Р Е Ш Е Н И Е

гр.Левски, _08.04. 2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд гр.Левски, първи граждански състав в открито съдебно заседание на осемнадесети март през две хиляди и четиранадесета година в състав

                                    Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                                Съдебни заседатели:

при участието на секретаря И.П. и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Панчева гр. дело № _764_ по описа  за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Иск с правно основание чл. 49 ал. 1 от СК.

***********************************************************

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА с развод на основание чл.49, ал.1 от СК, сключения  между Л.Ц., ЕГН ********** с постоянен адрес в *** и И.Ц., ЕГН **********, с постоянен адрес в *** на * година граждански брак с акт №* г. на *, поради неговото дълбоко и непоправимо разстройство.

ОБЯВЯВА на основание чл.49, ал.3 от СК, че ВИНА за разстройството на брака има съпругът И.Ц..

ПОСТАНОВЯВА на основание чл.53 от СК, след прекратяване на брака Л.Ц. да възстанови предбрачното си име Л..

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху малолетното дете В.Ц., ЕГН ********** на нейната майка Л.Ц., ЕГН ********** с постоянен адрес в ***.

ПРЕДОСТАВЯ на бащата  следния режим на лични контакти   с малолетната В.Ц., ЕГН ********** бащата И.Ц., ЕГН ********** има право да  се вижда с малолетното дете В.Ц., ЕГН **********, съботата на всяка първа и трета седмица на месеца за времето  от 8.30 часа до 20.00 часа вечерта на съобтния ден, след който час бащата да връща детето по местоживеенето на майката, първите 3 (три) дни от коледните празници за времето от 8.30 часа до 20.00 часа вечерта на всеки един от тези дни, след който час бащата да връща детето по местоживеенето на майката, вторият ден от новогодишните празници за времето от 8.30 часа до 20.00 часа вечерта, след който час бащата да връща детето по местоживеенето на майката, както и 10 дни от лятото за времето от 22 юни до 2 юли включително на календарната година, когато детето не е на училище, за времето от 8.30 часа до 20.00 часа вечерта на всеки един от тези десет дни, след който час бащата да връща детето по местоживеенето на майката.

 ОСЪЖДА И.Ц., ЕГН **********, с постоянен адрес в ***, да заплати  на Л.Ц., ЕГН ********** с постоянен адрес в ***, като майка и законен представител на В.Ц., ЕГН **********,  сумата от 2160 лева по 180 лева месечно, издръжка за минало време за периода от 30.12.2012 година до 30.12.2013 година, ведно със законната лихва за просрочие на всяка ежемесечна парична вноска до окончателното изплащане на дължимата парична сума.

ДОПУСКА на основание чл.242 от ГПК ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ на решението в частта за издръжката.

ОСЪЖДА на основание чл.143 от СК И.Ц., ЕГН **********, с постоянен адрес в ***, да заплаща на Л.Ц., ЕГН ********** с постоянен адрес в ***, като майка и законен представител на В.Ц., ЕГН **********, ежемесечна издръжка в размер на 180,00 лева, считано от датата на предявяване на иска /30.12.2013 г./ до настъпване на законно определените причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за просрочие на всяка ежемесечна парична вноска до окончателното изплащане на дължимата парична сума.

ДОПУСКА на основание чл. 242 от ГПК ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ на решението в частта за издръжката.

ПРЕДОСТАВЯ на Л.Ц., ЕГН ********** с постоянен адрес в ***, ползването на семейното жилище находящо се в ***.

ПОСТАНОВЯВА  на основание чл.53 от СК, след прекратяване на брака Л.Ц. да възстанови предбрачното си име Л..

ОСЪЖДА на основание чл.73 от ГПК във вр. с чл.6, ал.1, т.2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК  И.Ц., ЕГН **********, с постоянен адрес в ***, да заплати по сметка на  ВСС  Районен съд гр.Левски държавна такса в размер на 50,00 лева.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.6 от ГПК И.Ц., ЕГН **********, с постоянен адрес в ***, да заплати по сметка на  ВСС Районен съд гр.Левски държавна такса в размер на  227,20 лева върху размера на издръжката.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК И.Ц., ЕГН **********, с постоянен адрес в ***, да ЗАПЛАТИ на Л.Ц., ЕГН ********** с постоянен адрес в ***, направените по делото разноски в размер на 530 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Плевенския окръжен съд в 14- дневен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: