О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Левченски районен съд в закрито заседание на  _дванадесети юни_ две хиляди и тринадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

          ЧЛЕНОВЕ:………

изслуша докладваното от съдия Атанасова ГД №_273  по описа за _2013_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

          В районен съд гр. Левски е постъпила искова молба от Л.Б. с искане  на основание чл. 51 от ЗН да се призоват лицата И.Б., Т.Б., Е.Б. и В.Б., които на основание чл. 49 от ЗН да заявят писмено примат или не откритото наследство от Л.Б..

Към исковата молба е представено удостоверение за наследници на Л.Б., от което е видно, че същият е починал на * г. и е бил с местоживеене и местожителство в ***.

Съгласно чл. 49 от ЗН приемането на наследство може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството. По този ред става и отказа от наследство. С разпоредбата на чл. 1 от ЗН  е указано, че наследството се открива в момента на смъртта в последното местожителство на умрелия.

Предвид данните, че последното местожителство на наследодателя на страните е в ***, съдът счита, че компетентен да разгледа настоящата молба е РС София, в чийто район е открито наследството.

По изложените съображения, следва производството да бъде прекратено пред РС Левски и изпратено по подсъдност на РС София.

          На основание изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

          ИЗПРАЩА гр.д. 273 по описа на РС Левски за 2013 г. по подсъдност на районен съд гр. София.

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. 273 по описа на РС Левски за 2013 г., поради изпращането му по подсъдност.

           ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Плевенски окръжен съд с частна жалба в едноседмичен срок от връчване на копие от същото на ищеца.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: