О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Левски  , 05.06.2013 г.

 

                                                  В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            ЛЕВЧЕНСКИ  РАЙОНЕН СЪД,  І-ви граждански състав в закрито заседание на пети юни   през   две хиляди и тринадесета година в състав:                                           

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША ПАНЧЕВА 

като разгледа докладваното от съдия  Панчева гр.дело № 65  по описа за 2013г. и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

           Производството е по реда на чл.248, ал.1 от ГПК

                 В Левченски  Районен Съд   е постъпила молба от С.С. *** с ЕГН-**********  чрез адвокат К.С. ***  , с която моли съда да допълни решението в частта за разноските, като осъди ответника да  заплати  разноските съгласно списъка за разноските.

          Препис от молбата е връчен на ответника на 27.05.2013 г. В дадения едноседмичен срок , който  е изтекъл на  3 юни 2013 г. ответника  не  е изразил становище по молбата.

           Съдът, като прецени събраните по делото писмени доказателства и обсъди доводите на молителя, намира за установено следното от фактическа страна:

Видно от представената по делото  искова молба  е, че ищецът е  претендирал запрлащане на суми по чл. 55 ал 1 от ЗЗД , на лихви по чл. 86 от ЗЗД  и заплащане на разноски . В съдебно заседание  от 26.03. 2013 година е приет по делото и Списък на разноските .

 Видно от постановеното решение  е , че съдът в обстоятелствената част на решението е приел , че ответникът по делото дължи на ищеца направените по делото разноски в размер на сумата от 3019.76 лева  по компенсация, но няма произнасяне с диспозитив .

           При определянето на разноските съдът е съобразил обстоятелството, че се касае за спор между страните относно изплащането на  суми  дължими при  отпаднало основание , като е уважил искът в тази му част на сумата от 18 000 лева  и за мораторна лихва върху тази сума , като  в тази част искът е отхвърлен за сумата 4 418.88 лева  ,  което  е дало  основание да се приеме, че  се дължат разноски по компенсация в размер на 3019.76 лева  от общо направените такива в размер на  3639. 76 лева  , съгласно представения по делото списък на разноските.Предвид гореизложеното съдът счита, че са налице условията на чл. 248 от ГПК за изменение чрез допълване  на постановеното решение в частта за разноските, поради което молбата на  следва да се уважи.

           Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ

 

На основание чл. 248 ал.1 от ГПК ДОПЪЛВА решение № 56  постановено по гр.д.№ 65/2013г. КАТО:

           ОСЪЖДА      на основание чл. 78  ,ал.1 от ГПК  А.А. ***    с ЕГН ********** да заплати на С.С. *** с ЕГН-**********  сумата от 3019.76 /  три хиляди и деветнадесет лева и седемдесет и шест стотинки / лева, за направени по делото разноски по компенсация.

            Определението е неразделна част от решение № 56 / 26.04. 2013 година постановено по гр.д. № 65 / 2013 г по описа на РС Левски .

           Определението   подлежи  обжалване в двуседмичен срок от връчването му пред ПлОС.

            На основание чл. 7 от ГПК препис да се връчи на страните по делото .

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ :