РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _19.04._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _шести април_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_836_ по описа  за _2010_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск за делба - първа фаза по допускане на делбата.

          В исковата си молба ищецът твърди, че с ответниците са наследници на Л.Б. ***, който е бил собственик на недвижими имоти подробно описани в исковата молба.

Моли съда да постанови решение, с което да допусне делба върху имотите при осем равни дяла, от които четири равни дяла за ищеца и по един дял за всеки от ответниците.

Ответниците чрез процесуалния си представител са изразили становище, че действително процесните имоти са съсобствени, че следва да се допусне делбата при квоти съгласно закона.

          Съдът като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеното по делото удостоверение за наследници на Л.Б. е, че същия е починал и е оставил за свои законни наследници страните по делото.          Представени са нотариални актове и скици на имотите, които са издадени на наследниците на Л.Б. на основание решение по чл. 27 от ППЗСПЗЗ № 59/12.V.1994 г. на ОбСЗемеделие гр. Левски  и № 51/02.02.1994 г. на ОбСЗемеделие гр. Свищов, от които се установява, че действително процесните имоти са били собственост на наследодателя на страните, поради което след неговата смърт, същите са станали съсобствени на неговите наследници. При това положение следва да се допусне делба върху процесните имоти при осем равни дяла, от които четири равни дяла за ищеца и по един за всеки от четиримата ответници.

Делбата следва да се извърши с помощта на вещо лице – К.А. – инженер геодезист, което да се произнесе относно поделяемостта на имотите и тяхната пазарна стойност, както и да предложи проект за разделянето им съобразно дяловете на страните, при възнаграждение в размер на 150 лв., платимо от бюджета на съда.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          ДОПУСКА да бъде извършена съдебна делба между Л.Б. ***, с ЕГН **********, И.Б., *, с неизвестен адрес на територията на РБългария и в чужбина, представлявана от адв. В.Н. от ПлАК, Т.Б., *, с неизвестен адрес на територията на РБългария и в чужбина, представлявана от адв. В.Н. от ПлАК, Е.Б., *, с неизвестен адрес на територията на РБългария и в чужбина, представлявана от адв. В.Н. от ПлАК и В.Б., *, с неизвестен адрес на територията на РБългария и в чужбина, представлявана от адв. В.Н. от ПлАК, върху следните недвижими имоти, находящи се в землището на *, ЕКАТТЕ *:

НИВА от 27,284 дка, съставляваща имот № * в местността „Л.”, четвърта категория, при съседи: *.

ЛОЗЕ от 26,912 дка, трета категория, съставляваща имот №*, в местността „Ц.”, при граници и съседи: *.

НИВА от 73,252 дка, съставляваща имот № * в местността „С.”, при съседи: *.

И НИВА в местността „Л.” в землището на *, с площ от 9,002 дка, четвърта категория, съставляваща имот № *, при съседи: *.

ОТ ДОПУСНАТИТЕ до делба недвижими имоти следва да се образуват ОСЕМ равни дяла, от които четири равни дяла за ищеца и по един за всеки от ответниците.

ДЕЛБАТА да се извърши с помощта на вещото лице – К.А. – инженер геодезист, което да се произнесе относно поделяемостта на имотите и тяхната пазарна стойност, както и да предложи проект за разделянето им съобразно дяловете на страните, при възнаграждение в размер на 150 лв., платимо от бюджета на съда.

          След влизане на решението в сила ДА СЕ призове вещото лице.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: