РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _01.07._ 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и седми юни_ 2016 г. в състав:

 

                      Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова ч.гр. дело № ­_318_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Постъпила е  молба с правно основание чл.51 от ЗН.

В районен съд гр.Левски е постъпила молба от *** ЕАД, с искане да бъдат призовани наследниците на А.М.А. б.ж. на ***, като им се определи срок, в който да заявят дали приемат или се отказват от наследството, оставено от А.

          В молбата се твърди, че А. приживе е сключил с *** ЕАД договор за кредит за текущо потребление от 04.09.2008 г. за сумата от 4600 лв., но тъй като е починал, вноските по кредита са преустановени и кредитът е обявен за изискуем.

          Към молбата е представено копие от договора, от който се установява, че действително между *** ЕАД и починалия са били установени договорни отношения.

          Предвид изложеното, съдът констатира, че молителят *** ЕАД е заинтересовано лице по смисъла на чл.51, ал.1 от ЗН и има право да иска от районния съдия, след като призове лицата, които имат право да наследяват, да им определи срок, за да заявят приемат ли наследството.

          Съдът е приел, че искането следва да бъде уважено и на основание чл.51, ал.1 и ал.2 от ЗН са призовани низходящите на починалия, като им е определен срок да заявят с нарочна писмена молба или устно приемат ли наследството, оставено им от наследодателя, като им е указано, че ако не сторят това в посочения от съда срок, ще изгубят правото си да приемат наследството.

          В съдебно заседание се явяват заинтересованите страни – съпруга и дъщеря на починалия и заявяват, че  приемат наследството.

          Заинтересованата страна М.А.М. не е намерен на регистрирания от него постоянен адрес, поради което същият е нередовно призован и по отношение на него съдът не може да направи категоричен извод дали приема или се отказва от наследството, останало му от А.М.А. По отношение на същия не следва да се прилага призоваване по реда на чл.47, ал.6 от ГПК, тъй като дефакто не би могла да бъде установена неговата действителна воля, нито пък евентуално да му бъде назначен особен представител, от негово име да заяви каквото и да било правно валидно волеизявление.

          Предвид заявеното от наследниците на А.М.А., а именно – Б.А.А. и А.А.М., съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ДА СЕ ВПИШЕ в особената книга за приемане и отказ от наследство, водена в Районен съд гр.Левски, че Б.А.А., ЕГН **********,***, ПРИЕМА НАСЛЕДСТВОТО, оставено й от А.М.А., починал на 01.06.2015 г. – б.ж. на ***, акт за смърт № *** от *** г., издаден в ***. 

ОСЪЖДА Б.А.А., със сочена по-горе самоличност, да заплати държавна такса за вписване приемането на наследството в размер на 20 лв. 

ДА СЕ ВПИШЕ в особената книга за приемане и отказ от наследство, водена в Районен съд гр.Левски, че А.А.М., ЕГН **********,***, ПРИЕМА НАСЛЕДСТВОТО, оставено й от А.М.А., починал на 01.06.2015 г. – б.ж. на ***, акт за смърт № *** от *** г., издаден в ***. 

ОСЪЖДА А.А.М., със сочена по-горе самоличност, да заплати държавна такса за вписване приемането на наследството в размер на 20 лв. 

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Плевенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: