РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _08.05._ 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _осми април_ 2013 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_270_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск  с правно основание по чл. 55 ал.1 пр.2 от ЗЗД.

            В исковата молба се твърди, че ответниците са наследници на В.Ц. б.ж. на ***, починал на * г. Твърди се, че приживе наследодателят на ответниците е бил на длъжност Управител на ищцовото дружество и в качеството на такъв е получавал многократно суми за служебен аванс. Твърди се в допълнителна молба, че получаваните суми като служебен аванс са получавани за закупуване на резервни част, като част от получените суми са използвани за тяхното предназначение и в счетоводството са постъпвали счетоводни документи за разходваните средства, а за остатъка от получените авансово парични средства – представляващи главницата по настоящия иск няма представени счетоводни документи, от които да се установи, че са изразходвани по предназначение, нито пък сумите са върнати в касата на дружеството.

Моли се съда да постанови решение, с което да осъди ответниците в качеството им на наследници на В.Ц. съобразно дяловете им от наследството, да заплатят на ищцовото дружество /в несъстоятелност/ общо сумата от 2924,45 лв., представляваща получена сума с оглед на неосъществено основание, сумата от 420,63 лв., представляваща лихва върху главницата до датата на завеждане на исковата молба, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата. Претендират се и направените деловодни разноски.

            Ответникът С.И. и от И.К., които са представили отговор на исковата молба и в него изразяват становище, че не дължат каквито и да било суми, като заявяват, че са се отказали от наследството, оставено от В.Ц. б.ж. на ***. Към отговора са представили удостоверение за отказ от наследство. Ответницата И.Л. също е представила отговор на исковата молба и е изразила становище, че оспорва предявения иск по основание и по размер.

            Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представените по делото писмени доказателства е, че действително ответниците са наследници на  В.Ц. б.ж. на ***, починал на * г. и притежават следните права: П.Й. - 10/360 ид.ч.; Б.Ц. – 10/360 ид.ч.; М.Ц. – 10/360 ид.ч.; Л.С. – 30/360 ид.ч.; И.Л. – 10/360 ид.ч.;  П.П. – 10/360 ид.ч.;  М.Л. – 10/360 ид.ч.; Г.П. – 10/360 ид.ч.; Т.Ж. – 10/360 ид.ч.; С.Т. – 10/360 ид.ч.; К.А. – 12/360 ид.ч.; Б.Л. – 12/360 ид.ч.; М.Х.  - 12/360 ид.ч.; В.Л. – 12/360 ид.ч.; С.Т. – 12/360 ид.ч.; И.К. 45/360 ид.ч.; С.И. – 45/360 ид.ч.; Л.К. – 30/360 ид.ч.; П.К. – 30/360 ид.ч. и К.К. – 30/360 ид.ч..

          Към исковата молба са приложени писмени доказателства разходни касови ордери за получени суми като служебен аванс от наследодателя на ответниците. Представена е и справка за вземането на ищцовото дружество от В.Ц. към 11.05.2012 г., от която се установява, че общо дължимата сума от Ц. към ищцовото дружество е в размер на 2924,45 лв. – главница, а лихвите върху всяка една от дължимите суми до 11.05.2012 г. са в размер общо на 420,63 лв.

          По делото не са представени каквито и да било доказателства дължимите суми от Ц. да са платени на ищцовото дружество – било от него самия преди смъртта му, било от неговите наследници след това.

          Предвид представените по делото доказателства, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

          При този изход на делото, следва да бъдат осъдени ответниците да заплатят на ищцовото дружество направените по делото разноски общо в размер на 486,14 лв., съобразно представения списък на разноските.

          На основание изложеното, съдът

                                                Р Е Ш И:

          ОСЪЖДА П.Й. ***, с ЕГН **********; Б.Ц. ***, с ЕГН **********; М.Ц. ***, с ЕГН **********; Л.С. ***, с ЕГН **********; И.Л. ***, с ЕГН **********; П.П. ***, ЕГН **********;  М.Л. ***, ЕГН **********; Г.П. ***, ЕГН **********; Т.Ж. ***; С.Т. ***, ЕГН **********; К.Ц. ***, ЕГН **********; Б.Л. ***, ЕГН **********; М.Ц. ***, ЕГН **********; В.Л. ***, ЕГН **********; С.Т. ***, ЕГН **********; И.Г. ***, ЕГН **********; С.И. ***, ЕГН **********; Л.К. ***, ЕГН **********; П.К. ***, ЕГН ********** и К.К. ***, ЕГН ********** – всички в качеството им на наследници на В.Ц., б.ж. на ***, починал на * г. ДА ЗАПЛАТЯТ съобразно притежаваните от тях права от наследството оставено им от В.Ц. б.ж. на * на „А.” ЕООД /в несъстоятелност/, със седалище и адрес на управление в ***, представлявано от синдика Е.В., с ЕГН ********** сумата от 2924,45 лв. – главница, представляваща получени суми от В.Ц. като служебен аванс  през периода 05.11.2010 г. до 07.07.2011 г., лихва върху главницата в размер на 420,63 лв. за периода 05.11.2010 г. до 11.05.2011 г., законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на исковата молба – 14.05.2012 г. до окончателното изплащане на главницата, както и направените деловодни разноски в размер на 486,14 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

                                     

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: