РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.05._ 2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _деветнадесети май_ 2014 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_121_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск за делба – първа фаза по допускането на делбата.

В исковата молба се твърди, че страните са съсобственици на недвижим имот, който не могат доброволно да си поделят. Моли се съда да постанови решение, с което да допусне делба върху процесния недвижим имот.

В срока по чл. 131 от ГПК не е представен отговор на исковата молба. Ответникът не е изразил становище по предявения иск, не е представил доказателства, не е направил доказателствени искания. Не се е явил в съдебно заседание.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представеното по делото писмени доказателства е, че страните са наследници на В. и Д. Г. и двамата б.ж. на ***, починали съответно на * г. и на * г.

Представено е копие от типов договор, от което се установява, че наследодателите на страните са били собственици на подробно описания в исковата молба недвижим имот, както и копие от нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот, видно от който е, че наследодателят на страните Д.Г. е продал на дъщеря си  Д.С. притежаваните от него 4/6 идеални части от недвижимия имот на 23.06.2010 г.

Предвид изложеното и представените по делото писмени доказателства, съдът приема, че действително страните са съсобственици на недвижимия имот и следва да бъде допусната исканата съдебна делба върху имота при шест равни дяла, от които пят дяла за ищцата и един дял за ответника.

На основание изложеното, съдът

                                      Р Е Ш И:

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между В.С. ***, ЕГН ********** и П.И. ***, ЕГН **********, върху следния недвижим имот: сграда с идентификатор № * с предназначение: жилищна сграда - еднофамилна, цялата със застроена площ от 72 кв.м., на един етаж и на сграда с идентификатор № * с предназначение: друг вид сграда за обитаване, със застроена площ от 27 кв.м., на един етаж, построени съгласно отстъпено право на строеж в общински поземлен имот, целият с площ съгласно типов договор от 28.05.1959 г. от 580 кв.м., а съгласно кадастрална скица с площ от 617 кв.м., който имот се намира в ***, с трайно предназначение: урбанизирана територия, с начин на трайно ползване – ниско застрояване (до 10 метра), който имот съгласно действащата кадастрална карта на *, одобрена със заповед № РД-18-2/23.01.2007 г. на изп.директор на АГКК е означен с идентификатор *, стар идентификатор № * ***, при граници и съседи на имота: *.

ОТ ДОПУСНАТИЯ до делба недвижим имот да се образуват  шест равни дяла, от които 5 равни дяла общо за  В.С. и 1 равен дял за П.И..

ДЕЛБАТА следва да се извърши с помощта на вещото лице инж. К.А., което след внасяне на депозит от страна на ищцата в размер на 200 лв. да даде заключение относно реалната пазарна стойност на имота и стойността на дяловете на съделителите, както и да се произнесе относно възможността за реално поделяне на имота съобразно дяловете на страните.

След влизане на решението по допускане на делбата в законна сила да се уведоми ищцата да внесе в 1 седмичен срок определения депозит, като се укажат сметката и задължението за представяне на вн.б. в РС Левски,  и след внасяне на определения депозит да се призове вещото лице.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: