РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.12._ 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на пети декември  2012 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                     Съдебни заседатели:

                                                           Членове:

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_484_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявени са обективно съединени алтернативни искове с правно основание по чл. 79 ал.1 пр.1 от ЗЗД във връзка с чл. 250 ал.1 от ЗЗД и по чл. 79 ал.1 пр.2 от ЗЗД във връзка с чл. 250 ал.1 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че между страните е сключен договор, по силата на който ищецът е оставил на отговорно пазене у ответницата движими вещи и материали на стойност около 2500 лв. Твърди се, че през месец юли до края на месец август ищецът направил много безуспешни опити да получи от ответницата предоставените й за пазене вещи, но след като не успял на 29.08.2008 г. е изпратил покана с писмо с обратна разписка, получено от нея на 01.09.2008 г. Въпреки получената покана и до настоящия момент ответницата не е предприела действия за доброволно уреждане на взаимоотношенията им и връщане на оставените й за пазене вещи, поради което моли съда да постанови решение, с което да осъди ответницата да му заплати исковата сума от 1250 лв. – представляваща обезщетение за неизпълнение на договорните й задължения по сключения между страните на 04.12.2007 г. договор за отговорно пазене, ведно със законната лихва върху главницата, считано от завеждане на исковата молба. Претендира и направените деловодни разноски.

Преди първото по делото съдебно заседание ищецът е направил изменение на предявения иск, като без да изменя основанието, на което основава своя иск, наред с първоначалния петитум е отправил до съда ново искане за защита, а именно направил е искане за реално изпълнение на договора от страна на ответницата - да върне предадените й за пазене вещи.

Направеното изменение на иска е прието от съда в първото по делото съдебно заседание.

Ответницата е представила отговор на исковата молба и е изразила становище, че предявеният иск е неоснователен и като такъв моли съда да го отхвърли. Твърди, че никога не е пречила на ищеца да си получи оставените за пазене вещи, но същия не е сторил това. По отношение на претендираното обезщетение ответницата е направила възражение за изтекла погасителна давност.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представения по делото договор /л.3/  е, че между страните е сключен договор за влог, по силата на който  на 04.12.2007 г. ищецът е предал на ответницата  движими вещи, които са приети от същата за пазене, със задължение да бъдат върнати в края на месец август. Макар и в договора да не е посочена годината на връщане на вещите, то от изявленията и на двете страни може да се направи извода, че срока на договора е 31.08.2008 г.

          Ответницата признава, че и към момента част от вещите се намират при нея, като заявява, че никога не е пречила на ищеца да си получи вещите. Същата заявява, че част от вещите описани в договора изобщо не е получавала, тъй като не е намерила в наличност в имота, а телената мрежа описана в договора на практика представлява ограда на имота, поради което същата не представлява самостоятелна движима вещ.

          В съдебно заседание са разпитани двама свидетели от показанията на които се установяват твърденията на ответницата, а именно, че същата е закупила от ищеца имот, че при закупуването на имота в него са останали вещи на ищеца, които тя е приела да съхранява, че ищецът е следвало да отиде в имота и да си вземе вещите, тъй като ответницата му заявила, че не са й нужни и не желае да закупува, че тя никога не е пречила на ищеца да получи оставените в имота вещи, че през 2010 г. ищецът е посетил имота и ответницата му заявила, че следва да си вземе вещите, след което той обещал, че ще дойде да ги вземе след броени дни, но повече не се върнал.

          Предвид представените по делото доказателства, съдът приема, че следва да бъде уважен иска с правно основание чл. 79 ал.1 пр.1 от ЗЗД във връзка с чл. 250 ал.1 от ЗЗД – за реално изпълнение на задължението по сключения между страните договор за влог и следва да бъде осъдена ответницата да върне на ищеца оставените й за съхранение вещи по п. 6,8,9,10,15,18,19 и 20 от договора, за които вещи същата е признала, че са в наличност. По отношение на телената ограда, за която се твърди, че представлява ограда на имота, съдът приема, че същата не представлява самостоятелна движима вещ и същата не следва да бъде връщана.

По отношение на останалите вещи, съдът приема, че ответницата  дължи обезщетение за неизпълнение на договора, равняващо се на равностойността на вложените вещи. Неоснователно е твърдението на ответницата, че не е получила посочените от ищеца вещи, тъй като същата се е подписала върху договора, т.е. че ги е получила, а и в договора изрично е отразено, че при вземане на вещите от ищеца, следва да се положи подпис от него. Към материалите по делото няма представено писмено доказателство, от което да е видно, че ищецът е получил вещите, за които ответницата твърди, че не са в наличност, а задължение на същата е да съхранява вещите, след което да ги върне. Предвид изложеното, съдът счита отразеното по-горе, а именно, че ответницата дължи обезщетение за неизпълнение на договора.

По делото, обаче няма представени каквито и да било доказателства от ищеца за стойността на вещите, обезщетение за които претендира, поради което предявеният от него иск с правно основание чл. 79 ал.1 пр.2 от ЗЗД във връзка с чл. 250 ал.1 от ЗЗД се явява недоказан.  Основателно е и възражението на ответницата за погасяване на този иска по давност, тъй като от момента на изтичане на договора – 31.08.2008 г. до момента на предявяване на настоящия иск – 31.08.2012 г. е изтекъл срок по-дълъг от три години, а съгласно разпоредбата на чл. 111 ал.1 б.б от ЗЗД исковете за обезщетение се погасяват по давност с изтичане на три години.

Предвид изложеното предявеният иск по чл. 79 ал.1 пр.2 от ЗЗД във връзка с чл. 250 ал.1 от ЗЗД за присъждане на обезщетение в размер на 1250 лв. се явява не само недоказан, но и неоснователен, като погасен по давност.

Предвид неоснователността на предявения иск за обезщетение, то неоснователен се явява и акцесорния му иск за присъждане на законната лихва върху претендираното обезщетение.

Предвид данните по делото, че ответницата, не е пречила на ищеца да получи оставените й за пазене вещи, съдът приема, че същата не е станала причина за завеждане на настоящото дело, поради което тя не дължи суми като деловодни разноски на ищеца.

          Предвид неоснователността на предявения иск за обезщетение, за лихва и предвид данните по делото, че ответницата, не е пречила на ищеца да получи оставените й за пазене вещи, следва да бъде осъден ищеца да заплати на ответницата направените от нея деловодни разноски съгласно представения списък на разноските, а именно сумата от 250 лв.

          На основание изложеното, съдът

                                                Р Е Ш И:

          На основание чл. 79 ал.1 пр.1 от ЗЗД във връзка с чл. 250 ал.1 от ЗЗД ОСЪЖДА  И.В. ***, с ЕГН ********** ДА ВЪРНЕ на Б.С. ***, ЕГН ********** следните движими вещи: 1 бр. печка отоплителна нафтова; 1 бр. телевизор „Електрон”; 1 бр. маса; 2 бр. легла тръбни с дюшеците /персон и половина/; 1 бр. кухненски сервиз; 1 бр. казан за нафта; 1 бр. ръчна помпа за нафта и 1 бр. количка на гумени колела – по  договор за влог, сключен между тях на 04.12.2007 г.

          За разликата над присъдените вещи, до първоначално предявените ОТХВЪРЛЯ предявения иск с правно основание чл. 79 ал.1 пр.1 от ЗЗД във връзка с чл. 250 ал.1 от ЗЗД като неоснователен.

          ОТХВЪРЛЯ предявеният иск от Б.С. /със сочена по-горе самоличност/ против И.В. /със сочена по-горе самоличност/ с правно основание чл. 79 ал.1 пр.2 от ЗЗД във връзка с чл. 250 ал.1 от ЗЗД за присъждане на обезщетение в размер на 1250 лв. като недоказан по размер, неоснователен и като погасен по давност, както и предявеният иск за присъждане на законната лихва върху претендираното обезщетение като неоснователен.

          ОСЪЖДА Б.С. със сочена по-горе самоличност да заплати на И.В. със сочена по-горе самоличност направените деловодни разноски в размер на 250 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: