Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Левски, 11.07.2013 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченският районен съд, І–ви граждански състав, в публичното заседание на втори юли през две хиляди и тринадесета година в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НАТАША ПАНЧЕВА

 

при секретаря  И.П.  като разгледа докладваното от съдията ПАНЧЕВА гр.д.245 по описа за 2013 година, и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по иск с правно основание чл.49, ал.1 от СК.

****************************************************

Водим от горното, съдът

Р       Е       Ш       И:

ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД на основание чл.49, ал.1 от СК гражданския брак сключен на * г. в *  между С.А. ***, с ЕГН ********** и И.А. *** с ЕГН **********, с акт за граждански брак №* г. на *, ПОРАДИ НЕГОВОТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО.

СЪДЪТ на основание чл.49, ал.3 от СК, НЕ СЕ ПРОИЗНАСЯ ПО ВЪПРОСЪТ ЗА БРАЧНАТА ВИНА.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху детето Г.А. с ЕГН ********** родена на *** г. и И.А. с ЕГН **********  роден на *** год., на майката С.А. *** с ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ на бащата И.А. *** с ЕГН ********** режим на свиждане с непълнолетното му деца Г.А. с ЕГН ********** родена на *** г. и И.А. с ЕГН ********** роден на *** год., по тяхното местоживеене, всяка първа и трета неделя от месеца от 8.00 часа до 18.00 часа и ПРЕДОСТАВЯ на И.А. правото да взема децата Г.А. и И.А. при себе си всяко лято за по 30 дни, като този период не следва да съвпада с отпуска на майката С.А..

ОСЪЖДА И.А. *** с ЕГН **********, да заплаща на непълнолетното си дете Г.А. с ЕГН **********,  родена на *** г., със съгласието на неговата майка и законна представителка С.А. с ЕГН **********, ежемесечна издръжка в размер на 200,00 лв., считано от 07.05.2013 год. до настъпването на причини за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ДОПУСКА на основание чл.242, ал.1 от ГПК предварително изпълнение на решението в частта досежно издръжката.

ОСЪЖДА И.А. *** с ЕГН **********, да заплаща на непълнолетното си дете И.А. с ЕГН ********** роден на *** год. със съгласието на неговата майка и законна представителка С.А. с ЕГН **********, ежемесечна издръжка в размер на 180,00 лв., считано от 07.05.2013 год. до настъпването на причини за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ДОПУСКА на основание чл.242, ал.1 от ГПК предварително изпълнение на решението в частта досежно издръжката.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в *** на съпругата  С.А. *** с ЕГН ********** и на децата Г.А. с ЕГН **********, родена на *** г. и И.А. с ЕГН **********  роден на *** год.

ПОСТАНОВЯВА след развода жената да носи предбрачното си фамилно име С..

ОСЪЖДА С.А. *** с ЕГН **********, да заплати по сметка на Левченския районен съд допълнителна държавна такса за прекратяването на брака с развод по исков ред в размер на 15,00 лв.

         ОСЪЖДА И.А. *** с ЕГН **********, да заплати по сметка на Левченския районен съд държавна такса в размер на 50,00  лв. за прекратяването на брака с развод по исков ред, както и държавна такса върху издръжката в размер на сумата от 288,00 лв. върху уважения иск за издръжка на детето Г. и 235,20 лева върху уважения иск за издръжка на детето И. или общо държавни такси в размер на 593,20 лева.

         Решението подлежи на обжалване пред Плевенския окръжен съд в 14- дневен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: