РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _31.03._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на тори март _ 2011 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретарите _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_903_ по описа  за _2010_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че ищецът е сключил алеаторен договор, по силата на който прехвърлил на внука си /ответника/ притежавания от него недвижим имот, срещу задължението на приобретателя по договора да поеме изцяло грижите по издръжката и гледането на прехвърлителя - до смъртта му, като му осигурява храна, облекло, отопление, осветление, подслон, грижи и лечение, при старост, болест, немощ – т.е. условия за един нормален и спокоен живот, такъв, какъвто са водили до тогава.

Твърди се също така, че ищецът е прехвърлил срещу такива задължения на ответника и друг имот, заедно със съпругата си, че ответникът не е изпълнил тези си задължения към съпругата му, до нейната смърт и не изпълнява същите и към ищеца.

          Моли съда да постанови решение, с което да развали на основание чл. 87 ал. 3 от ЗЗД сключените между страните договори за издръжка и гледане, сключени с нотариален акт № * на РС Левски и с нотариален акт № * на Агенция по вписванията Левски.

Ответникът – в дадения му от съда срок не е представил писмен отговор по постъпилата искова молба, не е взел становище по исковата молба и не е направил искания.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представения по делото нотариален акт № *, вписан в службата по вписванията гр. Левски с вх. рег. № * ищецът е прехвърлил на ответника описания в исковата молба недвижим имот срещу задължението на същия да поеме изцяло грижите по издръжката и гледането му до неговата смърт, като му осигурява храна, облекло, отопление, осветление, подслон, грижи и лечение при старост, болест, немощ.

          Представен  е и нотариален акт № *, вписан в службата по вписванията гр. Левски с вх. рег. № *, от който се установява, че П.В. и Е.В.  са прехвърлили на внука си П.В. описания в исковата молба недвижим имот срещу задължението  на последния да поеме изцяло грижите по издръжката и гледането на своите баба и дядо до тяхната смърт, като им осигурява всичко необходимо за един спокоен и нормален живот.

          В съдебно заседание е разпитан един свидетел, от показанията, на който се установяват твърденията в исковата молба, а именно, че ищецът има нужда от гледане и издръжка, но ответницикът не изпълнява поетите задължения.

          Предвид изложеното, съдът приема, че предявения иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

          Налице е неизпълнение на поетите задължения от страна на приобретателя, поради което следва да бъде развален сключените между страните алеаторен договор, а н.а. следва да бъдат обезсилени. При този изход на делото следва да бъде осъден ответника да заплати на ищеца направените деловодни разноски.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          РАЗВАЛЯ на основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД сключения алеаторен договор /обективиран в нотариален акт № *, вписан в службата по вписванията гр. Левски с вх. рег. № */ между П.В. ***, ЕГН **********  и Е.Д. *** от една страна  и П.В. *** ЕГН ********** от друга страна, съгласно който П.В. и Е.В.  са прехвърлили на внука си П.В. следния недвижим имот, представляващ 500 кв.м. идеални части от УПИ в границите на урбанизираната територия на *, целия с площ от 780 кв.м., с реално ползване на източната част на имота, обособено в зелено по скица № *, която е неразделна част от нотариалния акт, заедно с пълната собственост на построените в същия имот и попадащи в ползваната част жилищна сграда на северната улична регулационна линия, изцяло пристройка към нея, лятна кухня до пристройката, паянтова сграда /баня/ до лятната кухня, който имот съгласно регулационния план на  *, при граници и съседи: * срещу задължението  на П.В. да поеме изцяло грижите по издръжката и гледането на своите баба и дядо до тяхната смърт, като им осигурява всичко необходимо за един спокоен и нормален живот., поради НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на договора.

          РАЗВАЛЯ на основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД сключения алеаторен договор /обективиран в нотариален акт № *, вписан в службата по вписванията гр. Левски с вх. рег. № * г./ между П.В. ***, ЕГН **********  от една страна  и П.В. *** ЕГН ********** от друга страна, съгласно който П.В.  е прехвърлил на внука си П.В. следния недвижим имот:

1) представляващ 215 кв.м. идеални части от УПИ в границите на урбанизираната територия на *, целия с площ от 780 кв.м., без постройките в него, който имот съгласно регулационния план на *, при граници и съседи на целия УПИ: *.

и 2) представляващ 454 кв.м. идеални части от УПИ в границите на урбанизираната територия на *, целия с площ от 700 кв.м., без постройката в него, който имот съгласно регулационния план на *, при граници и съседи на целия УПИ: *.

срещу задължението  на П.В. да поеме изцяло грижите по издръжката и гледането на своя дядо  П.В. до неговата смърт, като ум осигурява всичко необходимо за един спокоен и нормален живот., поради НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на договора.

          ОТМЕНЯ нотариален акт № *, вписан в службата по вписванията гр. Левски с вх. рег. № * и нотариален акт № *, вписан в службата по вписванията гр. Левски с вх. рег. № *.

НА ОСНОВАНИЕ  чл. 115 ал.2 от ЗС съдът дава на П.В. със сочена по-горе самоличност шест месечен срок  от влизане в законна сила на решението да се отбележи същото в Служба по вписванията гр. Левски.

ОСЪЖДА П.В. със сочена по-горе самоличност да заплати на П.В. със сочена по-горе самоличност направените деловодни разноски в размер на 486,58 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: