РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.03._ 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _осемнадесети март_ 2013 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_20_ по описа  за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е установителен иск с правно основание чл. 422 ал.1 от ГПК.

В исковата молба се твърди, че ищцовото дружество е доставяло питейна вода за битови нужди и е извършвало услуга по отвеждане чрез канализационната система на отпадните води на  Х.Т. /Х.Т./, който  в качеството си на абонат на дружеството е имал задължение да заплаща изходваната и отведената вода, но не е сторил това за периода от 13.06.2005 г. до 30.06.2011 г. Твърди се, че за периода са отчетени карнетни листи, подробно описващи задължението по дати и размер, въз основа на които е изготвено справка-извлечение, че задължението не е изпълнено. Твърди се, че съгласно справка за наследници Х.Т. е оставил като наследник по закон низходящата Р.И., че по силата на частното правоприемство, следва да се ангажира отговорността на наследника Р.И. с цялата разполагаема част от наследството за дължимата сума от 1758,88 лв., от която 1323,60 лв. главница и 435,28 лв. лихва, считано от 01.07.2005 г. до 30.06.2011 г., както и законната лихва от 19. 11.2012 г. – датата на подаване на заявлението, до изплащане на вземането, за което са отчетени карнетни листи, подробно описващи задължението по дати и размер.

Твърди се, че ищцовото дружество е подало заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410 и следващите от ГПК, за което е образувано ч.гр.д. 709/2012 г. на РС Левски, че след издаване на исканата заповед в двуседмичния срок по чл. 414 ал.2 от ГПК длъжникът е упражнил правото си на писмено възражение, като е заявил, че в точка 5 след имената на длъжника Р.И. е посочен ЕГН **********. В исковата молба се твърди, че в заявлението за издаване на заповед за изпълнение е допусната техническа грешка и изписаното ЕГН следва да се чете с верния номер, а именно **********.

Моли се съда да постанови решение, с което да приеме за установено вземането на ищцовото дружество по отношение на ответницата, съобразно издадената заповед за изпълнение.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК  е постъпил писмен отговор от страна на ответника. Същият е изразил  становище по предявения иск и е представил доказателства. Освен твърдения за недопустимост на предявения иск, по които съдът се е произнесъл с определение, ответната страна е изразила становище и, че предявеният иск е неоснователен.  Твърди се, че ответницата не е собственик, нито ползвател на имот в ***, че е адресно регистрирана и с местоживеене в друго населено място. Твърди се, че недвижимият имот, за който се сочи че се дължи плащане на суми за вода, респ. лихва за просрочие е собственост на Г.И. считано от 22.09.1989 г.,  тъй като на тази дата родителите на ответницата са дарили целият притежаван от тях недвижим имот в *** на Г.И., че поради прехвърлянето бащата на ответницата не е имал качеството на собственик на имота, че освен всичко това в периода на ищцовата претенция той не е и могъл да има и няма качеството на длъжник на ищеца, тъй като е починал на * г.  Ответницата твърди също така, че баща й приживе не е бил в договорни отношения с ищеца и не са спазени от ищеца условията за откриване на партида – съгласно чл. 57 ал.1 т.2 от Общите условия, че не са изпращани съобщения, покани, предупреждения, предизвестие, уведомления и др. за евентуално дължими суми. Направено е възражение и за изтекла погасителна давност за част от претендираните суми, тъй като се касае за периодични плащания и давността от три години за част от тях е изтекла за периода, за който се претендира.

Претендират се направените деловодни разноски.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          От приложеното към настоящото  ч.гр.д. №709/2012 г. на РС Левски се установява, че ищецът е подал заявление за издаване на заповед за изпълнение на основание чл. 410 от ГПК въз основа на което е издадена заповед за изпълнение. В законовия срок след получаване на съобщението, длъжникът по издадената заповед за изпълнение е възразил, след което в указания срок ищецът е предявил настоящия установителен иск.

          Видно от представената справка от Община Свищов /приложена на л. 12 от делото/ е, че Х.Т. б.ж. на *** е починал на * г., за което е съставен акт за смърт № * г. и е оставил за свой законен наследник  Р.И. – ответницата в настоящото производство.

          С отговора на исковата молба е представено копие от нотариален акт /л. 20/, видно от който е че на 22.09.1989 г. /десет години преди своята смърт/ наследодателя на ответницата, заедно със своята съпруга /също починала към настоящия момент/ са дарили на внучката си Г.И. притежавания от тях недвижим имот, находящ се в ***.

          Видно от исковата молба е, че със същата се твърди, че ищцовото дружество е доставило В и К услуги за абонат с титуляр наследодателя на ответницата през периода  от 13.06.2005 г. до 30.06.2011 г., като се твърди, че по силата на частното правоприемство следва да се ангажира отговорността на  ответницата в качеството й на наследник на абоната.

По делото няма каквито и да било доказателства, от които да се направи извод, че действително ищцовото дружество през исковия период е доставило твърдените услуги. Видно от цитирания по-горе нотариален акт е, че десет години преди своята смърт и 16 години преди началото на исковия период, наследодателят на ответницата е прехвърлил собствеността на имота, заедно със своята съпруга. След този момент няма данни кой е ползвал имота, до който е доставяна питейна вода за битови нужди и от който са отвеждани чрез канализационната система отпадните води. Дори и да се приеме хипотетично, че наследодателя на ответницата е продължил да живее в този имот и след прехвърлянето му, то от момента на своята смърт – * г., той вече не е абонат на ищцовото дружество и не са му предоставяни каквито и да било услуги, поради което не може да дължи суми за такива. Както бе посочено по-горе претенцията на ищцовото дружество е от 13.06.2005 г. до 30.06.2011 г., но към този период  наследодателят на ответницата нито е бил собственик на имота, нито е бил жив.

          При това положение, съдът приема, че претендираните от ищцовото дружество суми не се дължат от ответницата, в качеството й на наследник на Т., че предявеният иск се явява неоснователен и като такъв следва да бъде отхвърлен.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ищецът да заплати на ответницата направените деловодни разноски съгласно представения списък на разноските, а именно сумата от 257,50 лв. – съгласно направения списък на разноските в отговора на исковата молба.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          ОТХВЪРЛЯ като неоснователен предявения иск от „ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ СВИЩОВ” ЕАД със седалище и адрес на управление гр. Свищов, ул. „Хемус” № 41, с ЕИК 200736851, представлявано от А.Б. – изпълнителен директор против Р.И.,с ЕГН **********, с постоянен адрес:*** с правно основание чл. 422 ал.1 от ГПК за признаване за установено, че Р.И., в качеството й на наследник на Х.Т. б.ж. на *** дължи сума от 1758,88 лв., от която 1323,60 лв. главница и 435,28 лв. лихва, считано от 01.07.2005 г. до 30.06.2011 г., както и законната лихва от 19. 11.2012 г. – датата на подаване на заявлението, до изплащане на вземането.

          ОСЪЖДА „ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ СВИЩОВ” ЕАД със седалище и адрес на управление гр. Свищов, ул. „Хемус” № 41, с ЕИК 200736851, представлявано от А.Б. – изпълнителен директор да заплати на Р.И. с ЕГН **********, с постоянен адрес:***  направените деловодни разноски в размер на 257,50 лв.       

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: