О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр.Левски,23.06.2015г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЙОНЕН СЪД гр.ЛЕВСКИ, І гр. състав в закрито заседание на  двадесет и трети  юни   през две хиляди и петнадесета година в състав:                                         

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Наташа Панчева

 

 като разгледа докладваното от съдия Наташа  Панчева  гр.дело  № 225 по описа за 2015 г. и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

             В РС Левски  е постъпила искова  молба от  Н.Я. , с постоянен  и настоящ адрес ***  против Ю.Я. ***  ,с посочено правно основание  чл. 49 от СК .

             С определение №329  от 11.05.2015 година  е приел , че исковата молба е редовна  и  е разпоредил да се изпрати препис от исковата молба за отговор по чл. 131 от ГПК на ответника по делото. 

           Провеждайки своята процесуално правна защита ,ответника по делото,с отговора си по чл. 131 от ГПК и в неговия срок на 11.06.2015 г.е направил възражение за  местна подсъдност, като е посочил, че са налице предпоставките  за прекратяване на производството по делото пред ЛРС и изпращане на делото по подсъдност пред Районен Съд гр. Варна , като е представил доказателства- копие от личната карта  №* издаден на *** година от  МВР Варна на ответницата , където е посочен постоянен адрес ***

           Съдът намира , че молбата по чл.105 от ГПК , инкорпорирана в отговора по чл.131 от ГПК  е подадена в срок , а и е основателна. Съгласно  разпоредбата на чл. 105 от ГПК   искът  се предявява   пред съда , в който е  постоянният адрес  на ответника.  От представените  по делото от ответника  писмени доказателства личната карта  №* издаден на *** година от  МВР Варна, че постоянният адрес на ответницата е в ***, което е под юрисдикцията на РС Варна . Видно от адресната част на исковата молба е , че ищецът е посочил същия адрес за призоваване на ответника по делото.  Ето защо съдът намира , че  ЛРС не е местно компетентния съд , а местно компетентния съд е съдът гр. Варна .Ето защо  молбата като основателна следва да се уважи .

           При това положение следва да се прекрати производството по  гр д. № 225/15г. по описа на Районен съд Левски   и делото да се изпрати по подсъдност на Районен съд  гр Варна  , като се разпореди препис от отговора по чл. 131 от ГПК до се връчи на ищеца по делото .

О П Р Е Д Е Л И :`

 

 ПРЕКРАТЯВА производството по  гр д. №225 / 2015г. по описа на Районен съд  гр.  Левски    и  ИЗПРАЩА делото ПО ПОДСЪДНОСТ на Варненски  районен съд  .

ДА СЕ ВРЪЧИ  на основание чл. 7 от ГПК , препис от определението на страните ,а на ищеца и   отговора по чл. 131 от ГПК  на ответника  по делото.

           ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва  пред Плевенски окръжен съд с частна  жалба  в едноседмичен срок от получаване на съобщението.

                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: