РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _15.08._ 2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _единадесети август_ 2014 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_359_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск за делба – първа фаза по допускането на делбата.

В исковата молба се твърди, че страните са съсобственици на недвижим имот, който не могат доброволно да си поделят. Моли се съда да постанови решение, с което да допусне делба върху процесния недвижим имот.

В срока по чл. 131 от ГПК не е представен отговор на исковата молба. Ответниците не са изразили становище по предявения иск, не са представили доказателства и не са направили доказателствени искания. Не се явяват в съдебно заседание.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представените по делото писмени доказателства е, че страните са съсобственици на следния недвижим имот: поземлен имот, находящ се в землището на *, с начин на трайно ползване - нива, в местността „K.”, с площ от 12,220 дка, трета категория, съставляващ имот № * по картата на възстановената собственост, при граници и съседи: *, а съгласно скица на поземлен имот № * на Службата по геодезия, картография и кадастър гр. Плевен, представлява поземлен имот с идентификатор № * по кадастралната карта на *, одобрена със заповед № * на изп. Директор на Агенцията по кадастъра, с адрес на поземления имот: *, местност „K.” с начин на трайно ползване: нива с площ от 12219 кв.м., трайно предназначение на територията – земеделска, при съседи: *.

Видно от представените по делото доказателства, е че 1/3 от описания недвижим имот е изнесена на публична продан по изп.д. № 720/2009 г. на ЧСИ T.K. за дълг на М.И., с ЕГН ********** към банка *, че по искане на съдия-изпълнителя на 01.00.2009 г. върху недвижимия имот е била вписана възбрана в службата по вписванията при РС Левски с вх. Рег. № *, партидна книга *.

Установява се също така, че на 20.03.2012 г. М.И. – длъжник по изпълнителното дело, заедно с другите двама съсобственици – И. и И.И. са продали целия имот на първия ответник, по време на брака му с втората ответница.

Извършената от М.И. разпоредителна сделка по отношение на ищеца е недействителна съгласно разпоредбата на чл. 496 ал.2 във връзка с чл. 452 ал.1 и 2 от ГПК.

Предвид изложеното, съдът приема, че действително процесния имот е съсобствен между страните, като ищеца притежава 1/3 идеална част от същия, а двамата ответници общо притежават останалите 2/3 идеални части.

При това положение следва да бъде допусната делба върху имота между страните при три равни дяла, от които един дял за ищеца и два равни дяла общо за двамата ответници.

На основание изложеното, съдът

                                      Р Е Ш И:

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между И.Ш. ***, И.И. ***, ЕГН ********** и Н.И. ***, върху следния недвижим имот: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, находящ се в землището на *, с начин на трайно ползване - нива, в местността „K.”, с площ от 12,220 дка, трета категория, съставляващ имот № * по картата на възстановената собственост, при граници и съседи: *, а съгласно скица на поземлен имот № * на Службата по геодезия, картография и кадастър гр. Плевен, представлява поземлен имот с идентификатор № * по кадастралната карта на *, одобрена със заповед № * на изп. Директор на Агенцията по кадастъра, с адрес на поземления имот: *, местност „K.” с начин на трайно ползване: нива с площ от 12219 кв.м., трайно предназначение на територията – земеделска, при съседи: *.

ОТ ДОПУСНАТИЯ до делба недвижим имот да се образуват  три равни дяла, от които 1 дял за  И.Ш. и 2 равни дяла общо за И.И. и Н.И..

ДЕЛБАТА следва да се извърши с помощта на вещото лице инж. К.А., което след внасяне на депозит от страна на ищеца в размер на 200 лв. да даде заключение относно реалната пазарна стойност на имота и стойността на дяловете на съделителите, както и да се произнесе относно възможността за реално поделяне на имота съобразно дяловете на страните.

След влизане на решението по допускане на делбата в законна сила да се уведоми ищцата да внесе в 1 седмичен срок определения депозит, като се укажат сметката и задължението за представяне на вн.б. в РС Левски,  и след внасяне на определения депозит да се призове вещото лице.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: