РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _31.10._ 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и втори октомври_ 2012 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                   Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_267_ по описа  за _2006_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Иск за делба, втора фаза след допускане на делбата.

          С решение № 174 от 26.11.2010 г. на РС Левски, изменено с решение № 187 от 15.04.2011 г.  по въззивно гр.д. 16/2011 г. на Плевенски окръжен съд, съдът е допуснал делба между С.С., Р.Й. и Г.Д. върху върху следния недвижим имот, находящ се в ***, представляващ: урегулиран поземлен имот с № * по плана на *, с площ от 1520 кв.м., ведно с построените в него жилищна сграда, лятна кухня, три второстепенни сгради и навес, при съседи: *, като от дворното място е постановено да се образуват 1520 равни дяла, от които 720 дяла за Г.Д. и по 400 дяла за С.С. и за Р.Й., а от построените в него жилищна сграда, лятна кухня, три второстепенни сгради и навес се образуват два равни дяла – по един за С.С. и Р.Й..

          В съдебно заседание на 22.10.2012 г. е постигната спогодба между С.С. и Р.Й. – одобрена от съда, по силата на която притежаваните от Р.Й. идеални части от имота /дворно място и сгради/ се поставят в дял на С.С., като същата е наплатила за уравнение на дела му сумата от 12000 лв., като по този начин всички отношения между С.С. и Р.Й. във връзка с делбения имот и претенциите на С. за подобрения са уредени. Със съгласие на страните и на основание чл.121 ал.2 във връзка с чл. 117 ал.1 от ГПК /отм./ Р.Й. е освободен от участие в настоящото производство и същото е продължило само между С.С. и Г.Д..

          В районен съд Левски по настоящото производство е представено становище от гл. архитект на Община Левски, от което се установява, че имота, предмет на делбата е реално поделяем, като от същия могат да се обособят два самостоятелни уригулирани поземлени имота в кв. * – УПИ * с площ от 803 кв.м.  – представляващ дворно място, в което се намират жилищната сграда и сградите на допълващото застрояване - съответстващ на дела на С.С. и УПИ *  с площ 720 кв.м. – представляващ празно дворно място и съответстващ на дела на Г.Д..

          При това положение – тъй като са налице двама съделители с реална възможност за образуване на два урегулирани поземлени имота и предвид направеното искане на страните, съдът намира, че следва от делбения имот да се образуват два самостоятелни имота според становището на гл. архитект и да бъде поставен в дял на С.С. новообособеният имот ведно с находящите се в него жилищна сграда и сгради на допълващо застрояване, а в дял на Г.Д. да се постави новообособеният имот представляващ празно дворно място.

При този изход на делото следва да бъдат осъдени страните да заплатят д.т. върху стойността на дяловете си, а именно следва да бъде осъдена С.С. да заплати д.т. в размер на 2 % върху стойността на дела си, тъй като е постигнала спогодба по делото и след приспадане на заплатеното от нея уравнение на дела на Р.Й. – а именно д.т. в размер на 277,68 лв. Следва да бъде осъдена Г.Д. да заплати д.т. в размер на 4 % върху стойността на дела си – а именно д.т. в размер на 931,83 лв. и следва да бъде осъден Р.Й. да заплати д.т. в размер на 2 % върху стойността на получената от него сума за уравнение на дела му, тъй като е постигнал спогодба по делото - в размер на 12000 лв. – а именно д.т. в размер на 240 лв.

          Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :   

ОТ ДОПУСНАТИЯ до делба недвижим имот, находящ се в ***, представляващ: УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с № * в кв. * по плана на *, с площ от 1520 кв.м., ведно с построените в него жилищна сграда, лятна кухня, три второстепенни сгради и навес, при съседи: *, който имот съгласно кадастралната карта, одобрена със заповед № РД-18-2/23.01.2007 г. на ИД на АГКК-София, представлява: ИМОТ с площ от 1535 кв.м., с идентификатор *, а построените сгради в този имот представляват: жилищна сграда със застроена площ от 88 кв.м. с идентификатор *; жилищна сграда със застроена площ от 32 кв.м. с идентификатор * и постройка на допълващо застрояване със застроена площ от 89 кв.м. с идентификатор *, при съседи за целия имот: *  ОБРАЗУВА ДВА САМОСТОЯТЕЛНИ УРЕГУЛИРАНИ ПОЗЕМЛЕНИ ИМОТА както следва:

УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ * в кв. * по плана на *,  с площ от 803 кв.м. и лице 17,41 м, ведно със съществуващото в него застрояване /основно – жилищна сграда и сгради на допълващо застрояване/, при граници и съседи: *.

и  УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ * в кв. * по плана на * с площ от 720 кв.м. и лице 15,68 мпредставляващ празно дворно място, при граници и съседи: *.

ПОСТАВЯ В ДЯЛ НА С.С. ***, ЕГН ********** новообразувания УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ * в * по плана на *  с площ от 803 кв.м. и лице 17,41 м, ведно със съществуващото в него застрояване /основно – жилищна сграда и сгради на допълващо застрояване/, при граници и съседи: *.

ПОСТАВЯ В ДЯЛ НА Г.Д. ***, ЕГН **********  новообразувания УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ * в *  по плана на * с площ от 720 кв.м. и лице 15,68 мпредставляващ празно дворно място, при граници и съседи: *.

СЛЕД ВЛИЗАНЕ  на решението в законна сила копие от същото да се изпрати на Община Левски за издаване на заповед за изменение на плана за регулация на основание чл. 201 ал.3 от ЗУТ.

ЗА УРАВНЕНИЕ на дяловете суми между съделителите не се дължат.

ОСЪЖДА С.С. със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на 2 % върху стойността на дела си – а именно д.т. в размер на 277,68 лв.

ОСЪЖДА Г.Д. със сочена по-горе самоличност да заплати д.т. в размер на 4 % върху стойността на дела си – а именно д.т. в размер на 931,83 лв.

ОСЪЖДА Р.Й. ***, ЕГН ********** да заплати д.т. в размер на 2 % върху стойността на получената от него сума за заплащане на дела му  - в размер на 12000 лв. – а именно д.т. в размер на 240 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: