РЕШЕНИЕ

гр.ЛЕВСКИ, 06.03. 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд Левски в открито съдебно заседание  на  шести  февруари   през  2018 г. в състав:

                                     Председател: НАТАША  ПАНЧЕВА

                                Съдебни заседатели:

                                                     Членове:

при участието на секретаря Илияна Петрова  и прокурора ­­като разгледа докладваното от съдия Панчева гр. дело № 60_ по описа на съда за _2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпила е  искова молба от Н.Г.Н. ***, като баща и законен представител на децата Г.Н.Н. с ЕГН *********** и Г.Н. Н. с ЕГН ********** против М.Г.З. с ЕГН **********, в която твърди, че с Протокол по гражданско дело № 803/2016 г. по описа на Районен съд гр.Л. за 2016 година ответника е осъден да му заплаща в качеството му на    родител месечна издръжка в размер на 105,00 лева за всяко едно от децата. Прави искане съдът да разреши на него без съгласието на майката децата Г.и Г.да пътуват в чужбина в страни от ЕС с бащата, както и иск за разрешение за издаване на паспорт на детето без съгласието на майката. В заключение моли: Да бъде разрешено децата Г.Н.Н. с ЕГН *********** и Г.Н. Н. с ЕГН ********** да пътуват в чужбина – страни  от ЕС и обратно, както и да пребивават на територията им когато е необходимо за срок до навършване на пълнолетие на децата   придружавани от бащата Н.Г.Н. с ЕГН ********** като техен баща и законен представител, което да замества изричното писмено съгласие на майката М.Г.З. с ЕГН **********, както и съдът да разреши издаването на паспорти/лични карти ри навършване на определена възраст на децата Г.Н.Н. с ЕГН *********** и Г.Н. Н. с ЕГН **********, което да замества изричното писмено съгласие на майката М.Г.З. с ЕГН **********. Прави доказателствени искания като моли да се допуснат до разпит  свидетел.

В срока за отговор по чл. 131 ГПК  не  е постъпил отговор на исковата молба от ответника по делото

ИЩЕЦЪТ Н.Г.Н. ***, редовно призован по делото не се явява. Представлява се в съдебно заседание от адвокат А. А. от Плевенска адвокатска колегия, който поддържа предявените искове. Претендира и за разноски.

ОТВЕТНИКЪТ М.Г.З. ***. Т., редовно призована по делото, не се явява и не се представлява.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Агенция за социално подпомагане – Дирекция за социално подпомагане Л., редовно призована по делото, не се явява директора и не се представлява. Постъпил е социален доклад.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Агенция за социално подпомагане – Дирекция за социално подпомагане П., редовно призована по делото, не се явява директора и не се представлява. Постъпил е социален доклад.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в съвкупност с исканията, възраженията и доводите на страните, взе предвид и настъпилите след предявяване на исковете факти, от значение за спорното право, намери за установено следното:

По предявения първоначален иск по чл. 127а, ал. 2 от СК.

Този иск съдържа искане – разрешение децата Г.и Д.  да пътуват в чужбина придружени от ищеца, като техен  баща и законен представител и разрешение за издаване на лична карта на децата и задгранични паспорти и подмяната им. При това  искане законът изисква съгласието на двамата родители (чл.45 и чл.76, т.9 от ЗБЛД). При разногласие, когато родителите не могат да вземат решение, спорът се решава от съда по реда на чл.127а, ал. 2 от СК.

  Безспорно е по делото, което се установява и от представеното по делото  дубликат на удостоверение за раждане от *** ***,   издадено на името на  детето Г.Н.Н.   се установява, че е роден на *** г.  в гр.Л.  от майка М.Г.З. и баща Н.Г.Н..

Безспорно е по делото, което се установява и  от представеното по делото  дубликат на удостоверение за раждане от *** ***, издадено на името на  детето Г.Н. Н.  се установява, че е роден на *** г. в гр.Л. от майка М.Г.З. и баща Н.Г.Н..

Видно от представения социален доклад от отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” гр.Л. и това на П, е, че е изразено становище, че е в интерес на децата съдът да постанови решение, което да замести съгласието на майката и същите да пътуват извън пределите на страната, придружавано от баща си и за снабдяването им с документ за самоличност, в т.ч. и задгранични паспорти и евентуалната им подмяна при нужда и необходимост, че е в интерес на децата. 

По делото са събрани и гласни доказателства. От разпита на свидетеля И. Д. се установява, че за децата основно се грижи бащата. Депозира показания под страх от наказателна отговорност, че бащата има желание да води децата (заедно и поотделно) на екскурзии през ваканциите и че децата също имат желание да посетят други държави, но това е невъзможно тъй като майката не е дала съгласие. Такова не е дала и за снабдяването на детето Г.с лична карта, а то вече е навършило 14 годишна възраст. Предстои издаването и на задгранични паспорти на децата, но и за това няма съгласие на майката.

В случая страните не спорят, а и от социалният доклад се установява, че майката  не е дала съгласието си изваждането на лична карта на детето  тъй като не е намерена в продължение на няколко  години от раздялата им а по настоящем е напуснала страната и е с неизвестен адрес в чужбина. По съществото си, това поведение на ответницата преценено в контекста на чл.17 от СК, може да се определи като отказ да даде съгласието си да се издаде на детето Г.и детето Г.личен документ за самоличност. Този нейн, мълчалив, но продължителен, поради което приравнен на пълен  отказ обаче, ограничава правото на детето на страните по чл. 10, ал. 2 от Конвенцията за правата на детето (КПД) на свободно придвижване и напускане на страна въобще, което не е в негов интерес, а последният според чл.3, ал.1 от КПД и чл.127а от СК е висше благо и първостепенно ръководно начало при всички разрешения отнасящи се до деца, независимо дали са предприети от обществени или частни институции за социално подпомагане,от съдилища, административни или законодателни органи. В този смисъл чл.9, ал.3 от КПД (Приета от ОС на О. на 20.11.1989 г., ратифицирана с решение на ВНС от 11.04.1991 г., Обн. ДВ, бр. 55/1991 г., в сила от 03.07.1991 г.) императивно предвижда още да бъде зачитано правото на всяко дете, което е отделено от единия или от двамата си родители, да поддържа лични отношения и пряк контакт с всеки от тях редовно, освен ако това противоречи на висшите му интереси, а според чл.10, ал. 2 от КПД освен при изключителни обстоятелства, всяко дете, чиито родители живеят в различни държави, има право да поддържа лични отношения и преки контакти редовно с всеки един от тях, за което има право да напуска, която и да е страна, включително и собствената си, и да се връща в нея, което негово право подлежи само на тези ограничения, които са съвместими с другите му права и са предписани от закона, като необходими за защита на националната сигурност, обществения ред, здраве или морал, или правата и свободите на други лица (в този смисъл виж и Р № 686/10.07.2006 г., по гр.д. № 260/2006 г. на II г.о. на ВКС),за което му е необходим и документ за самоличност.

 Основателно е искането по чл.127а, ал.2 от СК на ищеца за разрешаване да се издадат на децата Г.и Г.документ за самоличност  и задгранични паспорти, макар и детето Г.да не е навършило все още 14 годишна възраст. В този смисъл интересите на децата Г.и Г.очевидно налагат да се даде разрешение за снабдяване с лична карта, а както се посочи и по-горе, те според чл. 3, ал. 1 от КПД и чл. 127а от СК – са висше благо и първостепенно ръководно начало при всички разрешения отнасящи се до деца. Ето защо съдът намери, че следва да уважи предявеното от ищеца искане по чл. 127а, ал.2 от СК и да разреши  бащата на непълнолетното дете Г., да подаде документи за снабдяване с лична карта на името на детето, като съдебното решение да замества съгласието на майката,  като при необходимост и преди навършване на пълнолетието на детето поради изтичане, изгубване или увреждане тези лични документи да бъдат подменяни, както и че следва да уважи предявеното от ищеца искане по чл. 127а, ал. 2 от СК и да разреши  бащата на непълнолетното дете Г., да подаде документи за снабдяване с лична карта на името на детето, като съдебното решение да замества съгласието на майката,  като при необходимост и преди навършване на пълнолетието на детето поради изтичане, изгубване или увреждане тези лични документи да бъдат подменяни.

Основателно е искането на ищеца да му се разреши  да подаде документи за снабдяване със задграничен  паспорт на името на детето Г., като съдебното решение да замества съгласието на майката, като при необходимост и преди навършване на пълнолетието на детето поради изтичане, изгубване или увреждане този личен документ да бъде подменян, както и че следва да уважи предявеното от ищеца искане по чл.127а, ал. 2 от СК и да разреши  бащата на непълнолетното дете Г., да подаде документи за снабдяване със задграничен  паспорт, като съдебното решение да замества съгласието на майката, като при необходимост и преди навършване на пълнолетието на детето поради изтичане, изгубване или увреждане този личен документ да бъде подменян.

Следва да  се допусне предварително изпълнение на решението по чл. 127а от СК.

При този изход на делото направените  по делото следва да се възложат на ответницата. Ответницата следва да бъде осъдена да заплати ищеца направените по делото разноски в размер на платената д.т. от 30,00 лева.

Водим от горното съдът

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА на осн. чл.127а от СК издаването на лични документи на детето Г.Н.Н. с ЕГН **********, действащ със знанието и съгласието на своя баща и законен представител Н.Г.Н. *** издаването на лична карта/паспорт или заместващ го документ, лична карта, задграничен паспорти др. по ЗБЛД, като при липсващото съгласие на майката М.Г.З., бащата Н.Г.Н. *** с ЕГН ********** да подава еднолично заявления за издаване на документи за самоличност – лични карти и задгранични паспорти и др.., и в последствие преди навършване на пълнолетие на детето Г.и при необходимост тези лични документи да бъдат подменяни поради тяхното изтичане, изгубване или увреждане  и да получи документите от  ОД на МВР Плевен и РУ на МВР Л.   

Настоящото решение ЗАМЕСТВА съгласието на майката на детето Г.Н.Н. с ЕГН ********** – М.Г.З. с последен известен адрес ***  с  ЕГН **********.

ДОПУСКА предварително изпълнение на постановеното решение в частта относно исковете по чл.127 а от СК.

РАЗРЕШАВА на осн. чл.127а от СК издаването на лични документи на  детето Г.Н. Н. с ЕГН **********, издаването на лична карта:паспорт или заместващ го документ, лична карта, задграничен паспорти др.по ЗБЛД, като при липсващото съгласие на майката М.Г.З., бащата Н.Г.Н. *** с ЕГН ********** да подава еднолично заявления за издаване на  документи за самоличност – лични карти и задгранични паспорти и др.., и в последствие преди навършване на пълнолетие на детето Г.и при необходимост тези лични документи да бъдат подменяни поради тяхното изтичане, изгубване или увреждане и да получи документите  от ОД на МВР Пи РУ на МВР Л.   

Настоящото решение ЗАМЕСТВА съгласието на майката на малолетното дете Г.Н. Н. с ЕГН ********** – М.Г.З. с последен известен адрес *** с ЕГН **********.

ДОПУСКА предварително изпълнение на постановеното решение в частта относно исковете по чл. 127 а от СК.

РАЗРЕШАВА на основание чл.127а, ал.2 от СК на непълнолетното дете Г.Н.Н. с ЕГН ********** придружено от своя баща и законен представител  Н.Г.Н. *** с ЕГН ********** БЕЗ СЪГЛАСИЕТО на майката М.Г. З. последен известен адрес гр.П, ул.”***” № * с  ЕГН ********** да пътува в чужбина –страни от ЕС и обратно и да пребивава на територията им, когато е необходимо  за срок до навършване на пълнолетието му.

Настоящото решение ЗАМЕСТВА съгласието на майката на детето Г.Н.Н. с ЕГН ********** – М.Г.З. с последен известен адрес *** с ЕГН **********.

ДОПУСКА  предварително изпълнение на постановеното решение в частта относно исковете по чл. 127а от СК.

РАЗРЕШАВА на основание чл.127а, ал.2 от СК на малолетното дете Г.Н. Н. с ЕГН ********** придружено от своя баща и законен представител  Н.Г.Н. *** с ЕГН ********** БЕЗ СЪГЛАСИЕТО на майката М.Г.З. с последен известен адрес *** с ЕГН **********  да пътува в чужбина –страни от ЕС и обратно и да пребивава на територията им, когато е необходимо за срок до навършване на пълнолетието му.

Настоящото решение ЗАМЕСТВА съгласието на майката на малолетното дете Г.Н. Н. с ЕГН ********** – М.Г.З. с последен известен адрес *** с ЕГН **********.

ДОПУСКА  предварително изпълнение на постановеното решение в частта относно исковете по чл.127 а от СК.

ОСЪЖДА на осн. чл.78, ал.1 от ГПК М.Г.З. с последен известен адрес *** с ЕГН **********, да заплати на Н.Г.Н. *** с ЕГН **********, сумата от 30,00 лева за направени разноски по списъка на разноските.

РЕШЕНИЕТО може да бъде  обжалвано пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: