О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Левски , 22.05. 2014г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 РАЙОНЕН СЪД гр. Левски, първи граждански  състав в закрито заседание на  двадесет и втори  май  през две хиляди и   четиринадесета  година в състав:                                          

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Наташа Панчева 

 

 като разгледа докладваното от съдия   Панчева  гр.дело  181 по описа за 2014 г. и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

                  Постъпила е молба от  К.Х. ***  против Х.Х. *** делба  на наследство оставено от покойната им майка П.К. , б.ж. на *** , починала на * г., акт за смърт № * ***.

         Съдът е постановил определение №452 /10.05.2014 година по чл. 140  и 146  ГПК , като е приел за разглеждане  искът на ищецът  на предявен с исковата молба иск за делба на наследство на  недвижими имоти – земеделски земи находящи се в землището на *. и насрочил делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 27 май 2014 година от 11.00 ч.

              С молба  с вх. № 1731/ 21.05.2014 година  ищецът е заявил , че прави отказ от предявения иск и моли производството по делото да се прекрати. с която е заявила изричното си желание да се прекрати исковата молба , тъй като  отказва от искът си.  С отказа на ищеца от спорното право се десезира съда.

             Налице са предпоставките на чл. 233 от ГПК и производството по делото следва да бъде прекратено, но тъй като се касае до отказ от иск за делба  и прекратяване на делото за делба, се дължи на съда и държавна такса при прекратяване на делото (съгласно разпоредбата на чл.9 изр. второ от Трарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК е необходимо страната да бъде осъдена да заплати в полза на РС Левски държавна таксадо 100 лева, но не по – малко от 25.лв.)  . Съдът намира с оглед етапа, на който се намира производството по делото( съдът  е подготвил делото за разглеждане в открито съдено заседание, приел е доказателствата и  е направил писмен доклад по реда на чл. 146 от ГПК ),  ето защо държавната такса , която страната следва да бъде осъдена да заплати в полза на РС Левски следва да е в размер на сумата от 50.00 лева.   В исковата молба , или отделно по делото   не е представен и не се намира списък на разноските по чл. 80 от ГПК, поради което и на основание чл. 80 изр второ от ГПК страната няма право да обжалва решението(съдебния акт) в частта за разноските.

                

            Водим от горното  съдът ,

 

                                         О П Р Е Д Е Л И  :

 

          ОСЪЖДА  на основание чл. 9 изр. второ от Трарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК К.Х. ***  с ЕГН-   **********, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Районен съд гр. Левски  държавна такса  в размер на 50.00 лева.

           ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 233 от ГПК производството по гр.  д.  № 181 по описа на Районен съд Левски за 2014 година .

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  за прекратяване на производството по делото може да се обжалва пред ПлОС  в едноседмичен срок от връчването на съобщението .

        Препис от определението да се връчи на страните .

                

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :