РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _30.04._ 2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и осми април_ 2014 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова ч.гр. дело № ­­_88_ по описа  за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 51 ал.1 ЗН във връзка с чл. 530 и сл. от ГПК.

          Постъпила е молба от Банка ДСК ЕАД гр. София с искане да бъдат поканени наследниците на починалия П.Х. с ЕГН ********** да заявят дали приемат или се отказват от наследството на същия по реда на чл. 51 ал.1 от Закона за наследството.

          В подкрепа на молбата са представени договор за предоставяне на стоков кредит и приложените към него Общи условия. Представено е удостоверение за наследници на Х., видно от което е, че негов законен наследник е И.И.. Видно от определение № 295/24.03.2014 г. по настоящото дело е, че съдът е констатирал, че И.И. се е отказал от наследството на П.Х., който отказ е вписан в РС Левски в книгата за отказите от наследство под № 2/15.01.2014 г.

Предвид постъпилата молба и представеното ново удостоверение за наследници, съдът е приел, че молителя  има интерес и право да иска от районния съд да се призоват лицата, които имат право да наследяват, като им определи срок, за да заявят приемат ли или се отказват от наследството и е призовал наследниците от следващ ред на Х. - С.Т. и С.Х., като им  е дал срок да заявят приемат ли или се отказват от наследството оставено от наследодателя Х.. Указани са и последиците от неспазване на разпореждането.

В дадения им от съда срок, двамата наследници на Х. са депозирали писмени становища, с които изрично са заявили, че се отказват от наследството оставено от Х..

Предвид изложеното по-горе и представените изрични писмени изявления за отказ от наследство, съдът следва да постанови да се впишат направените откази от наследство в особената книга за приемане и отказ от наследство при РС Левски.

На основание изложеното, съдът

                                      Р Е Ш И:

ДА СЕ впише в особената книга за приемане и отказ от наследство при Районен съд гр. Левски, че съгласно чл. 51 ал.3 във връзка с ал.1 от ЗН С.Т. ***, с ЕГН  ********** и  С.Х. ***, с ЕГН ********** са се отказали от наследството оставено от П.Х., с ЕГН ********** ***, починал на * г.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от решението да изпрати на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: