Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

гр.Левски, 10.07.2013 г.                             

                               

                                   В   ИМЕТО  НА НАРОДА

 

ЛЕВЧЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД І-ви граждански състав в публично заседание на втори юли през две хиляди и тринадесета  година в състав:

                                                     

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Наташа Панчева

 

При секретаря И.П. , като разгледа докладваното от съдия  Панчева  гражданско дело №329 по описа за 2013 г. и на основание данните по делото и закона,за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.50 от СК.

*************************************************

                Водим  от горното ,съдът 

 

                                    Р   Е   Ш   И :

ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД НА ОСНОВАНИЕ чл.50 от СК гражданския брак сключен на * г. в *  между М.Д., с ЕГН ********** и Р.Д., с ЕГН **********, с акт за гр.брак №*, поради постигнато СЕРИОЗНО И НЕПОКОЛЕБИМО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

         УТВЪРЖДАВА ПИСМЕНО СПОРАЗУМЕНИЕ, постигнато между съпрузите М.Р.   Д.,  с   ЕГН **********, и Р.Д., с ЕГН **********, както следва:

чл.1. Относно родителските права, местоживеенето на деца, тяхната издръжката и режима на личните отношения въпросите не са актуални поради липса на родени, осиновени или припознати деца от брака.

чл.2. Относно издръжката между съпрузите никоя от страните не претендира и няма да получава издръжка от другата страна.

         чл.3. Относно ползването на семейното жилище, находящо се в *** – ползването на този жилищен имот след прекратяването на брака ни се възлага на молителката М.Д., като е освободен от молителя Р.Д..

чл.4. Относно придобитите по време на брака ни имоти в режим на съпружеска имуществена общност се споразумяваме следното:

1. В дял на молителката М.Д. се дават и тя се съгласява да стане индивидуален собственик на следните недвижими имоти:

А/ АПАРТАМЕНТ №*, находящ се в ***, състоящ се от две спални, дневна, кухня, коридор ,баня, тоалетна и три тераси, със застроена площ от 83,88 кв.м. /осемдесет и три цяло и осемдесет и осем стотни квадратни метра/, при граници: * ,заедно с прилежащото му ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № *, с полезна площ от 4,01 кв.м./четири цяло и една стотни квадратни метра/, при граници: *, заедно с 6,50 % ид.ч. /шест цяло и петдесет стотни процента идеални части/ от общите части на сградата и от отстъпеното ПРАВО НА СТРОЕЖ върху държавна земя-описанието на имота е съгласно документа за собственост, а съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед №РД-18-10/12.02.2009 г. на Изпълнителния директор на АГКК-София, гореописаният имот представлява САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ в сграда С ИДЕНТИФИКАТОР *, видно от Скица №5097/22.05.2013 г. на СГКК-*, последно изменение със заповед: Няма издадена заповед за изменение в КККР, адрес на имота: *, самостоятелният обект се намира в сграда №*, разположена в поземлен имот с идентификатор *, предназначение на самостоятелния обект: Жилище, апартамент, брой нива на обекта: *, посочена в документа площ: 83,88 кв.м. /осемдесет и три цяло и осемдесет и осем стотни квадратни метра/, прилежащи части: Избено помещение №* от 4,01 кв.м. /четири цяло и една стотни квадратни метра/,  заедно с 6,50 % ид.ч. /шест цяло и петдесет стотни процента идеални части/ от общите части на сградата, при съседни самостоятелни обекти в сградата: *.

ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА на гореописания недвижим имот, видно от удостоверение №* г. на Община *, е 13718,60 лв. /тринадесет хиляди седемстотин и осемнадесет лева и шестдесет стотинки/.

Б/ АПАРТАМЕНТ №*, находящ се в ***, състоящ се от: спалня, дневна, кухня, баня, тоалетна, коридор и две тераси, със застроена площ от 68,26 кв.м. /шестдесет и осем цяло и двадесет и шест стотни квадратни метра/, при граници: *, заедно с прилежащото му ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ №*, с полезна площ от 9,50 кв.м. /девет цяло и петдесет стотни квадратни метра/, при граници: *, заедно с 5,285 % ид.ч./ пет цяло и двеста осемдесет и пет хилядни  процента идеални части/ от общите части на сградата и от отстъпеното ПРАВО НА СТРОЕЖ върху държавно дворно място – УПИ * по ПУП на *** описанието на имота е съгласно документа за собственост, а съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед № РД-18-10/12.02.2009 г. на Изпълнителния директор на АГКК-София, гореописаният имот представлява САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ в сграда С ИДЕНТИФИКАТОР *, видно от Скица №5309/30.05.2013 г. на СГКК *, последно изменение със заповед: Няма издадена заповед за изменение в КККР, адрес на имота: ***, самостоятелният обект се намира в сграда № *, разположена в поземлен имот с идентификатор * , предназначение на самостоятелния обект: Жилище, апартамент, брой нива на обекта: 1 /едно/, посочена в документа площ: 68,26 кв.м./шестдесет и осем цяло и двадесет и шест стотни квадратни метра/, прилежащи части: Избено помещение №* от 9,50 кв.м. /девет  цяло и петдесет стотни квадратни метра/, заедно с 5,285 % ид.ч. /пет цяло и двеста осемдесет и пет хилядни процента идеални части/ от общите части на сградата, при съседни самостоятелни обекти в сградата: *.

ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА на гореописания недвижим имот, видно от удостоверение №* г. на Община *, е 12829 лв. /дванадесет хиляди осемстотин двадесет и девет лева/.

В/ За уравнение на дела си от гореописаните недвижими имоти молителят Р.Д. заявява,че е получил напълно и в брой от молителката М.Д. сумата от 6860 лв. /шест хиляди осемстотин и шестдесет лева/, преди подписването на настоящата молба, което плащане се удостоверява с подписа на молителя под молбата,която играе ролята на разписка за направеното плащане.

чл.5. Относно  придобитите по време на брака движими вещи се споразумяваме следното:

1. В дял на молителката М.Д. се дава и тя се съгласява да получи в дял и да стане индивидуален собственик на следното МПС, а именно:

ЛЕК АВТОМОБИЛ марка „ОПЕЛ *”, с ДК№ *, с рама №*, без номер на двигателя, * на цвят, подробно описан в Свидетелство за регистрация на МПС № * г.

ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА СТОЙНОСТ на гореописания лек автомобил, видно от Удостоверение за застрахователна стойност от 23.05.2013 г. на *, е 500 лв. /петстотин лева/

2. В дял на молителя Р.Д. се дава и той се съгласява да получи в дял и да стане индивидуален собственик на следното МПС, а именно:

ЛЕК АВТОМОБИЛ, марка ПЕЖО *, с ДК№ *, с номер на рамата *, с номер на двигателя *, * на цвят, подробно описан в Свидетелство за регистрация на МПС № * г.

ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА СТОЙНОСТ на гореописания лек автомобил, видно от Удостоверение за застрахователна стойност от 23.05.2013 г. на *, е 500 лв. /петстотин лева/

3. Молителите заявяваме, че останалите придобити от нас по време на брака ни, в режим на съпружеска имуществена общност движими вещи, са поделени от нас извънсъдебно и във владение на всеки от нас няма вещи, дадени в дял на другата страна.

 чл.6. Страните не сме титуляри на парични влогове в български лева или валута.

чл.7. Относно издължаване на остатъка по банкови кредити, отпуснати на молителката М.Д.,по които молителят Р.Д. е  солидарен длъжник, се споразумяваме следното:

а/ По отношение на остатъка от задължението по главницата по * банков кредит, отпуснат по Договор за банков кредит №* г. от * на молителката М.Д., със солидарен длъжник по кредита Р.Д., който остатък към 05.06.2013 г. е бил в размер на * EUR *, ведно с лихвите и други разноски по обслужване на кредита, съгласно погасителния план, се съгласяваме, че ще се заплаща само от молителката М.Д., като се съгласяваме, че молителят Р.Д. ще бъде изцяло освободен от задължението за заплащане на кредита, което ще стане чрез рефинансиране на кредита – погасяването на кредита с отпуснат само на молителката М.Д. банков кредит след прекратяването на брака ,за което е налице предварителното съгласие на Банката-кредитор –* Съгласяваме се, че ако в срок до 3 месеца след прекратяването на брака  молителят Р.Д. не бъде изцяло освободен от дълга си по този Договор за банков кредит, независимо от причината за това , молителката М.Д.  ще дължи на молителя  Р.Д. неустойка по това споразумение в размер на 5000 лв. /пет хиляди лева/, като при липса на доброволно заплащане, той може да предяви претенциите си за осъждането й за неустойката по съдебен ред.

Съгласяваме се, че при заплащане на коя да е вноска от кредита от молителя Р.Д., и/или при наличието на принудително изпълнение срещу молителя от страна на банката-кредитор, молителят Р.Д.  има право да поиска възстановяване на платената от него сума от молителката М.Д., ведно със законната лихва и разноските, като в случай на липса на доброволно възстановяване на сумата, молителят Р.Д. може да предяви претенциите си към молителката М.Д.  по съдебен ред, отделно от претенциите за неустойката в размер на 5000 лв. /пет хиляди лева/.

 б/ По отношение на остатъка от задължението по главницата по * кредит, използван за нуждите на семейството, отпуснат по Договор за банков потребителски кредит на физическо лице №* г., на молителката М.Д., със солидарен длъжник по кредита Р.Д., се съгласяваме,че кредитът ще бъде заплащан само от молителя Р.Д., ведно с лихвите и други разноски по обслужване на кредита съгласно погасителния план, като се съгласяваме,че молителката М.Д. ще бъде изцяло освободена от задължението за заплащане на кредита, което ще стане рефинансиране на кредита – погасяването на кредита с отпуснат само на молителя Р.Д.  банков кредит след прекратяването на брака, за което е налице предварителното съгласие на Банката-кредитор –* . Съгласяваме се, че ако в срок до 15.09.2013 г. молителката М.Д. не бъде изцяло освободена от дълга си по този Договор за банков кредит, независимо от причината за това, молителят Р.Д.  ще дължи на молителката М.Д.  неустойка по това споразумение в размер на 5000 лв. /пет хиляди лева/, като при липса на доброволно заплащане, тя може да предяви претенциите си за осъждането му за неустойката по съдебен ред.

Съгласяваме се, че  при заплащане на коя да е вноска от кредита от молителката М.Д., и/или при наличието на принудително изпълнение срещу молителката от страна на банката-кредитор, молителката М.Д.  има право да поиска възстановяване на платената от нея сума от молителя Р.Д., ведно със законната лихва и разноските, като в случай на липса на доброволно възстановяване на сумата, молителката М.Д. може да предяви претенциите си към молителя Р.Д. по съдебен ред, отделно от претенциите за неустойката в размер на 5000 лв. /пет хиляди лева/.

чл.8. Не сме регистрирали фирми на еднолични търговци и нямаме регистрирано участие в търговски дружества, както и не сме придобивали имущества със средства от търговска дейност и нямаме взаимни претенции един към друг относно имущества, придобити в резултат на търговска дейност.

чл.9. Относно фамилното име на молителката след прекратяването на брака молителката  ще носи предбрачното си фамилно име Ф..

чл.10. Относно разноските по делото: разноските по завеждане и водене на делото са за сметка на страните по равно, а допълнителните държавни такси ще бъдат носени от нас както ни бъдат възложени със съдебното решение.

         По този начин страните уреждаме всички произтичащи от прекратяването на брака ни лични и имуществени отношения .

 

          ОСЪЖДА  М.Д.,   с   ЕГН **********, със съдебен адрес за призоваване: ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ВСС -  ЛРС допълнителна държавна такса при допускане на   развод по взаимно съгласие в размер  на 20,00 лв. (двадесет лева) на основание чл.6, ал.1, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА  М.Д. ,   с   ЕГН **********, със съдебен адрес за призоваване: ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ВСС -  ЛРС  върху стойността на дяловете  си държавна такса в размер на  555,94 лева (петстотин петдесет и пет лева и деветдесет и четири стотинки) (274,36 лева + 256,58 лева + 25,00 лева).

ОСЪЖДА Р.Д., с ЕГН **********, със съдебен  адрес за призоваване: ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ВСС- ЛРС  държавна такса в размер на 20,00 лв. (двадесет лева) на основание чл.6, ал.1, т. 3 от Тарифа за държавните такси,които се събират от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА Р.Д., с ЕГН **********, със съдебен адрес за призоваване: *** адвокат П.Д. ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ВСС ЛРС върху стойността на дяловете си  държавна такса в размер на 162,20 лева (сто шестдесет и два лева и двадесет стотинки) (137,20 + 25,00 лева).

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :