РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _23.06._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на деветнадесети юни  2017 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                     Съдебни заседатели:

                                                           Членове:

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_224_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание чл. 216 ал.1 т.4 от ДОПК.

В исковата молба се твърди, че на Й.К.К., в качеството й на едноличен търговец с ЕИК *** е извършена ревизия от НАП, с обхват на ревизия по ЗДДС, ЗДДФЛ, КСО за периода 01.01.2007 г. – 31.12.2012 г., която е приключила с издаване на ревизионен акт № **** г., с който са установени публични задължения на ревизираното лице в размер на 124284,88 лв., който е влязъл в законна сила. Твърди се, че след връчване на заповедта за възлагане на ревизията /19.07.2013 г./ първият и вторият ответник /Й.К. и В.К./ с нотариален акт № *том * рег. № * дело № * от 2013 г. са дарили на дъщеря си Ц.В.Б. недвижимия си имот – СИО – подробно описан в исковата молба.

Твърди се, че сделката е извършена между свързани лица съгласно пар. 1 т.3 от ДОПК, че сделката е безвъзмездна  и е сключена с намерение да се увреди кредитора и да се осуети събирането на вземането, тъ като ответниците са се разпоредили с имущество, което може да бъде установено и срещу което може да бъде насочено принудително изпълнение. Твърди се, че К. не разполага с друго имущество, с което да се удовлетвори кредитора НАП и че без разваляне на сделката държавата не е в състояние да удовлетвори вземането си.

Моли се съда да постанови решение с което на основание чл. 216 ал.1 т.1 във връзка с т. 6 от ДОПК да обяви за недействителна по отношение на държавата процесната сделка, материализирана в нотариален акт за дарение на недвижим имот № ** том * рег. № ** дело № * от 2013 г. до размера на ½ идеална част, съответстваща на дела на Й.К.К.. Претендира се юрисконсултско възнаграждение.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК е постъпил писмен отговор от страна на ответниците, които признават предявения иск. Заявяват, че действително е сключена процесната сделка, но не с намерение да увредят кредитора, а в изпълнение на решение, взето от тях, много преди да бъде възложена ревизията.  Молят да не се присъжда юрисконсултско възнаграждение предвид направеното признание на иска.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

В съдебно заседание ищцовата страна, предвид направеното признание на иска от ответната страна, е направила искане за постановяване на решение при признание на иска.

Представител на ответниците не се е явил в съдебно заседание и не е възразил срещу направеното искане.

Признатото право не противоречи на закона и добрите нрави. Ответниците са признали право, с което могат да се разпореждат. Предвид изложеното, съдът приема, че са налице основанията за постановяване на решение при признание на иска.

Тъй като решението се основава на признанието на иска, предвид разпоредбата на чл. 237 ал.2 от ГПК други мотиви освен посочването, че се постановява при признание на иска, не следва да се излагат.

Не следва да бъдат присъждани разноски по делото, предвид изрично заявеното от представителя на ищеца, че не претендират такива, поради признанието на иска.

На основание изложеното, съдът

                                      Р Е Ш И :

ОБЯВЯВА ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН по отношение на ДЪРЖАВАТА сключения договор между Й.К.К. ***, ЕГН ********** и В.Ц.К. ***, ЕГН ********** от една страна и от друга страна Ц.В.Б. ***, ЕГН ********** до размера на ½ идеална част, съответстваща на дела на Й.К.К., обективиран в нотариален акт № *том *, рег. № * дело № * г.  – на нотариус Х. К., с рег.№ * на Нотариалната камара и район на действие този на РС Л., вписан в службата по вписванията с вх. Рег. № *** г., по силата на който Й.К.К. и В.Ц.К. са дарили на дъщеря си Ц.В.Б. недвижимия си имот – съпружеска имуществена общност, който съгласно документа им за собственост и според действащите кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Л., одобрени със Заповед № *** г. на ИД на АГКК, представлява ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, находящ се в гр. Л., обл. П. на ул. „***” № * с площ по нотариален акт 359 кв.м., с идентификатор № *** с трайно предназначение на територията:урбанизирана, с начин на трайно ползване – ниско застрояване, с номер по предходен план 906, кв. 22 парцел ХІV, с постройките в него, които по нотариален акт са описани като ЖИЛИЩНА СГРАДА И ВТОРОСТЕПЕННИ СГРАДИ, а по скица са отразени като СГРАДА с идентификатор № *** със застроена площ от 75 кв.м., на един етаж, с предназначение – жилищна СГРАДА, еднофамилна; идентификатор № *** със застроена площ от 51 кв.м. на един етаж, с предназначение – друг вид сграда за обитаване; СГРАДА с идентификатор № *** със застроена площ от 21 кв.м. на един етаж с предназначение – хангар, депо, гараж и СГРАДА с идентификатор № *** със застроена площ от 78 кв.м. на един етаж, с предназначение – постройка на допълващо застрояване, при съседи на поземления имот: имот № ***; имот № ***; имот № *** и имот № ***.

 РЕШЕНИЕТО е постановено при признание на иска и може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Окръжен съд гр. Плевен.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: