РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _08.08. 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _дванадесети юли_ 2018 г. в състав:

                                             Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА

                                         Съдебни заседатели:

                                                                Членове:

 

при участието на секретаря_Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело №_260_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         

Предявен е иск с правно основание чл. 49 от СК.

В РС – Левски е постъпила искова молба от С.Д.К., ЕГН**********, с адрес: ***, чрез адв. С.Х. от ПлАК, против И.К.К., ЕГН**********, с пост. адрес: ***, с адрес за  призоваване: гр.***

В исковата молба се твърди, че ищцата и ответникът са сключили граждански брак на 08.10.2011 г. в гр.Белене. По време на брака им се родило детето Д. И.К., роден на ***г.

Твърди се, че първоначално отношенията между съпрузите били нормални. През 2015г. ответникът е заминал да работи в чужбина и към настоящия момент живее и работи в *** а ищцата продължила да живее с детето в гр.***е. Твърди се, че повече от три години ищцата и ответникът живеели разделено, като фактическата раздяла се отразила на отношенията им. Започнали да се карат, да си нямат доверие, отчуждили са се един от друг, не поддържали необходимите семейни отношения. Всеки е заживял свой собствен живот и не се интересувал от другия.

Роденото от брака дете живеело с майка си, която била подпомагана от нейните родители.

Счита, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен – изпразнен от присъщото му съдържание и заздравяването му е невъзможно в бъдеще.

Моли съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между страните граждански брак, без да се произнася по въпроса за брачната вина.

Моли родителските права по отношение на роденото от брака дете Д. И. К., ЕГН ********** да бъдат предоставени на майката.

Моли съда да определи режим на лични отношения на бащата И.К. с детето Д. К. както следва: всяка първа и трета неделя от месеца от 09.00ч. до 18.00 ч., както и 10 дни през лятото несъвпадащ с платения годишен отпуск на майката.

Моли с решението си съдът да осъди ответника да заплаща месечна издръжка в размер на 200 лв. за детето Д. И. К., ЕГН **********, считано от завеждане на исковата молба до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всички просрочени вноски.

Моли съдът да постанови с решението си след прекратяване на брака ищцата да възвърне предбрачната си фамилия – П..

Моли семейното жилище, находящо се в гр.***, собственост на родителите на ищцата, да бъде предоставено за ползване на ищцата С.Д..

След развода не желае да си плащат издръжка един на друг.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не е постъпил писмен отговор от ответника и не е изразено становище по предявения иск. Не са представени доказателства и не са направени доказателствени искания.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Установява се от представеното удостоверение за сключен граждански брак е, че такъв е сключен на 08.10.2011 г.  в гр.***.

          Ищцата и ответникът са родители на детето Д.И. К., роден на ***г.

Представен е социален доклад от ДСП Белене, от който се установява, че детето и майка му живеят сами. Основни грижи за детето Д. полагала майката, която получавала подкрепа от родителите си, включително и финансова. Жилището, в което С.Д. живее с детето е с добри битови и хигиенни условия, обзаведено подходящо да обгрижване на детето.

 От направеното социално проучване е установено, че Д. е спокоен под грижите на майка си. Привързан е към нея. Същата задоволява потребностите му.

          В качеството на свидетел показания е дала М. Л. П., която заявява, че съпрузите не живеят заедно, като ответникът работи в чужбина и от няколко месеца свидетелката знаела, че ответникът има приятелка. От брака си съпрузите имали родено дете, за което ищцата полагала грижи. Според показанията на свидетелката майката на детето полагала необходимите грижи за отглеждането и възпитанието на роденото от брака дете, подпомогната от своите родители.

Разпитаната по делото свидетелка е без родство със страните по делото, в този смисъл незаинтересована от изхода му, поради което  съдът кредитира нейните показания, които напълно кореспондират с представените по делото писмени доказателства.

От доказателствата по делото съдът приема за установено, че брачните отношения между съпрузите са дълбоко и непоправимо разстроени. Между тях не съществува взаимно доверие и уважение. Отношенията между двамата са чисто формални, като бракът е изчерпан от всякакво съдържание. Затова свидетелстват показанията на разпитаната свидетелка.

Бракът между С.Д.К. и И.К.К. следва да бъде прекратен, без да се изследва въпросът за вината.

          Предвид изложеното предявеният иск е основателен и следва да бъде уважен.

По отношение на упражняването на родителските права:

От приетия социален доклад от ДСП - Левски се установява, че С.Д.К. е отговорен и загрижен родител. Същата е в състояние да полага адекватни грижи за детето, осигурила е безопасна и спокойна среда за отглеждането му.  

Предвид изложеното съдът намира, че по – благоприятно за детето Д. занапред ще бъде родителските права да бъдат упражнявани от майката, както е било досега, тъй като си е създала благоприятна среда за отглеждането му.

На бащата следва да бъде определен режим на лични контакти с детето всяка първа и трета неделя от месеца от 9:00 до 18:00 часа, както и 10 дни през лятото, несъвпадащи с платения годишен отпуск на майката.

По отношение на размера на дължимата ежемесечна издръжка за детето, съдът намира, че  следва да бъде в размер на 200 лв., считано от завеждане на исковата молба, до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, като съдът намира, че този размер на издръжката би бил достатъчен за нуждите по отглеждане на детето.

По делото има данни, че ответникът работи в ***, същият не е оспорил искането по размер, не е представил доказателства за дължима издръжка към други лица и този размер – по 200 лв. за детето е в съответствие с нуждите му и възможностите на бащата.

          След влизане в сила на решението следва да бъде постановено жената да носи предбрачното си  фамилното име П..

Страните след прекратяване на брака не следва да си дължат издръжка един на друг.

Семейното жилище на страните, находящо се в гр. ***, собственост на родителите на С.К., следва да бъде предоставено за ползване на ищцата.

При този изход на делото следва И.К.К. да бъде осъден да заплати дължимата по делото държавна такса, определена по реда на Тарифата за държавни такси, които се събират от съдилищата по реда на ГПК в размер на 288 лв. за присъдената издръжка.

Следва да бъдат осъдени страните да заплатят окончателна д.т. за развод – всеки един от тях следва да заплати окончателна д.т. в размер по 25 лв.

 

          На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА с развод сключения на 08.10.2011г. в гр. Белене, обл. Плевен граждански брак между С.Д.К., ЕГН**********, с адрес: *** и И.К.К., ЕГН**********, с пост. адрес: ***, с адрес за  призоваване: гр.***, поради дълбоко и непоправимо разстройство.

ОБЯВЯВА, че на основание чл. 49, ал.1, във вр. с ал.3 от СК съдът НЕ СЕ ПРОИЗНАСЯ по въпроса за ВИНАТА.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Д. И. К., ЕГН **********, роден на *** г. на майката С.Д.К., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата И.К.К., ЕГН********** с детето Д. И. К., ЕГН **********, роден на *** г. всяка първа и трета неделя от месеца от 09:00 до 18:00 часа, както и десет дни през лятото, несъвпадащи с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА И.К.К., ЕГН**********, с пост. адрес: ***, с адрес за  призоваване: гр.***, да заплаща на детето Д.И. К., ЕГН **********, ЕЖЕМЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА в размер на 200 лв. (двеста лева), чрез неговата майка и законен представител С.Д.К., с ЕГН **********, считано от завеждане на исковата молба - 11.04.2018 г., до настъпване на законоустановена причина за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр***, собственост на родителите на ищцата, на С.Д.К., ЕГН**********.

СЛЕД ПРЕКРАТЯВАНЕ на брака страните не си дължат издръжка един на друг.

          СЛЕД прекратяване на брака С.Д.К. ще носи предбрачното си фамилно име П..

ОСЪЖДА И.К.К., ЕГН **********, с пост. адрес: ***, да заплати дължимата по делото държавна такса, определена по реда на Тарифата за държавни такси, които се събират от съдилищата по реда на ГПК в размер на 288 лв. за присъдената издръжка.

ОСЪЖДА И.К.К., ЕГН **********, с пост. адрес: ***, да заплати окончателна държавна такса за развод в размер на 25 лв.

ОСЪЖДА С.Д.К., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати окончателна държавна такса за развод в размер на 25 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

                            

                            

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: