РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _20.08._ 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _шести август_ 2012 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_109_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл. 344 ал.1 т.1,2 и 3 от КТ – за признаване на уволнението за незаконно, за възстановяване на предишната работа и за обезщетение при незаконно уволнение по чл. 225 ал.1 от КТ.

В исковата молба ищецът твърди, че е бил в трудово правоотношение с ответника, с място на работа *, че на 10.02.2012 г. му е връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 328 ал.1 т.2 във връзка с чл. 329 ал.1 и чл. 326 ал.2 от КТ, считано от датата на връчване на заповедта. Твърди, че уволнението му е незаконосъобразно и моли съда да постанови решение, с което да го признае за незаконно и да отмени издадената заповед, да го възстанови на заеманата преди уволнението длъжност * РТП Г. Оряховица при ПТП Г. Оряховица, както и да осъди ответника да му заплати обезщетение за времето, през което е останал без работа, поради уволнението, ведно със законната лихва, считано от датата на завеждане на иска до окончателното издължаване на сумата. Претендира и направените деловодни разноски.

 Ответникът в представения отговор изразява становище, че предявената искова молба следва да бъде отхвърлена като неоснователна и недоказана. Счита, че съкращението е извършено като е спазена процедурата на подбор съгласно чл. 329, ал.1 от КТ и че действително е налице съкращение на щата.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Безспорно е между страните, а това се установява и от събраните по делото доказателства, че ищецът е заемал длъжността * в „Поделение за товарни превози” Горна Оряховица при БДЖ – товарни превози ЕООД гр. София.

          Безспорно е също, че със заповед № 107/09.02.2012 г. на директора на ПТП Горна Оряховица, връчена на ищеца на 10.02.2012 г. на основание чл. 328 ал.1 т.2 от КТ, поради съкращение в щата е било прекратено трудовото правоотношение с Е.Л.. Не се спори, че след издаване на заповедта ищеца не е полагал труд по трудово правоотношение и не е реализирал доходи.

          Спорно е законосъобразна ли е издадената заповед за прекратяване на трудовия договор между страните и дължи ли ответника обезщетение  по чл. 225 ал.1 от КТ.

          За да се произнесе по спора, съдът съобразява следното:

          Ищецът навежда доводи, че заповедта за уволнение е незаконосъобразна, тъй като няма налице реално съкращение в щата, както и доводи, че не е извършен законосъобразен подбор.

          От събраните по делото писмени доказателства се установява, че е утвърдено разписание на длъжностите при ответника – в сила от 01.10.2009 г. /приложено на л. 122-138 от делото/ и такова в сила от 24.V.2011 г. /приложено на л. 99-120 от делото/. Видно от първото разписание /л. 125/ е, че в * длъжностите * са били 4 на брой, а от това – в сила от 24.V.2011 г. /л. 102/ същите длъжности са намалели на 3 броя. Съобразно тези доказателства може да се направи извода, че към момента на прекратяване на трудовото правоотношение /10.02.2012 г. – заповед № 107/09.02.2012 г.  – л. 4 от делото/ е налице реално съкращение в щата с 1 щатна бройка за длъжността, каквато е заема ищецът. Промяната в щатното разписание е извършено по установения ред и новото щатно разписание е било утвърдено от компетентен орган. След влизането му в сила е предприето необходимото за  привеждане на действителното положение с новото щатно разписание. Със заповед № 401/23.12.2011 г. /л. 73-74 от делото/ са определени критериите, въз основа на които да се извърши подбор за привеждане на длъжностите в съответствие с утвърдените разписания на длъжностите, а със заповед № 38/13.01.2012 г. /л. 72 от делото/ е наредено да се пристъпи към процедура за извършване на подбора, като поименно са посочени лицата измежду които да се извърши подбора – изброени са всички лица заемащи длъжността *. Със същата заповед е определена комисията, която да извърши подбора и срока, в който да се извърши същия, по критериите съобразно предходната заповед – заповед № 401/23.12.2011 г. След извършване на подбора, е определено лицето, по отношение на което се прави предложение да бъде прекратено трудовото правоотношение, поради съкращение на щата и е поискано и получено съгласие от Дирекция „областна инспекция по труда”, предвид наличните данни у работодателя, че ищеца се ползва от закрилата на чл. 333 ал. 1 от КТ /л. 81-83 от делото/.

          Ищецът счита, че заповедта за уволнение е издадена в нарушение на чл. 329 от КТ, че работодателят не е извършил обективен подбор и е прекратено трудовото правоотношение с ищеца, който има по-висока квалификация и работи по-добре от лица, оставени на работа.

          Видно от приложената на л. 73 и 74 от делото заповед № 401/23.12.2011 г. е, че със същата са определени критериите, по които следва да се извърши подбора, който е в съответствие с разпоредбата на чл. 329 от КТ – квалификация и ниво на изпълнение на възложената работа. Със заповед № 38/13.01.2012 г. /л. 72/ е разпоредено съставянето на протокол за извършения подбор, който е следвало да се проведе в срок до 27.01.2012 г.

          По делото е приложен протокол от 27.01.2012 г. /л. 75 и 76/, от който се установява, че действително комисията е оценявала лицата посочени в заповед № 38/13.01.2012 г. – заемащи еднаква по вид длъжност – работещи в *, че на всяко едно от тези лица са поставени определен брой точки съобразно определените критерии с цитираната по-горе заповед № 401/23.12.2011 г., като комисията е оценявала квалификацията и нивото на изпълнение на възложената работа – качество, срочност и ефективност на изпълнение. Прилагайки точковата система на оценяване комисията е предложила за съкращение ищеца – Е.Л., който е получил най-малък брой точки.

          В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели Е.И. и М.Р. – участвали в комисията по подбора, като последният от тях е бил и пряк ръководител на ищеца. От показанията на тези свидетели се установява, че оценките са поставяни на всеки един, като оценките са определяни по личните наблюдения на оценяващите и след документална проверка на досиетата, заповедите за наказания и др. От показанията на тези двама свидетели се установява, че ищецът е получил най-малък общ брой точки, така както е посочено и в протокола, поради което е предложен за съкращение. Свидетелите установяват, че всеки от тях е отразил конкретните си впечатления от работата, които всеки от оценяващите е имал за работата на оценяваните.

          В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели и водените от ищеца М.С. и С.Д.. Тези двама свидетели не са участвали в комисията по подбора. Свидетелят С. е бил подчинен на ищеца и другите лица били на същата длъжност в *. Той изразява собственото си субективно възприятие, че за него „най-добрият” е ищеца. Заявява, че никой не е ходил да говори с работниците, за да ги попита за мнението им за всичките ръководители на смяна.  Свидетелят С.Д. също изразява своето становище за качествата на работещите лица на тази длъжност в *, като заявява, че неговото и на колегите му мнение за предстоящото съкращение не е искано. Следва да бъде отразено, че този свидетел не работи в ответното предприятие, макар и в работата си да е контактувал с работещите в *.

          Предвид показанията на разпитаните по делото свидетели, следва да се приеме, че отразеното в протокола за оценка на комисията извършила подбора се подкрепя и от гласните доказателства и не се опровергава от други събрани по делото доказателства. Следва да бъде отразено, че при преценката си за законосъобразността на атакуваната заповед, съдът не може и не следва да преповтаря работата на комисията по подбора, като сам повторно извърши подбор, събирайки доказателства за тяхната професионална квалификация и нивото на извършваната от тях работа. Това е право на работодателя и съда само следва да прецени дали упражнявайки правото си на подбор, работодателя не е  нарушил поставените от самия него изисквания и с това да е нарушил правата на работника.

          Предвид изложеното, съдът приема, че е налице действително съкращение на щата в ответното предприятие, че работодателя е извършил законосъобразно подбор измежду всички лица, заемащи еднаква по вид длъжност, а именно тази от която се съкращава 1 брой. При това положение предявеният иск с правно основание чл. 344 ал.1 т.1 от КТ е неоснователен и следва да бъде отхвърлен. Атакуваната заповед за уволнение е правилна и законосъобразна. Неоснователни, поради това се явяват и исковете по чл. 344 ал.1 т. 2 и 3 във връзка с чл. 225 ал.1 от КТ, които също следва да бъдат отхвърлени, поради акцесорния им характер.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          ОТХВЪРЛЯ предявения на основание чл. 344 ал.1 т.1 от КТ иск от Е.Л. ***, ЕГН ********** против „БДЖ – Товарни превози” ЕООД гр. София, за отмяна на заповед № 107/09.02.2012 г. на директора на Поделение за товарни превози гр. Горна Оряховица, с която на основание чл. 328 ал.1 т.2 от КТ е прекратено трудовото правоотношение с Е.Л. като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

          ОТХВЪРЛЯ предявения на основание чл. 344 ал.1 т.2 от КТ иск от Е.Л. ***, ЕГН ********** за възстановяване на заеманата преди уволнението длъжност *, като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

          ОТХВЪРЛЯ предявения на основание чл. 344 ал.1 т.3 от КТ във връзка с чл. 225 ал.1 от КТ иск от Е.Л. ***, ЕГН ********** против „БДЖ – Товарни превози” ЕООД гр. София, за заплащане на сумата от 1970,16 лв., представляваща обезщетение за времето през което Е.Л. е останал без работа – 10.02.2012 г. – 10.-8.2012 г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на настоящия иск, като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок,  който срок съгласно разпоредбата на чл. 315 ал.2 от ГПК започва да тече от 20.08.2012 г.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: