О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр.Левски,11.07.2014г.

 

                                        В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД гр. Левски  І-ви гр.състав в закрито заседание на   единадесети юни     през  две хиляди и четиринадесета година в състав:

  

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:НАТАША ПАНЧЕВА

 

като разгледа докладваното от съдия Панчева гр.дело №331 по описа за 2014г. и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 Производството по делото е образувано по молба на М.Б. *** за делба.

 С Определение № 576/12.06. 2014 г съдът е оставил без движение производството по делото  и е дал едноседмичен   срок на страната да отстрани нередовностите по движението на молбата:  уточняване на исковата молба по петитум и вписване на исковата молба.

Определението е връчено на страната  на 24.06. 2014 година.

           Към датата на постановяване на настоящето определение исковата молба не е вписана , а и не е уточнена същата по петитум страната не е уточнила иск за делба ли предявява или такъв  по чл. 29ал 3 от СК.

           Страната не е отстранила нередовностите по движението в даденият й срок, който е изтекъл на 01.07.2014 г.

            Указани  са на страната неблагоприятните последици по чл. 129 ал. 3 от ГПК, видно от съобщението нал 10 от делото.

           Не са изпълнени указанията на съда. Ето защо съдът намира , че следва  исковата молба да се върне на ищеца по делото и да се прекрати производството по делото.В този случай,тъй като производството по делото се прекратява не по спогодба,ищцата  дължи държавна такса и следва да бъде осъдена да заплати по сметка на Районен съд Левски държавна такса. С оглед естеството на спора съдът намира , че ищцата следва да бъде осъдена да заплати по сметка на РС Левски  държавна такса  в размер на сумата от 100 .00 лева , съгласно разпоредбата на чл. 9 изр.второ  от Тарифа за държавните такси , които се събират от съдилищата по ГПК ПМС38/ 27.02.2008 г. Страната е останала задължена за  държавна такса, поради което следва да бъде постановено принудителното им събиране на основание чл. 77 от ГПК. Определението в частта по чл. 77 от ГПК не е от кръга на посочените в чл. 274 от ГПК ,а в останалата част може да се обжалва с частна жалба.

         Водим от  горното, съдът

                                        ОПРЕДЕЛИ:

         ВРЪЩА  на основание чл. 129 , ал. 3 от ГПК  на ищцата исковата молба на М.Б. ***  ЕГН-********** против П.М. *** , ведно с приложенията към нея   и ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№331 /2014г. по описа на Районен съд гр. Левски , образувано по искова молба М.Б. *** за делба,поради неотстраняване на нередовностите по движението  на   исковата  молба.

          ОСЪЖДА  на основание чл. чл. 9 изр.второ  от Тарифа за държавните такси , които се събират от съдилищата по ГПК ПМС38/ 27.02.2008 г.,М.Б. ***  ЕГН-********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд гр. Левски държавна такса в размер на сумата от 100 .00 ( сто) лева,като на основание чл. 77 от ГПК   ПОСТАНОВЯВА ПРИНУДИТЕЛНОТО|им СЪБИРАНЕ.

 

           Против определението  за връщане на исковата молба и за прекратяване на производството  по делото  може да се подаде частна жалба пред ПлОС в едноседмичен срок, считано от връчване   на препис от определението.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: