РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.06. 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесети юни_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_212_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание чл.143 ал. 1 от СК.

В исковата молба се твърди, че страните са родители на малолетните деца П. П., М. П. и М. П., че същите живеят разделено, като ищцата е тази, която полага непосредствените грижи по отглеждането на децата. Твърди се, че ответникът живее и работи в Г. Моли съда да постанови решение, с което  да осъди ответника да заплаща издръжка за всяко едно от децата в размер по 350 лв. месечно.

          На ответника е изпратено съобщение съгласно утвърдения образец и са дадени указанията съгласно изискванията на чл. 131 от ГПК.

          До изтичане на срока ответникът не е представил отговор  на исковата молба, доказателства и доказателствени искания. Тъй като ответникът не е намерен на неговия постоянен и настоящ адрес, на който е адресно регистриран, съдът е назначил на същия представител. В дадения от съда срок, назначеният процесуален представител на ответника е представил отговор на исковата молба и е изразил становище, че предявения иск за издръжка следва да бъде уважен по основание, но е завишен по размер и следва да бъде уважен към минимума.

          В съдебно заседание процесуалният представител на ищцата е направил изменение на предявените искове, като същите са намалени както следва: на 180 лв. месечно за детето П. М. П., на 160 лв. месечно за детето М. М. П. и на 150 лв. месечно за детето А.-М. М. П.

          След направеното изменение на предявените искове, назначения особен представител на ответника е заявил, че същите са основателни и съразмерни на нуждите на децата, поради което следва да бъдат уважени.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представеното удостоверение за сключен граждански брак, е че страните са съпрузи. Представени са удостоверения за раждане на децата, по отношение на които се търси издръжка и от същите се установява, че децата имат за свои родители страните по делото.

В съдебно заседание са разпитани двама свидетели, от показанията на които се установява, че страните живеят разделено от 2-3 години, че от раздялата до сега майката и тази която се грижи за децата. Установява се също така, че бащата на децата е в Г., където работи като строителен работник, но не праща пари за издръжка на децата.

По делото са представени доказателства, че децата учат, както и за доходите на майката, които са в размер на минималната за страната.

          Предвид разпоредбата на чл. 143 ал.2 от СК съгласно която родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца, независимо дали са трудоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си, съдът намира, че предявеният иск е основателен.

По отношение размера на дължимата издръжка, съдът съобразявайки  нуждите на децата и тяхната възраст приема, че предявеният иск следва да бъде уважен изцяло. Децата са във възраст, в която растат интензивно и се нуждаят от средства, както за задоволяване на потребностите от храна и облекло, така и от задоволяване на духовните потребности. Видно от доказателствата по делото е, че бащата на децата работи в Г. като строителен работник, т.е. във възможностите на същия е да заплаща претендирания размер на издръжката по отношение на всяко едно от децата /след направеното изменение на иска/. Предвид свидетелските показания за началото на фактическата раздяла между страните, съдът приема за основателно искането за дължимост на издръжката, считано от 1 година преди датата на завеждане на настоящото дело. Тъй като делото е образувано в РС Левски на 30.03.2017 г., то издръжката се дължи от 30.03.2016 г.

При това положение следва да бъде осъден ответника да заплати д.т. върху определеният размер на издръжката, а именно д.т. в размер на 705,60 лв., както и да заплати на ищцата направените деловодни разноски в размер на 300 лв. и на РС Левски направените деловодни разноски за заплащане възнаграждението на назначения му особен представител – в размер на 300 лв.

Воден от горното, съдът

                                      Р  Е  Ш  И:

ОСЪЖДА М.П.П. с последен известен адрес: ***, ЕГН ********** да заплаща по 180 лв. ежемесечна издръжка за малолетното дете П. М. П., с ЕГН **********, платима чрез неговата майка и законен представител Х. В. – П., с ЛНЧ ********** с адрес: ***,  считано от 30.03.2016 г. до настъпване на причини и условия за изменяне или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от датата на дължимостта на същата, до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА М.П.П. с последен известен адрес: ***, ЕГН ********** да заплаща по 160 лв. ежемесечна издръжка за малолетното дете М. М. П., с ЕГН **********, платима чрез неговата майка и законен представител Х. В. – П., с ЛНЧ ********** с адрес: ***,  считано от 30.03.2016 г. до настъпване на причини и условия за изменяне или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от датата на дължимостта на същата, до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА М.П.П. с последен известен адрес: ***, ЕГН ********** да заплаща по 150 лв. ежемесечна издръжка за малолетното дете А.-М. М. П., с ЕГН **********, платима чрез неговата майка и законен представител Х. В. – П., с ЛНЧ ********** с адрес: ***,  считано от 30.03.2016 г. до настъпване на причини и условия за изменяне или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от датата на дължимостта на същата, до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА М.П.П. с последен известен адрес: ***, ЕГН ********** да заплати на Х. В. – П., с ЛНЧ ********** с адрес: ***, направените деловодни разноски в размер на 300 лв.

ОСЪЖДА М.П.П. с последен известен адрес: ***, ЕГН ********** да заплати на РАЙОНЕН СЪД гр. Левски направените деловодни разноски в размер на 300 лв.

ОСЪЖДА М.П.П. с последен известен адрес: ***, ЕГН ********** да заплати държавна такса в размер на 705,60 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в двуседмичен срок от датата на обявяването му - 04.07.2016 г., на основание чл. 315 ал.2 от ГПК.                 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: