от 484 кв.м., с адрес на имота: *, местност „Г.” - по кадастралната карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед РД-18-58/24.09.2007г., при съседи: *, стар идентификатор: няма.

ОТ ДОПУСНАТИТЕ до делба недвижими имоти следва да се образуват ДВА равни дяла – по един за всеки от съделителите.

ДЕЛБАТА да се извърши с помощта на вещото лице – инж. К.А., което да се произнесе относно поделяемостта на имота и неговата пазарна стойност, при възнаграждение в размер на 150 лв., вносимо от ищцата в 7-дневен срок от съобщението.

          След влизане на решението в сила ДА СЕ ИЗПРАТИ съобщение до ищцата да внесе определения депозит за изготвяне на експертизата, като се посочи номера на сметката по която следва да се внесе и се укаже, че след внасяне на сумата следва да представи вносната бележка в РС Левски, за да бъде призовано вещото лице.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: