РЕШЕНИЕ

 

гр.ЛЕВСКИ, _17.09._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _тринадесети септември_ 2018 г. в състав:

 

                      Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                           

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­_577_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Постъпила е молба с правно основание чл.50 от СК.

В молбата молителите са заявили, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за развод. Представили са споразумение, което урежда пълно и всестранно всички отношения между тях и молят съда да постанови решение, с което да прекрати брака помежду им, поради постигнато сериозно и непоколебимо съгласие за това и да одобри постигнатото между тях споразумение, което урежда пълно и всестранно всичките им отношения.

         Предвид заявеното в молбата и след като съдът се запозна със споразумението на страните, приема, че същото отговаря на изискванията на чл.50 от СК.

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

         Видно от представеното по делото удостоверение за сключен граждански брак е, че страните по делото са сключили такъв на ***г. в гр.Б., област П.

         От брака си молителите нямат родени деца.

Предвид заявеното в молбата от страните сериозно и непоколебимо съгласие да се разведат, съдът намира, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен и същият не може да бъде заздравен, както и че е обезсмислен от своето съдържание, поради което следва да бъде прекратен.

         Страните са представили по делото споразумение по чл.50 от СК, което десезира съда от произнасяне по въпроса за брачната вина. Представеното споразумение урежда пълно и всестранно всички отношения между страните, не противоречи на закона и морала, в интерес на децата е, поради което съдът намира, че същото следва да бъде одобрено.

         Предвид постигнатото споразумение между страните, съдът намира, че разноските по делото следва да бъдат оставени така, както са направени.

При този изход на делото следва да бъдат осъдени молителите да заплатят окончателна държавна такса за развод в размер по 20 лв., както д.т. върху стойността на поделеното имущество.

Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.50 от СК ПРЕКРАТЯВА сключения на ***г. в гр.Б., област П., граждански брак между М.Й.Д., ЕГН **********,***, и В.С.Д., ЕГН **********,***, поради постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод.

         УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.Й.Д. и В.С.Д. споразумение, съгласно което:

          Съпрузите заявяват, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие да се  разведат и желаят бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие на основание чл. 50 от СК.

         I. ОТНОСНО УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА, ГРИЖИ И ИЗДРЪЖКА НА РОДЕНИТЕ ОТ БРАКА ДЕЦА се уреждат както следва: ОТ БРАКА НЯМА РОДЕНИ ДЕЦА;

         II. ОТНОСНО     ИМУЩЕСТВЕНИТЕ  ОТНОШЕНИЯ  МЕЖДУ  СЪПРУЗИТЕ:

         1.СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ находящо се в гр. Б., област П., ул.”Г. К.”№ **, след прекратяване на брака ще се ползва от съпруга В.С.Д., ЕГН **********;

         2.След развода страните няма да си дължат взаимно издръжка;

         3.Страните декларират, че нямат участия в граждански, търговски дружества и кооперации, нямат регистрирани фирми като ЕТ, нямат спестовни влогове от средства придобити по време на брака им.

         4. Страните декларират, че при сключване на настоящото споразумение не притежават внесени парични влогове, или да притежават компесаторни инструменти, облигации или други ценни книжа, които да са придобити по време на брака им и да са предмет на семейна имуществена  общност и за в бъдеще няма да имат претенции помежду си.

         5. Придобитите по време на брака от съпрузите недвижими имоти и движими вещи, които съставляват СИО се уреждат в настоящето производство, както следва:

         6.1. В.С.Д., получава в свой дял и става изключителен собственик на следните НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И ДВИЖИМИ ВЕЩИ:

         6.1.1. Недвижим имот – придобит  на ***г. с Нотариален акт за покупко – продажба на недвижим имот № ***, том ***, рег. № ****, дело № *** от ***г.  на нотариус Х. К., с район на действие РС-Л., рег. № … на Нотариалната камара,  представляващ: 1/2 /една втора/ идеална част от урегулиран оземлен имот в границите на урбанизираната територия /строителните граници/ на гр. Б., общ. Б., на ул. „Г. К.“ № **, целият с площ от 1026 кв.м. (хиляда и двадесет  и шест квадратни метра), заедно с 1/2 (една втора) идеална част от всички постройки в него, като по документ за собственост е посочена жилищна сграда, а по данъчна оценка са декларирани две жилищни гради, гараж и четири второстепенни сгради, който имот съгласно дворищно-регулационния план на града, одобрен със Заповед № 938/1988г. е означен с № ***, предназначен за индивидуално жилищно строителство, в квартал ***, при граници и съседи на целия имот: ***, с данъчна оценка  на придобитата 1/2 (една втора идеална част) - 5903, 65 лв. ( пет хиляди деветстотин и три лева и шестдесет и пет стотинки);

         6.1.2. Недвижими имоти-земеделски земи, находящи се в землището на гр. Б., ЕКАТТЕ ***, община Б***, обл. П*** - придобити   на ***. с Нотариален акт за покупко – продажба на недвижим имот № ***, том ***, рег. № ***, дело № ***г.  на нотариус Х. К., с район на действие РС-Л., рег. № … на Нотариалната камара, представляващи:

         - Нива в местността „***“ с площ от 15,934 дка (петнадесет декара и деветстотин тридесет и четири квадратни метра), трета категория, съставляващ имот № *** по картата на възстановената собственост, при граници и съседи: имот № *** с данъчна оценка 2342 лв. (две хиляди триста четиридесет и два лева);

         - Нива в местността „***“  с площ от 14,750 дка /четиринадесет декара и седемстотин и петдесет квадратни метра/, от които 7, 364 (седем декара и триста и шестдесет и четири квадратни метра) *** категория и 7, 387 дка ( седем декара и триста осемдесет и седем квадратни метра) *** категория, съставляващ имот № *** по картата на възстановената собственост, при граници и съседи: имот***, с данъчна оценка ( хиляда деветстотин деветдесет и два лева и деветдесет стотинки);

         6.1.3. МПС – лек автомобил марка „***“, модел ***, с рег. № ***, цвят – ***, с рама № ***, с двигател № *** с действителна  стойност 600 (шестотин) лева;

         6.2. За уравнение на дяловете М.Й.Д.   получава  сумата от 10 000 лв. (десет хиляди лева), от които 2000 лв. (две хиляди лева) са изплатени по банков път на 10.08.2018г., 4000 лв. (четири хиляди лева), следва да бъдат платени до 31.12.2018г. и останалите 4000 лв. (четири хиляди лева), следва да бъдат платени до 31.12.2019г., 

         7. Съпрузите декларират, че другите имуществени отношения между тях, свързани с придобитите по време на брака   движими  вещи и дребна покъщнина,  са поделили извънсъдебно и никой от двамата няма право да предявява имуществени претенции занапред.

         8. След  развода жената ще продължи да носи фамилията на съпруга си, а именно Д..

         9. Разноските по делото се поемат от страните така както са ги направили.

ОСЪЖДА М.Й.Д., със сочена по-горе самоличност, да заплати окончателна държавна такса за развод в размер на 20 лв., както и д.т. върху сумата от 10 000 лв., която същата получава за уравнение на дела й, а именно д.т. в размер на 200.00 лв.

ОСЪЖДА В.С.Д., със сочена по-горе самоличност, да заплати окончателна държавна такса за развод в размер на 20 лв., както и д.т. върху размера на получените в дял недвижими имоти и МПС, а именно д.т. в размер на 216.77 лв.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                              

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: