РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _25.03._ 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и пети февруари_ 2013 г. в състав:

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                               Съдебни заседатели:

                                                     Членове:

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_861_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл. 422  от ГПК във връзка с чл. 79 от ЗЗД и по чл. 422 от ГПК във връзка с чл. 86 от ЗЗД..

В исковата си молба ищцовото дружество твърди, че по договор за издаване и обслужване на кредитна карта е предоставило  на Н.И. кредит в размер на 1000 лв. без крайна падежна дата, че поради затруднения в издължаването на вноските кредитът е преструктуриран с допълнително споразумение, като е трансформиран в кредит за текущи нужди с погасителен план за 96 месеца. Твърди се, че при преструктуриране на кредита, за обезпечаването му е сключен договор за поръчителство с ответника по делото, че на 06.01.2011 г. кредитополучателя е починал, поради което са преустановени плащанията по кредита, след което вноски не са постъпвали и от поръчителя. В резултат на това кредитът е станал предсрочно изискуем. Твърди се, че ищцовото дружество е подало заявление по чл. 410 от ГПК, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение, която е била оспорена от ответника.  Моли съда да постанови решение, с което да установи вземането на ищцовото дружество по отношение на ответника. Претендират се и направените деловодни разноски.

         Ответникът не е представил отговор на исковата молба, не е взел становище по предявения иск, не е представил доказателства и не е направил доказателствени искания.

         Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         Видно от представения по делото договор за издаване и обслужване на кредитна карта е, че между Н.И. и Б.Д.е сключен договор, на който банка ДСК е предоставила на И. кредитна карта с кредитен лимит от 1000 лв., като И. е имал задължението да погасява използваните от картата суми до разрешения кредитен лимит и му е определено до всяко 20-то число на месеца да погасява поне минималната сума за револвиране по картата. Договорът между страните е сключен на 23.04.2009 г.

         С допълнително споразумение от 07.10.2011 г. договора, по силата на който е издадена кредитна карта е трансформиран в договор за кредит с главница по кредита 1000 лв., като е определен срок за издължаване на кредита – 96 месеца, с крайна падежна дата за окончателното му издължаване – 07.10.2019 г. , като издължаването е прието да бъде на равни месечни погасителни вноски. С допълнителното споразумение кредита е обезпечен с поръчителството на М.М.. Представен е и сключения договор за поръчителство, сключен между М.М. и Банка ДСК на 07.10.2011 г., по силата на който М.М. е обезпечил вземането на банката по договора за кредит на Н.И. в качеството му на кредитополучател и поръчителя е приел, че отговаря солидарно с кредитополучателя за цялото му задължение по договора за кредит и в уговорените с кредитополучателя срокове.

         Представено е и удостоверение за наследници на Н.И., от което се установява, че същия е починал на * г.. В исковата молба се твърди, че от смъртта на И. е преустановено плащането по договора за кредит.

         Предвид обстоятелството, че кредитополучателя по договора за кредит е починал, то по силата на сключения между страните договор за поръчителство на същия кредит, като длъжник към банката кредитор е останал ответникът по делото.

         По делото изрично е указано, че в тежест на ответника е да докаже евентуално извършени плащания по кредита /частично или в пълен размер/, но такива доказателства не са представени. Не са представени и други доказателства, евентуално водещи до извода за недължимост на търсените вземания.

         Предвид изложеното и представените по делото доказателства, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен. При този изход на делото и предвид направеното искане за това с исковата молба, следва да бъдат присъдени на ищеца направените деловодни разноски по настоящото дело, представляващи сумата от 27,16 лв. – дозаплатени като д.т. при завеждане на настоящия иск. За други разноски по делото няма доказателства да са направени. По делото не се е явявал процесуален представител /юрисконсулт/, за да се дължи евентуално юрисконсултско възнаграждение.

         На основание изложеното, съдът

                                                        Р Е Ш И :

         ПРИЕМА за установено на основание чл. 422 от ГПК вземането на кредитора „БАНКА ДСК” ЕАД, със седалище и адрес на управление гр. София, ул. „Московска” № 19, представляван от главния изпълнителен директор В.С. и изпълнителния директор Д.Н. по отношение на длъжника М.М. с ЕГН **********,*** за сумата от 1071,01 лв. – представляваща предсрочно изискуема главница, за сумата от 128,09 лв. – представляваща лихва за забава върху главницата, за периода от 05.01.2012 г. до 22.10.2012 г., за сумата от 109,67 лв. - представляваща санкционираща лихва за периода 05.02.2012 г. – 22.10.2012 г., за законната лихва върху главницата, считано от 23.10.2012 г. до окончателното изплащане на дълга, които суми представляват задължение, поради неизпълнение на договор за кредит от 23.04.2009 г., преструктуриран на 07.10.2011 г. с допълнително споразумение, обезпечен с поръчителство.

         ОСЪЖДА М.М. със сочена по-горе самоличност да заплати на „БАНКА ДСК” ЕАД със сочени по-горе данни, направените деловодни разноски по настоящото дело в размер на 27,16 лв.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: