РЕШЕНИЕ

 

гр.ЛЕВСКИ, _11.04._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _десети април_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­_229_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Постъпила е  молба с правно основание чл.50 от СК.

В молбата молителите са заявили, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за развод. Представили са споразумение, което урежда пълно и всестранно всички отношения между тях и молят съда да постанови решение, с което да прекрати брака помежду им, поради постигнато сериозно и непоколебимо съгласие за това и да одобри постигнатото между тях споразумение, което урежда пълно и всестранно всичките им отношения.

          Предвид заявеното в молбата и след като съдът се запозна със споразумението на страните, приема, че същото отговаря на изискванията на чл.50 от СК.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеното по делото удостоверение за сключен граждански брак е, че страните по делото са сключили такъв на 25.12.1993 г. в гр.Белене, област Плевен.

          От брака си молителите имат родени две деца М.И.И., родена на *** г., ЕГН **********, и Р.И.И., роден на *** г., ЕГН **********, които към настоящия момент са пълнолетни. 

          Предвид заявеното в молбата от страните сериозно и непоколебимо съгласие да се разведат, съдът намира, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен и същият не може да бъде заздравен, както и че е обезсмислен от своето съдържание, поради което следва да бъде прекратен.

          Страните са представили по делото споразумение по чл.50 от СК, което десезира съда от произнасяне по въпроса за брачната вина. Представеното споразумение урежда пълно и всестранно всички отношения между страните, не противоречи на закона и морала, поради което съдът намира, че същото следва да бъде одобрено.

          Предвид постигнатото споразумение между страните, съдът намира, че разноските по делото следва да бъдат оставени така, както са направени.

Следва да бъдат осъдени молителите да заплатят окончателна държавна такса за развод в размер по 20 лв.

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И :

          НА ОСНОВАНИЕ  чл.50 от СК ПРЕКРАТЯВА сключения на 25.12.1993 г. в гр.Белене, област Плевен, граждански брак между И.М.И., ЕГН **********,***, и С.П.И., ЕГН **********, с постоянен адрес: ***, поради постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод.

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между И.М.И. и С.П.И. споразумение, съгласно което:

ПРИДОБИТИЯТ по време на брака недвижим имот: АПАРТАМЕНТ № *** на *** етаж от пететажна масивна жилищна сграда, вход ***, в жилищен блок ***, на ул.*** в гр.Б., община Б., област П., остава в режим на обикновена съсобственост, тъй като молителите не желаят да се извършва делба на същия.

СЛЕД прекратяването на брака описаният недвижим имот ще се ползва от С.П.И..

ПРИДОБИТИЯТ по време на брака ЛЕК АВТОМОБИЛ, марка ***, модел ***, цвят ***, с държ.рег.номер ***, рама № ***, след прекратяването на брака остава в режим на обикновена съсобственост, тъй като молителите не желаят да се извършва делба на същия.

ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОСТАНАЛИТЕ ДВИЖИМИ ВЕЩИ, представляващи съпружеска имуществена общност, молителите са постигнали извънсъдебна спогодба и нямат спорове във връзка с тях.

МОЛИТЕЛИТЕ нямат участия в граждански, търговски дружества и кооперации, нямат регистрирани фирми като ЕТ, нямат спестовни влогове от средства, придобити по време на брака.  

МОЛИТЕЛИТЕ нямат никакви претенции за неуредени имуществени отношения, както и нямат взаимни претенции към притежаваните от всеки един от тях банкови сметки.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в гр.Б., община Б., област П., ул.*** № ***, собственост на молителите, се предоставя за ползване на С.П.И..

СЛЕД прекратяване на брака молителите няма да си дължат издръжка един на друг.

СЛЕД прекратяване на брака молителката ще продължи да носи брачното си фамилно име И..

РАЗНОСКИТЕ по делото остават за всеки един от молителите така, както са направени.

ОСЪЖДА И.М.И., със сочена по-горе самоличност, да заплати окончателна държавна такса за развод в размер на 20 лв.  

ОСЪЖДА С.П.И., със сочена по-горе самоличност, да заплати окончателна държавна такса за развод в размер на 20 лв.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: