РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _05.11._ 2010 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _шести октомври_ 2010 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_20104410100078_ по описа  за _2010_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявени от ищеца са обективно кумулативно съединени искове, от които главен иск с правно основание по чл. 208 ал.1 от Кодекса за застраховането – за претендираната сума от 12 000 лв.

          Предявен е и акцесорен иск с правно основание чл. 86 от ЗЗД – за заплащане на обезщетение за забавено плащане в размер на 600 лв. Претендира се и законната лихва.

В исковата молба се твърди, че ищецът, като търговец извършва дейност като земеделски производител. Твърди се, че през стопанската 2008-2009 г. арендувал над 6600 дка земеделски земи в землищата на ***, които са съседни. Твърди, че на 08.06.2009 г. е сключил застрахователен договор, с който е застраховал засятите от него 1687 дка ечемик в землището на *, че полицата покрива рисковете „градушка и буря” и „пожар” с обща застрахователна стойност на имуществото 84350 лв., че е изплатил изцяло и в брой премия по тази полица в размер на 4386,20 лв, че застрахователя не е извършил оглед на застрахованото имущество, а това е сторено впоследствие, няколко дни след сключване на договора от застрахователен агент и от специалист при агенцията в гр. Левски, че след огледа не са направени никакви възражения за състоянието на застрахованото имущество или за необявяване на съществени обстоятелства във връзка с него. Твърди се също така, че на 27.VІ.2009 г. – около 20 дни след сключване на полицата с „Д.” АД в района на землището на * се извила силна буря /вятър над 15 м/сек./, придружена с градушка и проливен дъжд /12,5 л. на кв.м./, в резултат на което около 25 % от реколтата била унищожена. Изпълнявайки задълженията си по сключения договор и Кодекса за застраховането ищецът с писмо вх. № 5/30.VІ.2009 г. твърди, че е уведомил поделението на застрахователя в гр. Левски за настъпилото застрахователно събитие и поискал оглед на място на щетата, след което бил извършен оглед на място на 03.07.2009 г., при който било констатирано погиване на застрахованата реколта в размер около 25%, че с този размер на място са се съгласили и двамата присъстващи служители на ответника. Твърди се, че акт за ликвидация не бил съставен на място в момента, а в по-късен момент, че бил уведомен за това и установил че в акта за ликвидация размерът на щетата е определен на 15%, поради което отказал да го подпише. В последствие потърсил правата си  в Главната агенция в гр. Плевен, където му било обяснено, че ще мислят още по случая, а няколко дни по-късно му заявили, че окончателно може да му бъде изплатена сума по щетата около 13000 лв. Твърди се, че с изрично последващо писмо, подписано от Управителя на Главна агенция – Плевен бил уведомен, че застрахователно обезщетение въобще няма да му бъде изплатено, като му била вменена вина в опит за застрахователна измама с твърдения, че реколтата е била увредена от предходно метеорологично събитие в началото на м. юни 2009 г., което не е било обявено от него при сключване на застрахователната полица.

          Моли съда да постанови решение, с което на основание чл. 208 ал.1 във връзка с чл. 193 ал.1 от КЗ и във връзка с чл. 79 ал.1 от ЗЗД да осъди ответника да му заплати сумата от 12000 лв. представляваща дължимо изпълнение по сключен застрахователен договор – полица „земеделски култури” № 012395/8.VІ.2009 г. за причинените му щети по настъпило застрахователно събитие на 27.VІ.2009 г. в землището на *, на основание чл. 86 от ЗЗД –сумата от 600 лв, представляваща лихва за забавено плащане за периода от 15.VІІ.2009 г. /датата на изтичане на законния 15 дневен срок за изпълнение по чл. 208 ал.1 от КЗ/ до датата на предявяване на иска. Претендират се и законната лихва върху главницата, считано от датата на предявяване на исковата молба, както и направените деловодни разноски.

          Ответникът е представил отговор на исковата молба, с която заявява, че предявените обективно съединени искове са допустими. Няма възражения по подсъдността на делото. Изразява становище, че исковете са неоснователни  и като такива моли съда да ги отхвърли. Твърди, че действително между страните е налице сключен застрахователен договор от 08.06.2009 г., че договора покрива рисковете градушка и буря, че премията по застраховката е платена на 05.06.2009 г., че не е извършен оглед на застрахованото имущество нито преди, нито след сключване на застраховката, че на 02.06.2009 г. непосредствено преди сключване на застраховката и на 08.06.2009 г. в деня на сключване на застраховката, в района на * е имало проливни валежи от дъжд, град и силен вятър над 15 м/сек.,  че с молба от 30.06.2009 г. ищецът е уведомил поделението на застрахователя в гр. Левски за настъпило застрахователно събитие и на 03.07.2009 г. е извършен оглед на щетата от представители на застрахователя и застрахования, като е определен размер на щетата 15 %, който акт не е подписан от застрахования. Твърди се, че с писмо от 19.08.2009 г. застрахователят е прекратил сключения застрахователен договор и е отказал плащане на обезщетение. Твърди се, че не дължат пари на ищеца като застрахователно обезщетение, тъй като не е индивидуализирано местонахождението на зстрахования ечемик,   че дори да се приеме, че застрахованото имущество е достатъчно индивидуализирано, то считат, че сключения застрахователен договор е недействителен, тъй като непосредствено преди сключване на застраховката и в деня на нейното сключване са настъпили застрахователни събития, които са увредили застрахованото имущество, за настъпването на които не е бил уведомен застрахователя от кандидата за застраховане при сключване на застраховката.

Ако съдът приеме, че предявеният иск все пак е основателен, ответникът е направил възражения по неговия размер и счита, че той е завишен. Твърди се, че съгласно справка на НИМХ – филиал Плевен на 27.06.2009 г. в района на застрахованите култури – * е имало проливен валеж от дъжд, което е непокрит риск и силен вятър над 15 м./сек., който се явява „буря” по смисъла на Общите условия и е покрит риск. Поради това, че щетата е причинена от застрахователно и от незастрахователно събитие, счита, че това води до редуциране на размера на същата.

Претендира и направените деловодни разноски.

          В съдебно заседание на 06.10.2010 г. след приемане заключението на вещото лице – икономист, ищцовата страна е направила искане за изменение размера на предявените от нея искове, като е поискала искът по чл. 208 от КЗ да се счита предявен за сумата от 14339,50 лв., а искът по чл. 86 от ЗЗД – за претендираната лихва до датата на завеждане на исковата молба, да се счита предявен за сумата от 933,58 лв.

          Ответната страна е изразила становище, че исканото изменение на размера на предявените искове е своевременно направено.

          В същото съдебно заседание, съдът е приел направеното изменение на исковете.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представената по делото /приложена на л. 13/ застрахователна полица  на земеделски култури, е че действително между страните по делото е сключен договор за застраховане, по силата на който е застрахован ечемик с площ 1687 дка и обща застрахователна сума 34350 лв. В застрахователната полица е отразено, че  застраховката е в съответствие с Общите условия за застраховане на земеделски култури и предложение – въпросник за застраховането № 8/05.06.2009 г.

          Към делото е представено копие и от предложенине-въпросник за застраховане на земеделски култури № 8/05.06.2009 г. /л. 14 от делото/, от който се установява, че представителят на ищеца е заявил желанието да застрахова реколта от отглежданите от него земеделски култури, като е посочил ечемик 1687 дка, със застрахователна сума на декар 50 лв. и е посочил като застрахователни данни, че културата не е увредена преди подписването на предложението от рискове, включени в застрахователното покритие.  

          Видно от застрахователната полица е, че застраховката е с покрити рискове – градушка и буря и пожар.

          Ответната страна твърди, че  в сключения между страните договор за застраховка застрахованото имущество не е конкретизирано, тъй като не е посочена нито местността, нито землището, в което се намират засетите култури.

          Действително от цитираните по-горе застрахователна полица и предложение-въпросник не се установява къде се намират застрахованите култури.

          Съгласно твърдението на ищцовата страна застрахованите култури се намират в землището  на *, като се твърди, че на 27.VІ.2009 г. – около двадесет дни след сключване на застрахователния договор се е извила силна буря /вятър над 15 м./сек/, придружена с градушка и проливен дъжд /12,5 л. на кв.м./ и че в резултат на това събитие около 25 % от реколтата е унищожена, че представляващия едноличния търговец, съгласно задължението по сключение договор за застраховка своевременно е уведомил  застрахователя за настъпилото застрахователно събитие и е поискал оглед на мястото на щетата.

          По делото е представена метеорологична справка  за 27.06.2009 г. /л. 16/, от която се установява, че действително в района на * на 27.06.2009 г. е имало проливен валеж от дъжд и силен вятър над 15 м./сек.

          Ответната страна, обаче, оспорвайки ищцовата претенция и приемайки, че застрахованата култура е с местонахождение посоченото от ищеца /в землището на */ е заявила, че договора между страните е недействителен съгласно чл. 20 от общите условия за застраховка на земеделски култури, тъй като  в района, в който се твърди, че е застрахованата култура – в землището на *, непосредствено преди застраховката на 02.06.2009 г.  е имало проливни валежи от дъжд, град и силен вятър над 15 м./сек., а за това обстоятелство застрахователя не е бил уведомен от представителя на застраховащия имуществото.

          Действително видно от представената / л. 77 от делото/ справка за паднали валежи от дъжд, град и силен вятър за периода 01.05.2009 г.  – 08.06.2009 г. е, че на 02.06.2009 г.  в района на * е имало проливни валежи от дъжд, град и силен вятър над 15 м./сек.

          Съгласно приложените общи условия за застраховане на земеделски култури – чл. 20 от същитие - застраховка на изцяло засегнати и увредени земеделски култури от застрахователни или незастрахователни събития, не се сключва, а сключената такава е недействителна.

          С разпоредбата на чл. 21 от Общите условия е дадена възможност ако земеделските култури са увредени частично от застрахователно или незастрахователно събитие застраховката да се сключи, но в описа следва да се посочат местностите, кадастралните номера, площите на засегнатите култури и размера на уврежданията. Застраховащия се, обаче прикривайки факта, че на 02.06.2009 г. в района на засетите култури, които застрахова е имало проливни валежи от дъжд, град и силен вятър, от които неминуемо реколтата е била поне частично увредена е лишил застрахователя от възможността да извърши оглед на имуществото което се застрахова, за да прецени дали културите са изцяло или частично засегнати и ако са частично да отрази в договора конкретните обстоятелства.

          Предвид изложеното, съдът приема, че сключения между страните договор за застраховка на основание чл. 20 от Общите условия за застраховане на земеделски култури е недействителен, поради което и предявеният иск за заплащане на обезщетение за вреди настъпили в резултат на застрахователно събитие е неоснователен и като такъв следва да бъде отхвърлен.

          Тъй като предявеният акцесорен иск за присъждане на лихви следва съдбата на главния иск, съдът приема, че и искът за присъждане на лихви се явява неоснователен и като такъв също следва да бъде отхвърлен.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ищецът да заплати на ответника направените деловодни разноски общо в размер на 900 лв., от които 800 лв. заплатени като възнаграждение за един адвокат и 100 лв. заплатени като възнаграждение за назначеното по делото вещо лице.

          На основание изложеното, съдът

                                                Р Е Ш И:

          ОТХВЪРЛЯ като НЕОСНОВАТЕЛНИ предявените от ЕТ „Й.” със седалище и адрес на управление *, ЕИК *, представляван от Й.К. с ЕГН ********** против „Д.” АД *, ЕИК * иск с правно основание  чл. 208 от КЗ за присъждане на сумата от 14339,50 лв. – представляваща обезщетение по сключен договор за застраховка – полица „земеделски култури” № 012395/08.06.2009 г. за причинени щети от настъпило застрахователно събитие на 27.VІ.2009 г. в землището на * и иск с правно основание чл. 86 от ЗЗД – за претендирана лихва в размер на 933,58 лв. върху главницата от 14339,50 лв. до датата на завеждане на исковата молба, както и за претендираната законна лихва от датата  на завеждане на исковата молба до окончателното изплащане на главницата.

ОСЪЖДА ЕТ „Й.” със седалище и адрес на управление *, ЕИК *, представляван от Й.К. с ЕГН ********** да заплати на „Д.” АД ***, ЕИК * направените деловодни разноски в размер на 900 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД  в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: