РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _09.08._ 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и втори юли_ 2013 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_219_ по описа за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск за делба – първа фаза по допускането на делбата.

В исковата молба се твърди, че страните са съсобственици на недвижими имоти, които не могат доброволно да си поделят. Моли се съда да постанови решение, с което да допусне делба върху процесния недвижим имот.

В отговора на исковата молба ответникът оспорва предявения иск.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представеното по делото копие от нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане № *, вписан в службата по вписванията гр. Левски с вх. рег. № * е, че Й.Ф. е прехвърлила в собственост на Б.М. срещу задължение за издръжка и гледане следния свой собствен недвижим имот, а именно 544 кв.м. идеални части от урегулиран поземлен имот, целият с площ от 1044 кв.м., с реално ползване на 544 кв.м., ведно с построена в него полумасивна жилищна сграда, находяща се в източната част на имота, който се намира в строителните граници на *** и съгласно регулационния план на града, утвърден със Заповед №938/30.12.1988г. съставлява УПИ с № *, отреден за индивидуално жилищно строителство, планоснимачен номер * в строителен квартал *, при граници и съседи: ***.

Представено е копие от удостоверение за сключен граждански брак, от което се установява, че описания по-горе имот е придобит от Б.М. по време на брака й със З.М., тъй като видно от удостоверението гражданския брак е сключен на * г., а имота е придобит възмездно на 27.10.2005 г. /съгласно цитирания по-горе нотариален акт/.

Представено е и копие от нотариален акт № *, от който се установява, че ответникът Н.Д. притежава останалата част от имота, съгласно нот. акт №*, а именно: 500 кв.м. идеални части от дворно място, цялото от 1044 кв.м., находящо се в *, ведно с построената в него лятна кухня на площ от 20 кв.м., съставляващо парцел *, пл. №*, в квартал * по плана на града, при граници: ***.

Към материалите по делото са приложени и скици на поземлен имот № * г. и  № * г. издадени от СГКК гр. Плевен, от които се установява, че от процесния имот са образувани два самостоятелни парцела, всеки от тях отговарящ на притежаваните от ищците и ответника идеални части от имота, а именно владяният от ищците имот: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, находящ се в ***, с площ от 541 кв.м., с идентификатор № * с трайно предназначение на територията: урбанизирана, с начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 м./, с номер по предходен план: *, квартал *, парцел *, с находяща се в него сграда с идентификатор № *, със застроена площ 39 кв.м., на 1 етаж, с предназначение: жилищна сграда - еднофамилна, при съседи: * и владяният от ответника имот, който е с идентификатор №*, с попадаща в него сграда с идентификатор № *. В скиците е отразено, че съгласно ПУП на * на двата горепосочени кадастрални имота съответства УПИ с №*, в квартал *, с площ от 1044 кв.м.

Предвид изложеното, съдът приема, че действително страните са съсобственици на описания по-горе имот и следва да бъде допусната исканата съдебна делба върху имота. От имота следва да се образуват  1044 равни дяла, от които 544 равни дяла общо за ищците и 500 равни дяла за ответника.

На основание изложеното, съдът

                                      Р Е Ш И:

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между Б.М. ***, с ЕГН **********, З.М. *** с ЕГН ********** и Н.Д. *** , с ЕГН **********, върху следния недвижим имот: УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, целият с площ от 1044 кв.м., без построените в имота полумасивна жилищна сграда, находяща се в източната част на имота и лятна кухня на площ от 20 кв.м, който имот се намира в строителните граници на ***, на * и съгласно регулационния план на града, утвърден със Заповед №938/30.12.1988г. съставлява УПИ с № *, отреден за индивидуално жилищно строителство, с планоснимачен номер * в строителен квартал *, при граници и съседи: ***, от който имот според сега действащата кадастрална карта и кадастрални регистри на *, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007г. на Изпълнителния директор на АГКК, са образувани два нови поземлени имота, а именно: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, находящ се в ***, с площ от 541 кв.м., с идентификатор № * с трайно предназначение на територията: урбанизирана, с начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 м./, с номер по предходен план: *, квартал  *, парцел *, при съседи: * и ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор №*, с трайно предназначение на територията: урбанизирана, с начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 м./, с номер по предходен план: *, квартал  *, парцел *, при съседи: *.

ОТ ДОПУСНАТИЯ до делба недвижим имот да се образуват 1044 /хиляда четиридесет и четири/ равни дяла, от които 544 равни дяла общо за  Б.М. и З.М. и 500 равни дяла за Н.Д..

ДЕЛБАТА следва да се извърши с помощта на вещото лице инж. К.А., което след внасяне на депозит от страна на ищциге в размер на 200 лв. да даде заключение относно реалната пазарна стойност на имота и стойността на дяловете на съделителите, както и да отговори на въпроса съответства ли всеки един от новообразуваните имоти /описани по-горе/ на действителните дялове на съделителите и попадат ли съответно в ползвания от тях имот собствените им постройки съгласно приложените към делото нотариални актове.

След влизане на решението по допускане на делбата в законна сила да се уведомят ищците да внесат в 1 седмичен срок определения депозит, като се укажат сметката и задължението за представяне на вн.б. в РС Левски,  и след внасяне на определения депозит да се призове вещото лице.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: